background img
banner
banner

«Οι υποθέσεις των Ειρηνοδικείων στα Πρωτοδικεία των δήμων τους»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΝ Γ. ΜΠΕΣΚΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ

Ο υπό διαμόρφωση νέος δικαστικός χάρτης της χώρας αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στην Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, μαζί με τα υπόλοιπα θέματα που απασχολούν τον κλάδο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις του υφυπουργού Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα στα δύο ερωτήματα τοπικού ενδιαφέροντος που του απηύθυνε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος.

Η Ολομέλεια πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα και σε αυτή συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη και ο υφυπουργός, ο οποίος, απαντώντας στον κ. Μπέσκο ξεκαθάρισε πως οι αρμοδιότητες των Ειρηνοδικείων παραμένουν στα Πρωτοδικεία των δήμων τους, πράγμα που σημαίνει ότι οι υποθέσεις του Ειρηνοδικείου Ακράτας, μετά την κατάργησή του θα εξετάζονται από το Πρωτοδικείο Αιγίου. Υπενθυμίζεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαβρύτων είχε αιτηθεί, σε μία τέτοια περίπτωση να εξετάζονται στο περιφερειακό Πρωτοδικείο Καλαβρύτων.

΄΄Σε σχετικό ερώτημα που έθεσα στον υφυπουργό, ανέφερε ότι στα μεγάλα Πρωτοδικεία, τα οποία μπορεί να γίνουν περιφερειακά όπως και το δικό μας, οι τριμελείς και πολυμελείς συνθέσεις θα εξακολουθήσουν να δικάζουν, ενώ αναφερόμενος στα Ειδηνοδικεία που καταργούνται είπε ότι το αντικείμενό τους θα υπαχθεί σύμφωνα με τα διοικητικά όρια των δήμων. Άρα, με βάση τα λεγόμενα του υφυπουργού, το Ειρηνοδικείο Ακράτας, από τη στιγμή που είναι εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Αιγιαλείας, θα υπάγεται στο Πρωτοδικείο Αιγίου΄΄, ανέφερε στo Protionline.gr ο κ. Μπέσκος και πρόσθεσε: ΄΄Σε άλλο ερώτημά μου για τα διπλά και τριπλά Πρωτοδικεία σε έναν νομό, μου ανέφερε ότι αυτό εξετάζεται΄΄.

Τι αναφέρει η επιστολή στον πρωθυπουργό

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου έχει ήδη προωθήσει επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντάς του την ανάγκη διατήρησης του Πρωτοδικείου Αιγίου με τη σημερινή του μορφή, τονίζοντας: ΄΄Ένα από τα πιο σύγχρονα σε εγκαταστάσεις Πρωτοδικεία της χώρας, με 3.000 υποθέσεις ετησίως και με υψηλότερους σε σχέση με πολλά Πρωτοδικεία δείκτες αξιολόγησης, ακόμα και από παγκόσμια τράπεζα, είναι αδιανόητο να μην έχει αυτοτέλεια και να υπάγεται στο Πρωτοδικείο Πατρών που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα σε αίθουσες και χώρους δικαστηριακών υποδομών και μια περαιτέρω επιβάρυνση του από συσσώρευση και άλλων υποθέσεων από άλλα Πρωτοδικεία όπως του Αιγίου θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της απονομής της Δικαιοσύνης και σε αύξηση του κόστους αυτής.

Ό,τι είναι με προοπτικές το ενισχύουμε και δεν το αποδυναμώνουμε.

Θα μπορούσε κάλλιστα η Αχαΐα να στηρίξει 2 Πρωτοδικεία Δυτικής Αχαΐας με έδρα την Πάτρα και Ανατολικής Αχαΐας με έδρα το Αίγιο.

Άλλωστε το Πρωτοδικείο Αιγίου έχει όλες τις προϋποθέσεις προς τούτο, αφού έχει τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις στη χώρα, βραβεύθηκε σε διεθνή διαγωνισμό ως κτίριο και πρόσφατα ανακατασκευάστηκε με 1.000.000 ευρώ περίπου δαπάνες.

Ο αριθμός των υποθέσεών του, περίπου 3.000, ξεπερνά κατά πολύ τα όρια που θέτει η παγκόσμια τράπεζα, ήτοι 2.200 υποθέσεις για να κλείσει ένα Πρωτοδικείο.

Οι παράπλευρες δε δομές του, ήτοι κτηματολογικο γραφείο που υπάγονται όλα τα πρώην υποθηκοφυλακεία της Ανατολικής Αχαΐας, ευνοεί την ύπαρξη του ως αυτόνομου.

Άλλωστε ο περιορισμός για 1 μόνο Πρωτοδικείο σε κάθε νομό εκφεύγει της κοινής λογικής, ειδικά για το Πρωτοδικείο Αιγίου που η διατήρησή του ως αυτόνομου, θα αποσυμφορήσει της Πάτρας και θα επιδιώκεται ο σκοπός της επιτάχυνσης της δικαιοσύνης.

Το κόστος της υπόθεσης στο Πρωτοδικείο μας με βάση έκθεση της παγκόσμιας Τράπεζας ανέρχεται στα 166 ευρώ, από τα χαμηλότερα στη χώρα. Στην Πάτρα ανέρχεται στα 176 ευρώ. Αρα δεν έχει λογική η προσάρτηση του σε Πάτρα ως προς τη σκοπιμότητα μείωσης και εξοικονόμηση εσόδων. Το αντίθετο αποτέλεσμα θα έχει. Παρακαλούμε όλοι μας ώστε να διατηρηθεί αυτόνομο το Πρωτοδικείο Αιγίου. Ειναι ειλικρινά προς το συμφέρον της Δικαιοσύνης΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr