background img
banner
banner

Πάνω από 1 εκατ. ευρώ οι απαιτήσεις

ΣΤΗ ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΔΙΑΒΡΩΤΙΚΑ ΣΤΟ ΔΙΑΚΟΠΤΟ  – ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Στην επόμενη φάση των έργων για την αποκατάσταση των καμένων στο Διακοπτό, με άξονα την άμεση έναρξη αντιδιαβρωτικών έργων και στόχο την ανάσχεση μεγάλων ποσοτήτων νερού που έχουν προκαλέσει εκτεταμένη καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή πέριξ της του εθνικού, επαρχιακού και δημοτικού οδικού δικτύου αλλά και στο φαράγγι του Βουραϊκού, ετοιμάζεται να προχωρήσει η Δασική Υπηρεσία Αιγίου, με βάση τις κατευθύνσεις και τη συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ).

Μέσα στην εβδομάδα η Υπηρεσία παραλαμβάνει μέσω του Υ.Π.ΕΝ τη μελέτη κατασκευής αντιδιαβρωτικών έργων με κορμοδέματα και κορµοφράγµατα στην ευρύτερη περιοχή της δασικής περιοχής που επλήγη από τη μεγάλη φωτιά της 32/7/2023.

Τη μελέτη η οποία έχει στόχο την άμεση συγκράτηση των κατολισθήσεων στα εδάφη με τη χρήση κορμών δένδρων που έχουν καεί, συνέταξε ιδιώτης μελετητής και πλέον, είτε η Δασική Υπηρεσία, είτε απευθείας το Υ.Π.ΕΝ, μπορούν να προχωρήσουν στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού.

Στόχος Υπουργείου αλλά και Δασικής είναι άμεσα να αναλάβουν δράση στο βουνό επαγγελματίες υλοτόμοι οι οποίοι θα κατασκευάσουν προσωρινά εμπόδια στις καμένες πλαγιές για την ανάσχεση του νερού και μικρά αντιπλημμυρικά.

Οι περιοχές παρέμβασης

Η μελέτη εστιάζει σε δύο μεγάλους ορεινούς όγκους που βρίσκονται μέσα στα καμένα και είναι το Οροπέδιο Μαμουσιάς και ο ορεινός όγκος της Τράπεζας Αιγιαλείας, στη βόρεια και δυτική πλευρά κυρίως.

Η συνολική έκταση των καμένων, όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Protionline.gr, ξεπερνά τα 17 χιλιάδες στρέμματα και το μεγάλο μέτωπο των καταστροφών είναι προς την εθνική οδό (Ολυμπία) όπου ήδη έχει κλείσει προληπτικά το ένα ρεύμα κυκλοφορίας, από Πάτρα προς Αθήνα, την παλαιά εθνική από Ελαιώνα προς Ζαλχωρίτικα και την επαρχιακή οδό προς Μαμουσιά στο ύψος του οικισμού Δερβενάκια όπου επίσης υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας.

Δυσκολίες και απαιτήσεις

Στόχος της Δασικής Υπηρεσίας είναι να προχωρήσει άμεσα ο διαγωνισμός καθώς κάθε μέρα που περνά μπαίνουν και νέα δεδομένα σε σχέση με την επιτυχία του εγχειρήματος.
Με βάση τις απαιτήσεις του έργου έχουν προκύψει δύο δυσκολίες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κυρίως μέσω της επίσπευσης της σχετικής εργολαβίας.
1. Η τοποθέτηση κορμοφραγμάτων θα πρέπει να γίνει σε σημεία με ήπια σχετική κλίση καθώς σε απότομες πλαγιές υπάρχει ο κίνδυνος μιας κακής στερέωσης και παράσυρσης. Εφόσον οδεύουμε ήδη μέσα στο χειμώνα, νέες ισχυρές βροχοπτώσεις, απουσία φυτικής μάζας, μπορεί να δώσουν απότομες κλίσεις και σε άλλα σημεία, περιορίζοντας την περιοχή παρέμβασης.
2. Η περιοχή κατά τα 2/3 περίπου είναι ίδια που κάηκε το 2007 και, παρά το γεγονός ότι είχε ήδη προχωρήσει η φυσική αναγέννηση του δάσους, δεν υπάρχουν ακόμη μεγάλοι κορμοί, γεγονός που θα καθυστερήσει το έργο των υλοτόμων στο σημείο.

«Η Υπηρεσία διαθέτει εμπειρία από την αποκατάσταση που έγινε μετά τη φωτιά του 2007 με τα αντιδιαβρωτικά έργα τα οποία συνέδραμαν στην όσο το δυνατόν καλύτερη αναδάσωση στην 15ετία, πριν τη νέα καταστροφή του περασμένου καλοκαιριού. Η παραλαβή της μελέτης είναι το σημαντικό βήμα ώστε να επιταχύνουμε την ωρίμανση διαγωνιστικών διαδικασιών και εκτέλεση του έργου» αναφέρει στo Protionline.gr στέλεχος της Δασικής του Αιγίου.

Προσφέρθηκε ο ΔΕΔΔΗΕ

Η περιοχή του Διακοπτού έχει ήδη κηρυχτεί αναδασωτέα από τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού, ένα μήνα μετά την καταστροφή. Ο οριοθέτηση για την ανάγκη αποζημιώσεων έγινε τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και ήταν το πρώτο βήμα στην πορεία του σχεδίου δράσης με στόχο την αποκατάσταση. Σε έκτακτη ανάγκη έχουν κηρυχθεί οι περιοχές Μαμουσιάς, Ελαιώνα, Ροδιάς, Ζαχλωρίτικων, Διακοπτού, Καθολικού και Τράπεζας.

Τα δύο υπουργεία (Περιβάλλοντος και Υποδομών) προχώρησαν με βάση την πρόσφατη εμπειρία της αποκατάστασης και έναρξης της αναδάσωσης στη Βόρεια Εύβοια αλλά και την Ρόδο. Στα πλαίσια αυτά τη μελέτη αποκατάστασης προσφέρθηκε να αναλάβει ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) ο οποίος και διαθέτει εμπειρία από τους καθαρισμούς και τη διέλευση το δικτύου μέσα στο δάσος.

Το έργο ανατέθηκε σε ιδιώτη μελετητή, ολοκληρώθηκε και πληρώθηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος και την παραχωρεί άμεσα. Σύμφωνα με τη μελέτη, το έργο της αποκατάστασης υπολογίζεται στα 1,1 εκατ. ευρώ περίπου και θα χρηματοδοτηθεί πιθανότατα από το Υ.Π.ΕΝ.

«Αποστολή του έργου είναι, μεσοπρόθεσμα, η προστασία του δάσους και η αποτροπή σημαντικών καταστροφών για την περίοδο που θα απαιτηθεί χρονικά ώστε να υπάρξει αναδάσωση και φυτοκάλυψη είναι αυτή που θα συνεχίσει να προστατεύει ως φυσικός φράκτης την ευρύτερη περιοχή» σύμφωνα με τη Δασική Υπηρεσία. Περιφέρεια, Δήμοι και ΟΣΕ κινούνται και αυτοί από την πλευρά τους στο τμήμα των αναγκαίων μόνιμων αντιπλημμυρικών έργων και διευθέτηση της κοίτης του Βουραϊκού που επίσης απαιτούνται.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr