background img
banner
banner

Όλοι μαζί ενάντια στη σχολική βία και τον μαθητικό εκφοβισμό

ΠΛΗΡΩΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ “ΜΑΣΤΙΓΑ” ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Το απόγευμα της Δευτέρας 20 Νοεμβρίου απέκτησε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από κάθε άποψη, για όσους βρέθηκαν στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Αλέκος Μέγαρης» και παρακολούθησαν την ανοιχτή ομιλία – συζήτηση με θέμα “Σχολική Βία και Εκφοβισμός”. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας που διοργάνωσε την εν λόγω Ημερίδα, είχε φροντίσει ώστε να πραγματοποιηθεί ένα από τα πιο σημαντικά Forum με αντικείμενο το φαινόμενο της εποχής, τη βία στα σχολεία. Η εκδήλωση έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης και από εκπαιδευτικούς αλλά και από πολλούς γονείς, ενώ συζητήθηκαν “καυτά” ζητήματα με θέμα το μπούλινγκ που γίνεται ευρύτερα σε μαθητικές κοινότητες, το οποίο όπως ειπώθηκε, είναι μία “μάστιγα” που επεκτείνεται όλο και περισσότερο στην σύγχρονη εποχή και σε μαθητικό επίπεδο της Αιγιάλειας.

Η αντιμετώπιση του κοινωνικού ζητήματος

Κεντρική ομιλήτρια της Ημερίδας ήταν η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Θεατρολόγος και Μαθηματικός Αθηνά Καραβόλτσου, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η Πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνά Σκανδάμη. Τα θέματα που συζητήθηκαν και κυριάρχησαν στη χθεσινή Ημερίδα, ήταν οι μέθοδοι αντιμετώπισης της βίας στις σχολικές μονάδες, η συνεργασία των εκπαιδευτικών και των γονέων, για το πώς θα καταπολεμήσουν το φαινόμενο σαν μία “γροθιά”, ενώ συζητήθηκε επίσης ποιος είναι ο ρόλος των “θυτών” και των “θυμάτων”, γιατί πολλοί μαθητές αρέσκονται στο να είναι… θεατές όταν γίνεται κάποιο μπούλινγκ από μαθητή σε μαθητή και βεβαίως, ποια είναι τα εμπόδια αναφοράς των περιστατικών ή της δημοσιοποίησής τους.
Η ομιλήτρια έθεσε παραδείγματα bullying από την εργασιακή της εμπειρία και ανέλυσε προβληματισμούς από περιστατικά της καθημερινότητας. Με απλό και κατανοητό τρόπο ανέλυσε τις νέες τεχνικές της εφαρμοσμένης ψυχολογίας, ενώ εξήγησε στο κοινό την επαγγελματική της πορεία, με γνώμονα πάντα την εκπαιδευτική αγωγή και την διδασκαλία, ως ψυχοθεραπεύτρια.

Ενδιαφέρουσες αναλύσεις και παράθεση στοιχείων

Παρουσιάστηκαν πολλές λεπτομέρειες για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι μαθητές κάθε βαθμίδας και αναφέρθηκαν εκτενώς, στην ενδιαφέρουσα Ημερίδα.
Κάποια από αυτά τα θέματα, ήταν οι τρόποι αντιμετώπισης και η ανάλυση περιστατικών βίας και εκφοβισμού, το πώς διαχωρίζονται η λεκτική βία από τον ώμο εκφοβισμό και πώς εφαρμόζονται οι καινοτόμες μέθοδοι της Ομάδας Υποστήριξης, ενώ πολλοί εκπαιδευτικοί και γονείς που συμμετείχαν στην εκδήλωση, μπορούσαν να πουν την άποψη τους για όλα τα θέματα, ή να προτείνουν λύσεις. Η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου ήταν σχεδόν κατάμεστη και η εκδήλωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 5.50 το απόγευμα.

Το μπούλινγκ έχει ταυτότητα και ηλικία

Η λεκτική βία είναι η πιο κοινή μορφή βίας στα σχολεία, μεταξύ των παιδιών και των εφήβων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της τελευταίας πενταετίας, σε όλη την χώρα. Δυστυχώς, περιπτώσεις λεκτικής βίας μεταξύ παιδιών ακόμα και… εκτός ελέγχου, έχουν σημειωθεί και στην Αιγιάλεια, με τα περισσότερα περιστατικά από αυτά να μην βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας ή να μην κοινοποιούνται, λόγω συναισθηματικής ανασφάλειας και φόβου από πλευράς των γονέων και των μαθητών. Ο κυριότερος λόγος που σημειώνονται τέτοια περιστατικά και σε τοπικό επίπεδο, είναι ότι τα παιδιά δεν φιλτράρουν καθόλου αυτά που λένε, βρίζουν και μιλούν άσχημα ακόμα και μπροστά στους δασκάλους, δείχνοντας πως δεν κατανοούν ότι οι προσβολές αποτελούν λεκτική βία, κάτι που χαρακτηρίζει έντονα τη σημερινή εποχή και την ψυχολογία – συμπεριφορά των μαθητών ηλικίας από 8 έως 15.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, υπάρχει ένα μίγμα από είδη βίας, που ξεκινά από λεκτική και μπορεί συχνά να καταλήξει σε σωματική, κάτι που είναι πολύ σύνηθες και σε σημείο πολλές φορές να το αγνοούν, όταν συμβαίνει. Αυτός ακριβώς, είναι και ο “πυρήνας” στο σύγχρονο μαθητικό πλαίσιο. Στην Ημερίδα “ξετυλίχθηκε” όλο το… κουβάρι του συγκεκριμένου προβλήματος, αρχικά με το καλωσόρισμα στην εκδήλωση από την κεντρική παρουσιάστρια Αθηνά Σκανδάμη, και έπειτα με ομιλίες και τοποθετήσεις που “κέντρισαν” σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον των επισκεπτών του χώρου, αλλά και όποιων διαδικτυακών συμμετεχόντων.

Δ. Βασιλακοπούλου: “Όλα ξεκινούν από το σπίτι και την οικογένεια…”

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας Διαμάντω Βασιλακόπουλου, μιλώντας στην εκδήλωση για αυτό το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα, τόνισε: “Η σχολική βία και ο μαθητικός εκφοβισμός δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά, αποκομμένα από την ευρύτερη κοινωνία. Είναι συμπτώματα βαθύτερων κοινωνικών προβλημάτων. Συνεπώς, για να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν, θα πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες που προκαλούν τέτοια φαινόμενα μέσα από την ίδια την κοινωνία, από τους ενήλικες. Σε αυτό, χρειάζεται να συμμαχούν όλοι οι γονείς και όλοι οι εκπαιδευτικοί. Στόχος, θα πρέπει να είναι η εξάλειψη της βίας με βασικό “όπλο” την πρόληψη. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεργασία σχολείου και οικογένειας είναι καίριας σημασίας, καθώς μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην έγκαιρη αντιμετώπιση του φαινομένου του εκφοβισμού. Το κλειδί σε κάθε περίπτωση, είναι η ενημέρωση και η συζήτηση με τα παιδιά σε σταθερή βάση, τόσο σε οικογενειακό όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Ο Δήμος και η Αντιδημαρχία Παιδείας, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με κάθε φορέα και έχει καθημερινή συνεργασία με τις Σχολικές Επιτροπές και την Ένωση Συλλόγων Γονέων, καθώς και όλους τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Προσπαθούμε για το καλύτερο και βρισκόμαστε σε πλήρη επαγρύπνηση” σημείωσε η κ. Βασιλακοπούλου.

Το μήνυμα της υφυπουργού

Τον χαιρετισμό της υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, εκφώνησε η εκπρόσωπος της Χριστίνας Αλεξοπούλου, Θεώνη Σταθοπούλου, η οποία ανέφερε από το βήμα της εκδήλωσης: “Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στο σχολείο, είναι ένα φλέγον ζήτημα. Η βία στη σύγχρονη εποχή μας, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και πλήττει όλες τις κοινωνικές ομάδες, ιδιαίτερα όμως τα παιδιά και τους εφήβους. Ο όρος “εκφοβισμός” στο σχολείο ή μπούλινγκ όπως αναφέρεται, χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη απρόκλητη συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία, επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές, από συμμαθητές τους.

Εντός και εκτός σχολείου, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιλαμβανόμενη την σοβαρότητα του φαινομένου, έφερε προς ψήφιση στη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο το νόμο 5029/23 με τίτλο “Ζούμε αρμονικά μαζί, σπάμε την σιωπή” ο οποίος, προβλέπει ρυθμίσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού. Σκοπός μας, είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στη βάση της ενίσχυσης των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, μέσα από νομοθετικές πρωτοβουλίες και δράσεις ευαισθητοποίησης. Προσπαθούμε να προλάβουμε γεγονότα βίας και ταυτόχρονα να δώσουμε φωνή στα θύματα, για να καταγγέλλουν τα φαινόμενα αυτά. Εύχομαι καλή επιτυχία στην Ημερίδα και πιστεύω ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην ουσιαστική αντιμετώπιση της βίας, εντός της σχολικής κοινότητας”.

Δ. Ελευθεριώτης: «Είναι λυπηρό που οι ίδιοι οι μαθητές κοινοποιούν βιντεάκια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης»

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας Δημήτρης Ελευθεριώτης, τόνισε μεταξύ άλλων: “Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση, θεωρώ ότι το συγκεκριμένο θέμα, θα μας προβληματίζει και θα μας απασχολεί πάντα. Πρέπει όλοι να αναζητήσουμε την ουσία και τα αίτια, να προσπαθήσουμε όλοι από τη μεριά μας να ελαχιστοποιούνται διαρκώς τέτοια φαινόμενα. Η μεγάλη μου ανησυχία, είναι ότι η βία στις μαθητικές κοινότητες, είναι αποδεκτή και αυτό είναι πολύ λυπηρό” είπε ο κ. Ελευθεριώτης, τονίζοντας ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλά παιδιά κοινοποιούν βιντεάκια και φωτογραφίες με περιστατικά bullying, δίχως να τους φαίνεται παράξενο ότι ένα τέτοιο συμβάν, όντως διαπράττεται μπροστά στα μάτια τους και είναι λάθος. “Δυστυχώς τα φαινόμενα βίας υπάρχουν στην καθημερινότητα και αυτό, επεκτείνεται και στην κοινωνία. Χρειάζεται συμμετοχή από όλους, χρειάζεται επαγρύπνηση, συνεχή παρουσία και πολλές – πολλές δράσεις γονέων και εκπαιδευτικών”.

Μ. Κουτρόπουλος: “Η παρουσία παιδοψυχολόγων στις σχολικές μονάδες είναι επιβεβλημένη”

Μιλώντας για το θέμα ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μένιος Κουτρόπουλος, σημείωσε χαρακτηριστικά: “Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και στην Ένωση Συλλόγων, είναι ένα ζήτημα που βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα μας και στην ατζέντα των συζητήσεών μας. Δεν είναι σημαντικό μόνο να δίνονται λύσεις στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα και περιστατικά, αλλά επιπλέον να μπορούμε να εντοπίζουμε κάθε ανάλογο κρούσμα και να καταγράφεται άμεσα. Η κοινωνία ζει με πολλά προβλήματα και το μαθητικό bullying είναι μία μικρογραφία της καθημερινότητας δυστυχώς. Η παρουσία παιδοψυχολόγων και ειδικών επαγγελματιών, είναι επιβεβλημένη για όλες τις σχολικές μονάδες και οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, όλοι μαζί, πρέπει να ενταχθούμε σε αυτή την προσπάθεια με δραστικό τρόπο και γρήγορους ρυθμούς” τόνισε ο κ. Κουτρόπουλος.

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Θεατρολόγος και Μαθηματικός Αθηνά Καραβόλτσου, η οποία εστίασε στο πρόβλημα από επιστημονικής άποψης και παρέθεσε διάφορες λύσεις σε πρακτικό επίπεδο. Κάλεσε κάθε οικογένεια να αντιμετωπίζει τέτοια περιστατικά με δραστικό και γρήγορο τρόπο, όταν προκύπτουν, ενώ όπως χαρακτηριστικά είπε “κάθε σχολική κοινότητα, είτε λίγο είτε πολύ έχει τέτοια ανάλογα περιστατικά”. Έπειτα με επεξηγηματικό τρόπο, ανέλυσε το φαινόμενο ενώ με slide προβολές και στοιχεία, παρέθεσε διάφορες λύσεις για το φλέγον ζήτημα της βίας στα σχολεία.

Να σημειωθεί ότι, η εκδήλωση έγινε με την υποστήριξη της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Αιγιάλειας και οι συμμετέχοντες, είχαν την δυνατότητα να παραβρεθούν και με την φυσική τους παρουσία, αλλά και μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών και εφαρμογών, με παρεμβάσεις και γνώμες.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr