background img
banner
banner

«Μία πόλη, μία φωνή» ώστε να μην… πέσει το τελευταίο οχυρό της τοπικής κοινωνίας

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Αποφασισμένοι να μην αφήσουν την πολιτεία να στερήσει από τους δημότες της Αιγιάλειας την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, παρουσιάστηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Φεβρουαρίου, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, που συμμετείχαν μαζικά στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στην πλατεία Αγ. Λαύρας, ενάντια στην προωθούμενη υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αιγίου. Επρόκειτο για την κοινή αντίδραση Δήμου Αιγιαλείας και Δικηγορικού Συλλόγου, που μπορεί να έλαβαν προφορικώς τη δέσμευση του αρμόδιου υφυπουργού ότι το Πρωτοδικείο θα παραμείνει με τη σημερινή του μορφή, ωστόσο ασκούν πιέσεις ως την τελική υπογραφή…

Με πανό του Δικηγορικού Συλλόγου αλλά και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αιγίου, ο κόσμος συγκεντρώθηκε στην πλατεία, ενώ είχαν σταματήσει τη λειτουργία τους οι δημοτικές υπηρεσίες ώστε να επιτραπεί στους υπαλλήλους να παραστούν. Άπαντες οι δικηγόροι του Αιγίου, δικαστικοί υπάλληλοι, εκπρόσωποι του Ε.Κ.Α., των αγροτικών συλλόγων, των συλλόγων εκπαιδευτικών, αιρετοί, εκπρόσωποι κομματικών οργανώσεων, έδωσαν βροντερό «παρών», με το γενικότερο αίσθημα, πέρα από την κατηγορηματική άρνηση στην υποβάθμιση και συρρίκνωση υπηρεσιών του Πρωτοδικείου, ότι η Αιγιάλεια δεν μπορεί να αντέξει άλλη αποδυνάμωση και μαρασμό…

Αγώνας για να θωρακιστεί η σταθερότητα της τοπικής κοινωνίας

Πρώτος μίλησε ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, σημειώνοντας: “Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, ο υφυπουργός μάς εξήγγειλε και μας υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία ουσιαστική αλλαγή στη λειτουργία του Πρωτοδικείου Αιγίου. Η Επιτροπή μας, έκανε το καλύτερο δυνατό για να δικαιωθούμε και τελικά, φέραμε νομίζω το πιο δυναμικό αποτέλεσμα. Το ζήτημα τώρα και το επόμενο σημαντικό βήμα, είναι όσα λάβαμε ως διαβεβαιώσεις να υλοποιηθούν. Βγαίνοντας από το γραφείο του υπουργείου, συναποφασίσαμε ότι ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί προκειμένου να διασφαλίσουμε εις το ακέραιο αυτά που λάβαμε ως διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις. Αυτά που σήμερα θεωρούνται κεκτημένα, θωρακίζουν το μέλλον της τοπικής μας κοινωνίας. Η αυτάρκεια, η αυτοτέλεια του Πρωτοδικείου Αιγίου θα είναι όπως υπάρχει σήμερα και δίχως καμία θεσμική αλλαγή, ακόμα και στην ονομασία του” δήλωσε ο κ. Καλογερόπουλος από το βήμα της εκδήλωσης διαμαρτυρίας.

Οι αντιφατικές θέσεις «αναγκάζουν» σε επιφύλαξη

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος ανεβαίνοντας στο βήμα, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Οι παλινωδίες από την κυβέρνηση και οι υποσχέσεις από τους αρμόδιους του υπουργείου είναι πραγματικά… απίστευτες. Στην αρχή, μας έλεγαν ότι ένας αριθμός υποθέσεων θα φύγει από το Πρωτοδικείο και θα πηγαίνει στην Πάτρα, την ίδια ακριβώς στιγμή που η Πάτρα, μας διαβεβαίωνε ότι δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές για να εξυπηρετήσει κάθε υπόθεση. Το ίδιο συνέβη και στην ολομέλεια του Δικηγορικού Συλλόγου, πάλι υπήρχαν αντιφατικές θέσεις. Ουσιαστικά, οι άνθρωποι του υπουργείου δεν ξέρουν ούτε και οι ίδιοι τι ακριβώς θέλουν να κάνουν” αναφώνησε ο κ. Μπέσκος. Λίγο αργότερα έκανε λόγο για τον σχεδιασμό των Πρωτοδικείων σε γενικότερο επίπεδο και το αδιέξοδο που υπήρξε παρ’ όλο που τα στοιχεία που είχαν σταλεί από τον Σύλλογο ήταν συγκεκριμένα, ενώ σχολίασε και τις τέσσερις φορές που στο παρελθόν συναντήθηκε με τον υφυπουργό για να συζητήσουν τα πάγια αιτήματα. “Η Πάτρα δεν έχει υποδομές. Ο δικός μας σχηματισμός είναι υγιής και ανταποκρίνεται σε κάθε απαίτηση.”

Ψήφισμα συμπαράστασης από την Ιερά Μητρόπολη

Στη συνέχεια, από τον γραμματέα του Δικηγορικού Συλλόγου Θάνο Ρομποτή διαβάστηκαν ψηφίσματα συμπαράστασης από φορείς. Όπως είπε, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του στον αγώνα όλης της περιοχής αλλά δεν μπόρεσε λόγω έκτακτου λόγου να παρευρίσκεται στο συλλαλητήριο. Το ψήφισμα της Ιεράς Μητροπόλεως αναφέρει: «Ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος και οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεώς μας συμπαρίστανται στον αγώνα του λαού του Αιγίου για την παραμονή του Πρωτοδικείου στην πόλη μας και εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην απομάκρυνσή του. Το Πρωτοδικείο είναι βασικό πρωτοβάθμιο πολιτικό δικαστήριο της Ελλάδας και η αφαίρεσή του από την περιοχή θα σημάνει την περαιτέρω υποβάθμιση και θα έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών».

΄΄Ο πολίτης πρέπει να έχει τις υπηρεσίες του κράτους στα πόδια του΄΄

Χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος επισημαίνοντας: Συμπαραστεκόμαστε στην παναιγιάλεια ακινητοποίηση και συσπείρωση φορέων και κατοίκων για την υπεράσπιση, πρώτον των κεκτημένων του Δήμου και δεύτερον των κατοίκων της περιοχής. Η πολιτική αυτή η οποία απαξιώνει την Ελλάδα, η συγκεντροποίηση υπηρεσιών λένε ενόψει της οικονομίας, αλλά μόνο οικονομία δεν είναι. Δεν είναι δυνατόν να καταργούνται οι υπηρεσίες οι οποίες εξυπηρετούν τους πολίτες και τους δημότες.

Το πόρισμα της επιτροπής αντιβαίνει τα κριτήρια που η ίδια έχει θέσει…

Εκ μέρους της επιτροπής ΠΑ.ΣΟ.Κ. νομού Αχαΐας ο Γιώργος Γεωργόπουλος ανέφερε ότι ΄΄το ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝ.ΑΛ. καταδικάζει απερίφραστα το πόρισμα της επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη με τον οποίο επιδιώκεται η κατάργηση του Πρωτοδικείου Αιγίου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την πολιτική της για άλλη μια φορά στρέφεται κατά της περιφέρειας κατά της Αιγιάλειας και την οδηγεί σε περαιτέρω υποανάπτυξη. Ως ΠΑΣΟΚ πάντα ταχθήκαμε υπέρ της αποκέντρωσης των υπηρεσιών και υπέρ της ενίσχυσης του κράτους δικαίου.

Να μην χαθεί η άμεση πρόσβαση στη Δικαιοσύνη

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού κέντρου Αιγίου Παναγιώτης Γεωργόπουλος υπογράμμισε ότι ΄΄οι υποσχέσεις της ΝΔ στην περιοχή μας είναι πολλές. Είδατε καμιά να υλοποιείται; Βλέπουμε τι έγινε με τα ΤΕΙ, με την υποβάθμιση του νοσοκομείου, με τα ΕΑΣ, με τους αγρότες, επομένως δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα. Ως Εργατικό Κέντρο Αιγίου κρίνουμε πως μετά από όλα αυτά, έρχεται τώρα σαν ταφόπλακα το κλείσιμο του Πρωτοδικείου για να σιγουρέψει ότι δεν θα αναπτυχθεί τίποτα σε αυτή την πόλη. Η διοίκηση του Ε.Κ.Α. και όλοι οι εργαζόμενοι της Αιγιάλειας στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα που ξεκίνησε ο Δ.Σ.Α. για την παραμονή του Πρωτοδικείου και απαιτούμε την παραμονή του και την στελέχωσή του με νέο μόνιμο προσωπικό΄΄.

Τα… τερτίπια και τα ήξεις αφίξεις

Ο γραμματέας του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας Κώστας Γιάχος ανέφερε: ΄΄Οι αγρότες πάντα μετέχουν σε όλους τους αγώνες που κάνουν όλες οι κοινωνικές ομάδες. Οι αγρότες της Αιγιάλειας, μετά τη φτωχοποίηση που τους επέβαλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στερούνται σήμερα και το υπέρτατο αγαθό της δικαιοσύνης. Τα τερτίπια του υπουργείου και τα ήξεις αφίξεις για το Πρωτοδικείο του Αιγίου δεν θα περάσουν. Μαζί με τον αγώνα που κάνουμε για την επιβίωσή μας σήμερα αγωνιζόμαστε δίπλα στον Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου για τη διατήρηση και την αναβάθμιση του Πρωτοδικείου.

Να διατηρηθεί ζωντανός ένας ζωτικής σημασίας φορέας της πόλης

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου αντιδήμαρχος Αιγιαλείας Γιώργος Αγγελόπουλος υπογράμμισε τα εξής: ΄΄Ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου σε ειδική συνεδρίασή του αποφάσισε τα ακόλουθα: Δηλώνουμε ξεκάθαρα την αντίθεσή μας στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την κατάργηση του Πρωτοδικείου Αιγίου και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στην διαμαρτυρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αγίου.”

΄΄Η ελληνική πολιτεία οφείλει να διευκολύνει το δικαίωμα της απόλυτης πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη΄΄

Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, περιφερειακός σύμβουλος Αρίστος Τηλιγάδης ανέγνωσε το ψήφισμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στις 22 Ιανουαρίου σε έκτακτη συνεδρίαση της που κατά πλειοψηφία αποφάσισε τα εξής: ΄΄Η εύρυθμη και ταχεία απονομή Δικαιοσύνης αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για κάθε ευνομούμενη πολιτεία, θεμέλιο οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απονομή της ελληνικής δικαιοσύνης απαιτούν σφαιρική αντιμετώπιση και διαβούλευση και μία διαβούλευση δεν γίνεται με χωροταξικά μέτρα, με καταργήσεις και συγχωνεύσεις. Απαιτείται αναγκαίος εκσυγχρονισμός του οικονομικού θεσμικού πλαισίου, αύξηση της χρηματοδότησης, δημιουργία υλικοτεχνικών υποδομών, προσλήψεις και επιμόρφωση δικαστικών υπαλλήλων. Το Π.Σ. υπογραμμίζει την αντίθεσή του στην κατάργηση ή την συγχώνευση οποιοδήποτε υφιστάμενου σήμερα δικαστικού σχηματισμού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.»

Η ίδρυση, η κατάργηση και η επαναλειτουργία

Ο πρώην δήμαρχος Αιγιαλείας Στάθης Θεοδωρακόπουλος αναφέρθηκε στο ιστορικό και στην ίδρυση του Πρωτοδικείου Αιγίου λέγοντας πως ΄΄πρόκειται για ειρωνεία, 42 χρόνια μετά η Νέα Δημοκρατία που το δημιούργησε τότε να επιθυμεί σήμερα να το καταργήσει΄΄. Ανέφερε ακόμη ότι ΄΄από το 2012 όταν υποτίθεται πως άρχισε να αναμορφώνεται η Ελλάδα δεν κάνουμε τίποτα άλλο από έναν αγώνα ατελείωτο να κρατήσουμε κάποιες υπηρεσίες στην πόλη΄΄.

Έλλειψη προσωπικού κατά 50%

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αιγίου Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλόπουλος έδωσε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για την έναρξη λειτουργίας του Πρωτοδικείου τονίζοντας ότι ήταν το 1978 ο δικηγόρος Δημήτρης Αλεβίζος που έθεσε θέμα δημιουργίας Πρωτοδικείου. Συνέδραμαν δικηγόροι της εποχής αφού είχαν προηγηθεί σχετικά αιτήματα παραγωγικών τάξεων της πόλης, όπως είπε. Αναφέρθηκε ακόμη στη συμβολή του γιατρού Αθανάσιου Καλαμπόκα και του δημάρχου Νικόλαου Κουνινιώτη και τόνισε ότι το 1980- 81 λειτούργησε μεταβατικό μονομελές πρωτοδικείο και επειδή δεν υπήρχε κτίριο στεγάστηκε προσωρινά για δύο χρόνια στο παλιό κτίριο του ειρηνοδικείου στην οδό Μητροπόλεως στο ύψος των Υψηλών Αλωνίων. Τον Ιούλιο του 1981 βγήκε το ΦΕΚ και αμέσως δημιουργήθηκε επιτροπή που πρότεινε το κτίριο Αρβανίτη στην οδό Μητροπόλεως 65 από όπου και ξεκίνησε. Μετά από δύο μήνες ο υπουργός Δικαιοσύνης τιμήθηκε από τον δήμαρχο με τα κλειδιά της πόλεως. Ένα χρόνο μετά ο δήμαρχος Αιγίου Αλέκος Μέγαρης με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με έγκριση του υπουργείου προέβη στην αγορά του οικοπέδου που βρίσκεται τώρα το δικαστικό μέγαρο. Ως προς το νέο Πρωτοδικείο Αιγίου, όπως είπε, ΄΄είναι 20 χρόνων καθώς τον Νοέμβριο του 2003 έγιναν τα εγκαίνια. Λειτουργεί από τότε επαρκώς, επιτυχώς, καλύπτει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και έχει έναν επιτυχή δείκτη αποτελεσματικότητας. Φτάνουμε όμως σήμερα στο σχέδιο της παγκόσμιας τράπεζας που προτείνει να καταργηθεί ένα ιδιόκτητο δικαστικό μέγαρο το οποίο δεν έχει κανένα κόστος στην πολιτεία παρά μόνο λειτουργικά έξοδα, τη στιγμή μάλιστα που στην Πάτρα υπάρχει κορεσμών και έλλειψη χώρων και βέβαια εάν μεταφερθεί το Πρωτοδικείο Αιγίου θα υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση όπως και των Καλαβρύτων. Κατόπιν αυτών λέμε όχι στην κατάργηση υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αιγίου. Ζητάμε αναβάθμιση  με νέους τρόπους χάραξης του δικαστικού χάρτη, λέμε όχι στην υποβάθμιση της τοπικής κοινωνίας της Αιγιάλειας, καταδικάζουμε το πόρισμα της επιτροπής που δεν εκτίμησε σωστά τα προτεινόμενα μέτρα, λέμε ναι στην ψηφιακή αναβάθμιση της Δικαιοσύνης και στην άμεση στελέχωση των υπηρεσιών οι οποίες αυτή τη στιγμή λειτουργούν με ελλείψεις που αγγίζουν το 50%΄΄.

Μηνύματα συμπαράστασης και αγώνα

Στη συνέχεια διαβάστηκαν μηνύματα συμπαράστασης που έχουν αποσταλεί από φορείς όπως το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Αιγιαλείας το οποίο συμμετείχε στο συλλαλητήριο και το ψήφισμα συμπαράστασης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας που παρίστατο ζητώντας να μην καταργηθεί αλλά να αναβαθμιστεί το Πρωτοδικείο. Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Β΄Αχαΐας Κατερίνα Δημουλά είπε πως ΄΄η ΕΛΜΕ ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Δικηγορικού συλλόγου Αιγίου συμμετέχει διαμαρτυρόμενη εντόνως για την υποβάθμιση και προοπτική κατάργησης του Πρωτοδικείου Αιγίου.”

Τέλος, η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σία Αναγνωστοπούλου ανέφερε πως ΄΄με την υποβάθμιση ή κατάργηση του Πρωτοδικείου δεν καταστρέφεται μόνο το Αίγιο αλλά και όλη η περιοχή. Η απόδοση της Δικαιοσύνης είναι πολύ σημαντικό πράγμα και όταν κλείνει ένα Πρωτοδικείο είναι μείον για όλη την περιοχή γιατί ούτε το Πρωτοδικείο Πάτρας θα μπορεί να εξυπηρετεί τόσο κόσμο.”


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr