background img
banner
banner

Επιστροφή στα σχολεία εν μέσω έξαρσης κορωνοϊού, γρίπης και ιώσεων

ΛΗΨΗ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ – ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Εκατοντάδες μαθητές της Αιγιάλειας επιστέφουν σήμερα Δευτέρα 8 Ιανουαρίου στις σχολικές αίθουσες… με μέτρα και συστάσεις για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον.

Από πλευράς δήμου έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα αν και μετά την εμπειρία της πανδημίας τονίζεται πως το κυριότερο «όπλο» ενάντια στη διασπορά, θεωρείται η υπευθυνότητα των γονιών να κρατούν στο σπίτι τα παιδιά τους όταν παρουσιάζουν έστω κι ένα σύμπτωμα.

Από το υπουργείο Παιδείας και τον ΕΟΔΥ εκδόθηκαν νέες ενημερώσεις για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία λόγω της έξαρσης του covid και των λοιμώξεων καθώς και οδηγίες για το τι θα ισχύσει με τις απουσίες. Μεταξύ άλλων συστήνονται, η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος και η τήρηση φυσικών αποστάσεων. Εάν κάποιος μαθητής παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα. Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.

Στο καλύτερο επίπεδο η καθαριότητα στα σχολεία της Αιγιάλειας

Ερωτηθείς από τo Protionline.gr ο αντιδήμαρχος Παιδείας Δημήτρης Ελευθεριώτης σχετικά με τα επιπρόσθετα μέτρα που έχουν ληφθεί, επισήμανε: ΄΄Έχοντας περάσει από την πανδημία, γνωρίζουμε πλέον πως το θέμα της αυτοπροστασίας είναι αυτό στο οποίο πρέπει να δώσουμε έμφαση. Είναι σημαντικό να πείσουμε τους γονείς να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο όταν παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα. Από εκεί και πέρα, είμαστε σε επικοινωνία με διευθυντές και εκπαιδευτικούς και θα συνεχίσουμε. Είναι ένας διαρκής αγώνας για να καταφέρουμε να προφυλάξουμε όσο μπορούμε τη σχολική κοινότητα ώστε να συνεχίσει με τις καλύτερες προοπτικές. Αυτό το έχουμε επιτύχει με την αύξηση των ωρών των σχολικών καθαριστριών.
Η καθαριότητα βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ άλλοτε, αφού έχουμε παρουσία καθ’ όλη τη διάρκεια του διδακτικού ωραρίου σε όλες τις σχολικές μονάδες. Επίσης, πραγματοποιείται ο αερισμός των αιθουσών και οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν ώστε να μην συγχρωτίζονται τα παιδιά, όσο βέβαια αυτό μπορεί να είναι εφικτό, διότι δεν είναι εύκολο στην εφαρμογή, από τη στιγμή που μιλάμε για παιδιά. Συγχρωτίζονται όπως συγχρωτιστήκαμε κι εμείς στα γιορτινά τραπέζια και τις συναντήσεις και είναι φυσικό. Μπορεί όμως να περιοριστεί τουλάχιστον μέχρι να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα΄΄.

Επιπλέον, ο κ. Ελευθεριώτης σημείωσε: ΄΄Τα σχολεία μας είναι εφοδιασμένα με χειροπετσέτες, σαπούνια και όλα τα σχετικά. Οι γονείς ωστόσο οφείλουν να είναι υποψιασμένοι, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τη διασπορά, διότι να τη μηδενίσουμε δεν γίνεται. Βλέπουμε ότι αυτή η κατάσταση είναι δυναμική, ήδη Ιταλία και Ισπανία έθεσαν σε ισχύ υποχρεωτικότητα στη μάσκα σε κάποιους χώρους. Θα δούμε πώς θα πάει η κατάσταση στη χώρα μας και θα λειτουργήσουμε ανάλογα με τις οδηγίες που παίρνουμε λαμβάνοντας ωστόσο και τις δικές μας πρωτοβουλίες΄΄.

Συστάσεις-οδηγίες προς μαθητές κι εκπαιδευτικούς για το άνοιγμα των σχολείων

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ περιλαμβάνει οκτώ συστάσεις-οδηγίες προς μαθητές κι εκπαιδευτικούς, για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου. Ειδικότερα, για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον συστήνεται η τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό:
1. Τακτικό πλύσιμο των χεριών.
2. Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
3. Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ).
4. Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων.
5. Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό.
6. Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
7. Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
8. Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Τι θα ισχύσει με τις απουσίες

Παράλληλα το ΥΠΑΙΘΑ εξέδωσε εγκύκλιο για τις απουσίες των μαθητών σύμφωνα με την οποία με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στην έξαρση του εποχικού επιδημικού ρεύματος της γρίπης με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής, από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr