background img
banner
banner

Απειλείται ευθέως η λειτουργία του Πρωτοδικείου Αιγίου…

ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΝΑ ΝΟΜΟ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ Η ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ -«ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ» ΛΕΕΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ

Κατάργηση του Πρωτοδικείου Αιγίου εισηγείται εμμέσως, η ομάδα εργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει αναλάβει την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας, κρίνοντας πως πρέπει να παραμείνει μόνο ένα Πρωτοδικείο ανά νομό. Από πλευράς Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου πρόκειται να… στηθούν οδοφράγματα καθώς ξεκαθαρίζεται ότι κάτι τέτοιο θα πυροδοτήσει έντονη αντίδραση.

Ειδικότερα, το πόρισμα της ομάδας, καταγράφοντας την ισχύουσα κατάσταση, επισημαίνει ότι στην Ελλάδα λειτουργούν 63 Πρωτοδικεία, τα περισσότερα στις έδρες των νομών, πως υπάρχουν δέκα εξαιρέσεις στις οποίες λειτουργούν δύο ανά νομό και η περίπτωση του νομού Αχαΐας όπου λειτουργούν τρία, σε Πάτρα, Αίγιο, Καλάβρυτα. Κρίνει ως υπερβολικό τον αριθμό των Πρωτοδικείων στη χώρα και τονίζει πως αν προσμετρηθούν και τα Ειρηνοδικεία τότε είναι… εξωπραγματικός, αναφέροντας το παράδειγμα της Ολλανδίας που λειτουργούν μόλις 11 σε όλη τη χώρα.

Εστιάζει ακόμη στο γεγονός ότι στην Ελλάδα είναι και ανισομερώς κατανεμημένα, αφού τονίζει πως αν εξαιρεθούν τα 3 μεγάλα Πρωτοδικεία, τα υπόλοιπα 60 διαχειρίζονται μόλις το ήμισυ περίπου της συνολικής δικαστικής ύλης. Παρατηρεί δηλαδή πως σε περιοχές με λίγο πληθυσμό λειτουργούν δύο ενώ σε άλλες με πολύ μεγαλύτερο, μόλις ένα.

Το… σκεπτικό της Επιτροπής

Μολονότι αποδέχεται πως συχνά οι νέοι οδικοί άξονες έχουν εκμηδενίσει πολλές αποστάσεις, που κάποτε απαιτούσαν πολύ χρόνο να διανυθούν, προκρίνει η διατήρηση ενός Πρωτοδικείου στην έδρα κάθε Νομού, αλλά με τη συγχώνευση των περισσοτέρων «διπλών» Πρωτοδικείων, δηλαδή αυτών που βρίσκονται εκτός έδρας Νομού. Εξαίρεση προβλέπει για την Αττική (λόγω υπερπληθυσμού), για τους Νομούς Κυκλάδων – Δωδεκανήσου (λόγω νησιωτικότητας) και Έβρου (λόγω μεγάλης εκτάσεως και ακριτικού χαρακτήρα). Τα Πρωτοδικεία εκτός έδρας Νομού επιθυμεί να μεταφερθούν στην αντίστοιχη έδρα, με εξαίρεση ενδεχομένως ορισμένων περιοχών όπου εμφανή πληθυσμιακά κριτήρια ή η καλύτερη κτηριακή υποδομή καθιστούν προτιμότερη τη μη επιλογή της πρωτευούσης ως Έδρας. Προτείνει ακόμη, στις έδρες των καταργηθησομένων Πρωτοδικείων, να λειτουργεί Μονομελές Πρωτοδικείο (αυτοτελές ή περιφερειακό). Εκτιμά ακόμη πως με δεδομένο ότι στο Μονομελές υπάγεται το 80% της όλης Πρωτοδικειακής ύλης αφενός η απορρόφηση αυτή δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στις τοπικές κοινωνίες, αφετέρου δεν θα υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση σε ορισμένα Πρωτοδικεία που διαθέτουν περιορισμένη κτηριακή υποδομή.

Τέλος, η Επιτροπή εκτιμά ότι με τη συγχώνευση «περιορίζεται ο παραλογισμός της υπάρξεως «προνομιούχων» Νομών, οι οποίοι χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πληθυσμιακό ή γεωγραφικό λόγο, διαθέτουν δύο ή και τρία Πρωτοδικεία και μειώνεται, έστω όχι πλήρως, ο αριθμός «προβληματικών» μικρών Πρωτοδικείων, που δεν βοηθούν στην εξέλιξη της επιστημονικής κατάρτισης και στην πρόσληψη κοινωνικών παραστάσεων από τους υπηρετούντες δικαστές και στα οποία, όταν μεν λειτουργούν με πλήρη σύνθεση, οι δικαστές εκδίδουν λίγες δικαστικές αποφάσεις, ενώ, όταν εμφανίζονται υπηρεσιακά κενά εμφανίζεται σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση πολιτικών κυρίως αποφάσεων».

Άλλα έλεγε ο υπουργός, άλλα προτείνονται…

Η εισήγηση, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, με τον πρόεδρό του, Γιώργο Μπέσκο να επισημαίνει στo Protionline.gr πως ΄΄ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε δεσμευτεί στην ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας στη Χίο, ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή και δεν επίκειται κατάργηση δικαστικού σχηματισμού. Αυτά που αναφέρει το πόρισμα έρχονται σε αντίθεση με τα λεγόμενα του υπουργού. Στην περίπτωση που υιοθετηθεί η εισήγηση, είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσουμε έντονα. Δεν διανοούμαστε ότι μπορεί να προχωρήσουν σε κατάργηση του Πρωτοδικείου Αιγίου. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει σφοδρή αντίδραση΄΄.

Απόσυρση του πορίσματος ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου

Να σημειωθεί πως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου χαρακτηρίζει ως έωλα τα επιχειρήματα της ομάδας εργασίας διότι ο νομός Αχαΐας έχει ιδιαίτερη γεωμορφολογία και γιατί το Πρωτοδικείο Αιγίου είναι σε αναλογία πληθυσμού – υποθέσεων, στις υψηλότερες θέσεις στην Ελλάδα (χαρακτηριστικό είναι, πως οι εκδικασθείσες υποθέσεις Μονομελούς Πλημμελειοδικείου ανήλθαν για το περασμένο έτος σε 200 κατά μήνα ενώ αυτές του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου σε 150 κατά μήνα). Επιπλέον, σημειώνει πως η έκταση αρμοδιότητάς του τοπικά καταλαμβάνει από τις μεγαλύτερες εκτάσεις στην χώρα. Αναφορά κάνει και στις κτιριακές εγκαταστάσεις, λέγοντας πως το Δικαστικό Μέγαρο Αιγίου ανακατασκευάστηκε πρόσφατα με κονδύλια από το Εθνικό Πρόγραμμα Επενδύσεων άνω του 1 εκ. ευρώ και θεωρείται από τα πλέον σύγχρονα στη χώρα. Επίσης, σημειώνει πως από την ύπαρξη του Πρωτοδικείου Αιγίου εξαρτώνται και οι δομές του Κτηματολογίου καθώς υπάρχει και έχει συσταθεί στην Αιγιάλεια Κτηματολογικό Γραφείο, στο οποίο υπάγονται όλα τα Υποθηκοφυλακεία της Ανατολικής Αχαΐας.

Ο Δ.Σ.Α. καταδικάζει καθ’ ολοκληρίαν το πόρισμα της Επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης και ξεκαθαρίζει: ΄΄Η ύπαρξη του Πρωτοδικείου Αιγίου αποτελεί απαίτηση όλης της Αιγιάλειας και δεν θα γίνει ανεκτή σε καμία περίπτωση, περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής. Αιτούμαστε την απόσυρση του εν λόγω πορίσματος, το οποίο αποτελεί μνημείο προχειρότητας και αγνόησης των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος για την διατήρηση δικαστικών σχηματισμών΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr