background img
banner
banner

Σημαντικές τοποθετήσεις στο φόρουμ για τον εθελοντισμό

ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού που εορτάστηκε σε όλη την επικράτεια, πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν – Δευτέρα 4 του μήνα – η Ημερίδα Ενημέρωσης για τον Εθελοντισμό και τα κοινωνικά του πλεονεκτήματα, με τίτλο “O εθελοντισμός ως μέσο αυτοβελτίωσης”, με πολλούς ομιλητές και έντονο τοπικό ενδιαφέρον. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο “Αλ. Μέγαρης” ήταν μία πληρέστατη ενημέρωση για τον εθελοντισμό και την προσφορά του, μέσα από τα γεγονότα αλληλεγγύης και αλτρουισμού που συντελούνται, με αναφορά στις εθελοντικές ομάδες που λειτουργούν στα όρια του δήμου, τις δράσεις και την προσφορά στην κοινωνία.

Το Φόρουμ Ενημέρωσης έγινε με την συνδιοργάνωση του Δήμου και της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., ενώ έτυχε της πλήρους υποστήριξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Κύριοι ομιλητές της τρίωρης εκδήλωσης, ήταν η Life Coach Ναταλία Αλεξανδρινού η οποία ανέπτυξε το θέμα “Το μεγάλο κέρδος του εθελοντισμού”, ο Πατρινός Mindset Coach Γιάννης Ξουρίδας που μίλησε για το θέμα της συμβολής του εθελοντισμού στην προσωπική ανάπτυξη και συμπεριφορά, ο Πυρονόμος Βασίλης Τρίγκας και η Αρχιπυροσβέστρια Αναστασία Βλάχου, οι οποίοι ανέπτυξαν το θέμα “Χρησιμότητα εθελοντών στο Πυροσβεστικό Σώμα και προϋποθέσεις για να ενταχθούν στο Π.Σ.” ενώ την ιδιαίτερη εκδήλωση, παρουσίασαν και συντόνισαν από κοινού η CEO της εταιρείας “Enalia Events” Ιωάννα Κότση και ο Πρόεδρος της Ο.Σ.Α. και Γραμματέας της ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Ε. Σταύρος Καραδημητρόπουλος.

Πολλοί ήταν οι ομιλητές της εκδήλωσης και αυτοί που χαιρέτισαν την σημαντική αυτή προσπάθεια, με πιο χαρακτηριστικούς από αυτούς, τον α΄ αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας Άρη Τηλιγάδη, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργο Μπέσκο, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αιγίου Παναγιώτη Γεωργόπουλο και τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Βασίλη Χριστόπουλο.

 

Χρ. Αλεξοπούλου: “Η αλληλεγγύη και η κοινωνική προσφορά των εθελοντών, είναι το κλειδί του αλτρουισμού”

Χαιρετισμό στο ενδιαφέρον Φόρουμ, έστειλε η υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου, μέσω της συνεργάτιδάς της Θεώνης Σταθοπούλου, η οποία τόνισε στο μήνυμά της, την κοινωνική προσφορά που παρέχουν οι εθελοντές, λέγοντας ότι η ελεύθερη βούληση των συμμετεχόντων σε κάθε τέτοια προσπάθεια είναι το “κλειδί” της σύγχρονης εποχής, επισημαίνοντας ότι το αίσθημα της ανιδιοτέλειας που χαρακτηρίζει τα άτομα που συμμετέχουν σε τέτοιες ομάδες, είναι παροιμιώδες. Έδωσε συγχαρητήρια στην Ομοσπονδία Συλλόγων Αιγιάλειας και τα μέλη της για την προσφορά που παρέχουν στην ευρύτερη περιοχή, με τις διάφορες και ενδιαφέρουσες εθελοντικές δράσεις και χαρακτήρισε πολύ σημαντική την Ημερίδα, σε μία εκδήλωση που κάθε δημότης μπορεί να βγάλει χρήσιμα και ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Βασ. Χριστόπουλος: “Οι πολίτες εθελοντές απέδειξαν το σθένος τους στις πρόσφατες πυρκαγιές, η νέα Δημοτική Ομάδα έχει ψηλά στην ατζέντα της, τον εθελοντισμό”

Από το βήμα της εκδήλωσης, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Χριστόπουλος, ανέφερε την αναγκαιότητα της ύπαρξης συγκεκριμένης “χάρτας” του εθελοντισμού, ως πρώτη προτεραιότητα για την νέα Δημοτική Αρχή και σημείωσε ότι από το ‘19, έχουν γίνει τεράστια βήματα στο κομμάτι αυτό. Έκανε λόγο για την δημιουργία ενός Γραφείου Εθελοντισμού μέσα στο κτίριο της Πρόνοιας το οποίο θα λειτουργεί ως εφαλτήριο σχεδιασμού και συντονισμού των διαφόρων ομάδων κάθε εθελοντικής προσπάθειας, ενώ τόνισε ότι, μέσω αυτής της δυνατότητας οι συμμετέχοντες θα μπορούν να εκπαιδεύονται και να ενημερώνονται για το πώς ακριβώς πρέπει να συμπεριφέρονται σε κάθε έκτακτη κατάσταση. Αμέσως μετά, ανέφερε ότι για την Δημοτική Αρχή ο εθελοντισμός είναι μία από τις πιο σοβαρές συνιστώσες της πολιτικής ατζέντας, ενώ έκανε λόγο για τα σχέδια δράσεων που ετοιμάζονται. Κλείνοντας, έκανε ειδική μνεία για την προσφορά των εθελοντών στις πρόσφατες φωτιές, αναφέροντας ότι “οι πολίτες απέδειξαν πολλές φορές το σθένος τους στις πυρκαγιές των τελευταίων ετών που έχουν ξεσπάσει στην ευρύτερη περιοχή και τους αξίζουν συγχαρητήρια”.

Στ. Καραδημητρόπουλος: “Οι Σύλλογοι που λειτουργούν υπό την σκέπη της Ο.Σ.Α. προσφέρουν τα μέγιστα μέσω του εθελοντισμού”

“Ο εθελοντισμός ήταν πάντα το αντίδοτο στην εσωστρέφεια και την αποξένωση, έτσι πρέπει να βλέπουμε όλοι τα πράγματα, γιατί έτσι είναι. Η αλληλεγγύη είναι η πιο τρανή απόδειξη της σύγχρονης κοινωνίας ότι αναπτύσσεται και λειτουργεί σωστά και ότι πλέον είμαστε σε… καλό δρόμο. Οι Αιγιαλείς έχουν αποδείξει ότι αγαπούν τον εθελοντισμό και αυτό, είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα. Ευχαριστώ πολύ τα μέλη των Συλλόγων της Ομοσπονδίας που εργάζονται άκοπα, με συνέπεια και συντονισμένα, προσφέροντας στην κοινωνία μέσω των δράσεων του εθελοντισμού, πολλά και σημαντικά πράγματα” τόνισε από το βήμα της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιάλειας Σταύρος Καραδημητρόπουλος, ο οποίος ήταν ουσιαστικά και το… κεντρικό “πρόσωπο” όχι μόνο του συγκεκριμένου Φόρουμ, αλλά όλη της εν γένει προσπάθειας που συντελείται.

Ποιοι παρέστησαν

Στην Ημερίδα, εκτός των ομιλητών, παραβρέθηκαν η επιχειρηματίας Ελισσάβετ Πίκουλα – Μπομποτσιάρη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλυκής “Άγιος Νικόλαος” Νίκος Παπαδόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Άρης Τηλιγάδης, ο σύμβουλος της Κοινότητάς Αιγίου Σωκράτης Μαυρίδης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Πλατάνου Ανδρέας Ρεκούτης, το μέλος του νέου Συμβουλίου Κοινότητας Αιγίου Παναγιώτα Χριστοπούλου, ο φιλόλογος και Σκηνοθέτης Κώστας Κλάγκος, μέλη και εκπρόσωποι σωματείων και συλλόγων, αλλά και μέλη διαφόρων εθελοντικών ομάδων της ευρύτερης περιοχής.

Με προσωπικές αναλύσεις και παραδείγματα μίλησαν οι Coaches

Η ομιλήτρια Ναταλία Αλεξανδρίδου, ανέπτυξε τα οφέλη του εθελοντισμού και την κοινωνική σημασία που έχει αυτός στην εν γένει προσφορά, τόνισε ότι με τη συμμετοχή στον εθελοντισμό κάποιος αποκτά νέους φίλους, ενώ μίλησε αρκετά για την προσωπική της πορεία και το πώς έγινε life coach. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που παρέθεσε είναι ότι σε πανελλήνιο επίπεδο μόνο το 7% ασχολείται συστηματικά με κάποια εθελοντική προσπάθεια, ενώ επισήμανε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια υπάρχει αυξητική τάση. Η ομιλήτρια χρησιμοποίησε απλό και λιτό λόγο επί 45 λεπτά, δίνοντας παραδείγματα από την ίδια την καθημερινότητα για τα προτερήματα του εθελοντισμού και το αίσθημα αλληλεγγύης που μπορεί να τροφοδοτεί τον σύγχρονο άνθρωπο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο λόγος του Ιωάννη Ξουρίδα, ο οποίος έκανε αναφορά για τη συμβολή του εθελοντισμού στην προσωπική ανάπτυξη και αντίληψη, χαρακτηρίζοντας ότι με τον εθελοντισμό, κάποιος χτίζει τον τρόπο σκέψης του. Μίλησε αυτοβιογραφικά για τις απλές και καθημερινές ενέργειες ή συμπεριφορές που μπορεί ο ενδιαφερόμενος να ακολουθεί για να αποδεικνύει έμπρακτα τα οφέλη αυτού του σκοπού. Είπε ότι η γνώση είναι η ιδανικότερη “δεξαμενή” αισθήσεων και ότι η ανάγκη της αναζήτησης των αξιών της ζωής και των συναισθημάτων των ανθρώπων για συνεργασία, επικοινωνία και ευχαρίστηση, περνά πάντα μέσα από την κοινωνική προσφορά.

Αμέσως μετά, τον λόγο πήραν η κ. Βλάχου και ο κ. Τρίγκας, οι οποίοι ανέφεραν ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναβαθμίζεται συνεχώς και ότι το 17% του Σώματος είναι εθελοντές. Ανέφεραν πως οι συμμετέχοντες ακολουθούν ειδική εκπαίδευση και κατέχουν τεχνικές γνώσεις πυροπροστασίας, ανέλυσαν τον τρόπο εκπαίδευσή τους και τον εξοπλισμό, αλλά και το βαθύτερο νόημα που προσφέρει η ενασχόληση με τον εθελοντισμό. Τέλος να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια του Forum προσφέρθηκαν κεράσματα, γλυκά και αναψυκτικά σε μπουφέ, από γνωστή αλυσίδα καταστημάτων αρτοποιίας της περιοχής, ενώ λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων ο Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος δεν παρέστη στην όμορφη εκδήλωση της Δευτέρας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr