background img
banner
banner

Ξεκάθαρο «όχι» της Ιεράς Συνόδου

«ΣΤΕΝΕΥΕΙ ΤΟΝ ΚΛΟΙΟ» Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΚΡΙΣΙΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΩΝ

Με ένα ξεκάθαρό «όχι» της Ιεράς Συνόδου και αποστολή να αυξήσουν την πίεση προς τους βουλευτές όλων των κομμάτων, μέσα και από το ποίμνιο της εκκλησίας, προκειμένου να μην περάσει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το γάμο και την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια, επέστρεψαν το απόγευμα της Τρίτης 23 Ιανουαρίου στις έδρες τους οι οικείοι μητροπολίτες της Περιφέρειας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος και Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου είναι ξεκάθαρα κατά της Κυβέρνησης καθώς αναφέρεται ότι ήδη «από το 2015, το σύμφωνο συμβίωσης, παρέχει σε ζευγάρια του ιδίου φύλου όλα τα δικαιώματα και τις δυνατότητες του γάμου», με σαφή εξαίρεση εξ αρχής, από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ταυτόχρονα με το σύμφωνο συμβίωσης «τη δυνατότητα απόκτησης παιδιών με υιοθεσία ή παρένθετη κύηση».

Επισημαίνει η Ι.Σ. ότι οι σχεδιασμοί αυτής της Κυβέρνησης, του Κυρ. Μητσοτάκη, είναι που «προωθούν την κατάργηση της πατρότητας και της μητρότητας και τη μετατροπή τους σε ουδέτερη γονεϊκότητα, την εξαφάνιση των ρόλων των δύο φύλων μέσα στην οικογένεια και θέτουν πάνω από τα συμφέροντα των μελλοντικών παιδιών τις σεξουαλικές επιλογές των ομοφυλόφιλων ενηλίκων».

Στην ανακοίνωση της Ι.Σ. παραπέμπουν και οι δύο Μητροπολίτες με τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο να αναφέρει ότι «η στάση της Εκκλησίας είναι ξεκάθαρη. Οι ανακοινώσεις φέρουν όλους προ των ευθυνών τους».

Ισχυρό πολιτικό «crash test»

Αυτή την Κυριακή σε όλους τους ναούς της Αχαΐας θα αναγνωσθεί σχετική εγκύκλιος «Προς το Λαό» παράλληλα και μια ακόμη επιστολή που θα αποσταλεί στους βουλευτές.
Η συνεδρίαση της Ι.Σ. και οι σχετικές ανακοινώσεις  έγιναν παραμονές της παρουσίασης του σχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που θα είναι και το πρώτο «πολτικό crash test» καθώς υπουργοί όπως ο Μάκης Βορίδης και υφυπουργοί έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν.

Στη ΝΔ υπάρχουν περίπου 50 βουλευτές και αρκετοί υφυπουργοί ακόμη αμφιταλαντεύονται, μεταξύ του «όχι» και της αποχής.

Κατά έχουν δηλώσει ξεκάθαρα οι Ανδρέας Κατσανιώτης, από την Αχαΐα και Κώστας Καραγκούνης, Μάριος Σαλμάς, από την Αιτωλοακαρνανία.

Από την Αχαΐα θα υπερψηφίσουν η υφυπουργός Χριστίνα Αλεξοπούλου και ο Ιάσoνας Φωτήλας, από την Αιτωλοακαρνανία λέει «ναι» ο υφυπουργός Θανάσης Παπαθανάσης ενώ υπερψηφίζουν οι βουλευτές Ηλείας, ο υφυπουργός Ανδρέας Νικολακόπουλος, η Διονυσία Αυγερινοπούλου αλλά και ο πρώην Υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μετά το Υπουργικό ακολουθεί ένα επόμενο «crash test» που αφορά τη στάση των βουλευτών των άλλων κομμάτων. Παρά την «κομματική πειθαρχία» που επέβαλε ο Στέφανος Κασσελάκης, υπάρχουν βουλευτές που θα ξεκαθαρίσουν τη στάση τους αφότου εξετάσουν το σχέδιο που θα παρουσιάσει σήμερα η κυβέρνηση ενώ το ίδιο συμβαίνει με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της ψήφισης του νόμου για τους γάμους αλλά και την τεκνοθεσία έχει δηλώσει ο Αχαιός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος ενώ «ναι» έχει πει, αναμένοντας και αυτή με τη σειρά της να δει τις τελικές διατάξεις, η Αχαιή βουλευτής της «Νέας Αριστεράς» Σία Αναγνωστοπούλου. Δεδομένο το «όχι» των βουλευτών Αχαΐας της «Νίκης» Σπ. Τσιρώνη, των «Σπαρτιατών» Γ. Ασπιώτη αλλά και του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου.

Θολώνει το σκηνικό η «επιστολική»

Η ΝΔ από τα δεξιά, από «Ελληνική Λύση» και «Νίκη», και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, από το ΚΚΕ και από τα αριστερά δέχονται έντονη την πίεση, παράλληλα με αυτή της Εκκλησίας…
Μέχρι και προχθές, η εξ αριστερών στόχυεση με το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, θεωρείτο ελεγχόμενη. Τα πράγματα όμως μεταβάλλονται μετά την αλλαγή πλεύσης της ΝΔ στο θέμα της «επιστολικής ψήφου». Η Νίκη Κεραμέως με την τροπολογία για την «επιστολική ψήφο» στις βουλευτικές, αυξάνει το βάρος προς ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καλώντας να πουν το «ναι» σε όλο το «πακέτο» των μεταρρυθμίσεων: Μη κρατικά πανεπιστήμια, γάμους και τεκνοθεσία και «επιστολική»… Ήδη για την «επιστολική» στις βουλευτικές εκλογές, από τους 150, απαιτείται πλέον ομοφωνία 200 βουλευτών. Μετά τον αιφνιδιασμό, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναθεωρούν το αρχικό «ναι» στην επιστολική για τις Ευρωεκλογές.

«Με τις γνωστές πρακτικές της ‘φαστ τρακ’ διαβούλευσης και των εκπρόθεσμων τροπολογιών δυναμιτίζετε τη συναίνεση σε ένα κομβικό ζήτημα δημοκρατίας…» δήλωσε χθες ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.

«Η κυβέρνηση που αυτοδιαφημίζεται ως ‘μεταρρυθμιστική’, στο νομοσχέδιο που κατέθεσε προέβλεπε ρητά ότι οι διατάξεις για την επιστολική ψήφο που περιλαμβάνονται, δεν ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές. Ξαφνικά, αποφάσισε ότι οι διατάξεις ισχύουν και για τις βουλευτικές εκλογές, χωρίς διαβούλευση, χωρίς καμία ενημέρωση. Και το έκανε, γιατί αυτό που τη διακρίνει, είναι ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός» σχολίασε ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης.

Το ΚΚΕ αλλά και η «Νέα Αριστερά» πιέζουν πλέον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να καταψηφίσουν την «επιστολική» και τα μη κρατικά ΑΕΙ, από το «πακέτο» των μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης!


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr