background img
banner
banner

«Παγωμένη» αγορά περιμένει το… άστρο των Χριστουγέννων

ΕΛΠΙΔΕΣ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΟΤΙ ΘΑ ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΘΕΙ Η ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΑΓΟΡΑ – ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Στην εποχή των συνεχών ανατιμήσεων αγαθών, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους καταναλωτές της Αιγιάλειας που θα αναγκαστούν να βάλουν… βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξασφαλίσουν τα γιορτινά αγαθά. Τις συνέπειες ακρίβειας και φοροκαταιγίδας υφίστανται εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, οι έμποροι, που μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα βλέπουν τη γιορτινή αγορά να παραμένει «παγωμένη» χωρίς την προσδοκώμενη ώθηση που θα τους βοηθήσει να αποπληρώσουν οφειλές και άλλες υποχρεώσεις.

Η αγορά του Αιγίου, παρότι έτοιμη από καιρό για την πιο… παραγωγική περίοδο του χρόνου, παρακολουθεί τους καταναλωτές να προβαίνουν απλώς σε διερευνητικές βόλτες τις τελευταίες ημέρες, με τις αγορές να μην θυμίζουν ούτε στο ελάχιστο, παραμονές Χριστουγέννων. Οι βιτρίνες στολίστηκαν και παρότι τα καταστήματα στην πόλη είναι λιγότερα από ποτέ, υπάρχει πληρότητα και μεγάλη ποικιλία ειδών, ενώ είναι σημαντικό το γεγονός ότι και οι τιμές έχουν συγκρατηθεί σε επίπεδα τουλάχιστον μίας πενταετίας πριν. Ο προβληματισμός ωστόσο είναι έκδηλος όσο και η αγωνία του εμπορικού κόσμου για το πώς θα εξελιχθεί αυτή η στασιμότητα, αφού οι καταναλωτές, πέρα από την οικονομική αδυναμία, δεν δείχνουν και την απαιτούμενη διάθεση για αγορές.

Δειλά – δειλά έχει αρχίσει ο κόσμος να βγαίνει στα καταστήματα…

Παραταύτα, η κίνηση την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε κάποια σημάδια ανάκαμψης, χωρίς όμως εντυπωσιακά αποτελέσματα. ΄΄Κάπως έχει ξεκινήσει η κίνηση, όχι όμως όπως θα το θέλαμε οι έμποροι ή θα το περιμέναμε με βάση την εικόνα προηγούμενων χρόνων. Δειλά – δειλά έχει αρχίσει ο κόσμος να βγαίνει στα καταστήματα όμως είναι εμφανές πως δεν έχει τη δυναμική που υπήρχε μία δεκαετία πριν. Ο εμπορικός κόσμος του Αιγίου είναι έτοιμος και αυτό που μπορούμε να πούμε ότι είναι υπάρχει πληθώρα εμπορευμάτων δεδομένου ότι το προηγούμενο διάστημα δεν σημειώθηκαν πωλήσεις στον βαθμό που θα περιμέναμε, γεγονός που αποδίδεται όχι μόνο στην οικονομική στενότητα αλλά και στις καιρικές συνθήκες΄΄, ανέφερε στo Protionline.gr ο ταμίας της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδας και Νήσων Σπύρος Σπυρόπουλος.

Παράλληλα, σημείωσε: ΄΄Το μόνο βέβαιο είναι πως ο κόσμος μπορεί να βρει οτιδήποτε επιθυμεί στα καταστήματα του Αιγίου. Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι να κρατήσουμε τον κόσμο στην Αιγιάλεια και να μην έχουμε απώλειες σε γειτονικές αγορές. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε κρατήσει τις τιμές σε λογικά επίπεδα και πραγματοποιούμε και προσφορές στους πελάτες μας΄΄.

Καταλήγοντας, ο κ. Σπυρόπουλος προέβη στην εκτίμηση ότι εντός της εβδομάδας αλλά και ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, η τοπική αγορά θα… πάρει τα πάνω της και το… άστρο των Χριστουγέννων θα λάμψει και για τους εμπόρους του Αιγίου. ΄΄Ήδη το κλίμα είναι πιο ζεστό, εκτιμώ ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη αναθέρμανση τις επόμενες ημέρες και πως ο κόσμος θα κάνει τις αγορές του΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μειώνουν το κέρδος για να μην μειωθεί η κατανάλωση

Την ίδια στιγμή, η «μάχη» των αγαθών έχει ήδη ξεκινήσει, με τους επαγγελματίες να προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές κι ας έχουν απώλεια από το δικό τους κέρδος, αρκεί να δίνουν έναυσμα στον κόσμο να καταναλώσει. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα αρτοποιήματα και γλυκίσματα των ημερών. Ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστος Τηλιγάδης παρατηρεί ότι η αγοραστική δυνατότητα του μέσου καταναλωτή έχει μειωθεί αισθητά. ΄΄Πλέον δεν αγοράζουμε με το κιλό, αλλά με το κομμάτι. Οι πελάτες μας δηλαδή δεν μας ζητούν ένα κιλό κουραμπιέδες ή μελομακάρονα αλλά δέκα και δώδεκα κομμάτια. Αυτό δείχνει πολλά…΄΄, τονίζει. Ως προς την κίνηση που υπάρχει μέχρι στιγμής, ο κ. Τηλιγάδης παρατηρεί ότι μέχρι στιγμής η φετινή χριστουγεννιάτικη αγορά είναι πιο φτωχή από κάθε άλλη χρονιά. ΄΄Ευελπιστούμε στην κατανάλωση αυτής της εβδομάδας και της επόμενης. Μέχρι στιγμής όλοι παρουσιάζονται μουδιασμένοι΄΄, σημειώνει.

Ερωτηθείς για τις τιμές των ειδών που καταναλώνονται αυτή την περίοδο και για το εάν έχουν αυξηθεί από πέρυσι, ο κ. Τηλιγάδης αναφέρει: ΄΄Πουλάμε στα ίδια επίπεδα καθώς δεν θέλουμε να αποτρέψουμε τον κόσμο. Θέλουμε αγαθά προσιτά σε όλους και ευελπιστούμε ότι εάν δεν μειωθούν οι αγορές και οι κατανάλωση τότε θα καλύψουμε και τη δική μας απώλεια από την αύξηση των πρώτων υλών΄΄.

Η ζήτηση και οι τιμές στα φαγώσιμα

Να σημειωθεί ότι κουραμπιέδες και μελομακάρονα πωλούνται φέτος από 12 έως 14 ευρώ το κιλό. Δίπλες μπορεί να βρει κανείς από 13 ευρώ, 14 ευρώ ή και 16 ευρώ το κιλό, βασιλόπιτες τύπου κέικ από 14 ευρώ και τσουρέκια από 12 ευρώ έως 16 ευρώ τα γεμιστά.

Ένα σεβαστό μέρος του προϋπολογισμού του γιορτινού τραπεζιού, δαπανάται για τα κρεατικά. Πώς είναι όμως μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον; Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Παναγιώτης Βούλγαρης, απαντά: ΄΄Ακόμη δεν υπάρχει ενδιαφέρον, θεωρούν όλοι πως οι γιορτές είναι μακριά παρότι υπολείπεται μόλις μία εβδομάδα για τα Χριστούγεννα. Είναι γεγονός πάντως ότι κίνηση παρατηρείται κάθε χρόνο το τελευταίο τριήμερο – τετραήμερο κι αυτό αναμένουμε και φέτος που ούτως ή άλλως η κατάσταση είναι πιο δύσκολη οικονομικά΄΄. Ερωτηθείς για το πώς ήταν η κίνηση την προηγούμενη περίοδο κι αν έχει μειωθεί η κατανάλωση κρέατος, ο κ. Βούλγαρης σημειώνει: ΄΄Είναι σαφές ότι υπάρχει μείωση αφού παρατηρείται αισθητή κάμψη της αγοραστικής δύναμης. Δυστυχώς, δεν φτάνουν τα χρήματα να εξυπηρετήσει ο κόσμος τις ανάγκες του και προχωρά σε περικοπές στα είδη καθημερινής ανάγκης΄΄.

Σημειώνεται πάντως πως αρκετοί πελάτες των κρεοπωλείων ζητούν να ενημερωθούν για το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές την τελευταία εβδομάδα, ενώ από την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου ξεκίνησε η προμήθεια των κρεοπωλείων της περιοχής με τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα, η οποία εκτιμάται ότι θα πωληθεί από 10 έως 11 ευρώ το κιλό η εγχώρια και από 6 έως 7 ευρώ το κιλό η εισαγόμενη. Το αρνί και το ερίφιο πωλείται από 12 έως 13 ευρώ το κιλό, οι χοιρινές μπριζόλες διατίθενται από 6,50 έως 7,50 ευρώ το κιλό, όπως και το χοιρινό άνευ οστού. Το γουρουνόπουλο από 12 έως 13 ευρώ το κιλό ενώ και το μοσχάρι άνευ οστών είναι επίσης στα 12-13 ευρώ το κιλό.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr