background img
banner
banner

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ – ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ: «Θα προσπαθήσουμε να πάμε τον Δήμο μας, όχι ένα, αλλά πολλά βήματα μπροστά»

Ένα νέο πρόσωπο ανέλαβε και επίσημα πλέον την περασμένη εβδομάδα, τον κομβικό ρόλο του συντονισμού των υπηρεσιών τού Δήμου Αιγιαλείας, σε συνεργασία με τους αντιδημάρχους και τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων. Ο νέος Γενικός Γραμματέας Κώστας Σπηλιωτόπουλος με την τεράστια εμπειρία και γνώση του σε θέματα δημόσιας διοίκησης, είναι βέβαιο πως θα βοηθήσει τον Δήμο να αναβαθμίσει τη λειτουργικότητα και να ανεβάσει την αποδοτικότητά του, συμβάλλοντας στην επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της δημοτικής αρχής.

Πέρα από τα εφόδια της πολυετούς ενασχόλησής του με θέματα οικονομίας και διοίκησης σε θέσεις «κλειδί», ο κ. Σπηλιωτόπουλος έχει ακόμη δύο στοιχεία που αποτελούν εχέγγυα για την υπηρέτηση των νέων του αρμοδιοτήτων με τον καλύτερο τρόπο. Αφενός γνωρίζει και αγαπά την Αιγιάλεια μιας και είναι η γενέτειρά του, από την άλλη ταυτίζεται με τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας τού Δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου, με τον οποίο τον συνδέουν δεσμοί φιλίας και συνεργασίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος έχει γεννηθεί στην Αιγιάλεια, τελείωσε το σχολείο στο Αίγιο και παρότι πολλά χρόνια δραστηριοποιείτο επαγγελματικά στην Αθήνα, δεν έχει ξεκόψει από τις ρίζες του. ΄΄Είμαι της άποψης ότι όταν κάποιος ξεκινά από ένα σημείο και καταλήγει σε ένα άλλο καλύτερο σημείο, έχει κάνει κάτι. Και αυτό είναι σημαντικό ανεξαρτήτως του πόσο απέχει το ένα σημείο από το άλλο. Και μόνο το γεγονός ότι έχει πάει ένα βήμα πιο μπροστά, είναι σημαντικό. Με αυτή τη λογική έχω κάνει σημαντικά πράγματα.΄΄Το πόσο σημαντικά είναι θα κριθεί από άλλους και όχι από μένα΄΄, αναφέρει ο ίδιος στο Protionline.gr, ερωτώμενος για την ως τώρα πορεία του.

Η εποχή των μνημονίων

Σημειωτέον ότι διετέλεσε υπάλληλος στο υπουργείο Οικονομικών, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και εξέτισε σχεδόν όλη την ιεραρχία της υπηρεσίας, καθώς ξεκίνησε από απλός υπάλληλος και έφτασε αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, περνώντας από πολύ κρίσιμα πόστα της διοίκησης και της υπηρεσίας. Ήταν για πολλά χρόνια στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού όπου άσκησε και καθήκοντα διευθυντή και μάλιστα σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, αυτή των μνημονίων. ΄΄Ήταν μία περίοδος με αρκετές δυσκολίες αφού εκλήθην να διαχειριστώ μία κατάσταση που ήταν πρωτόγνωρη για όλους και δύσκολη και ως προς το διαδικαστικό κομμάτι, δηλαδή τις σχέσεις με αυτούς που ονομάζαμε τότε «θεσμούς» και με την ουσία του πράγματος καθώς έπρεπε να διαχειριστούμε καταστάσεις που έρχονταν σε σύγκρουση με ό,τι είχαμε μάθει ως τότε και με τον τρόπο που λειτουργούσαμε. Έτσι απέκτησα μία εμπειρία σχέσης και συνεργασίας και με υπερκρατικά όργανα και θεσμούς΄΄, σημειώνει.

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Σπηλιωτόπουλος

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Κωνσταντίνος Σπηλιωτόπουλος είναι απόφοιτος ΑΣΟΕΕ και συγκεκριμένα του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων. Από το 1979 ως το 1982 ήταν υπάλληλος Λογιστηρίου σε εταιρείες του Ιδιωτικού Τομέα (MIRAGEA.E. και GOLDENUNIONSHIPPINGENTERPRISESS.A.). Από το 1982 έως το 2013 ήταν υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) με αντικείμενο τον έλεγχο δαπανών, την κατάρτιση και την παρακολούθηση εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΟΤΑ, Ανεξάρτητες Αρχές κ.λπ.) τις δημοσιονομικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο Τομέα και με κατοχή θέσεων ευθύνης από το 2000 μέχρι την αποχώρηση από την Υπηρεσία το 2014. Πριν την αποχώρησή του ασκούσε καθήκοντα Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Μισθών.

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα από το 2016 ως το 2018, για περίπου δυόμισι χρόνια υπηρέτησε στο Γραφείο Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ως Ειδικός Σύμβουλος – Συνεργάτης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών για θέματα Δημοσιονομικής Πολιτικής. Από τον Μάρτιο του 2018 ως τον Ιούλιο του 2019 ήταν Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης, έχει διατελέσει Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), Μέλος Διοικητικών Συμβουλίων ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ καθώς επίσης και Μέλος πλήθους ομάδων εργασίας, επιτροπών και αντιπροσωπειών εκπροσώπησης της Υπηρεσίας σε Διεθνείς Οργανισμούς (ΟΟΣΑ, IMF, Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

Σχέση φιλίας και εμπιστοσύνης με τον Δήμαρχο

Μιλώντας για τον κ. Καλογερόπουλο, αναφέρει: ΄΄Με τον Δημήτρη Καλογερόπουλο με συνδέει μία φιλία χρόνων, μία σχέση δυνατή. Τον ξέρω από τα παιδικά μου χρόνια και έχουμε κοινές εμπειρίες. Έχουμε συνυπάρξει στον χώρο της πανεπιστημιακής δράσης και τον θεωρώ έναν άξιο και δημιουργικό άνθρωπο.
Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά μου το πρώτο πράγμα που ένιωσα ήταν ότι πρέπει να δικαιώσω την εμπιστοσύνη του Δημάρχου. Η εκτίμηση που τρέφω για εκείνον δημιουργεί μία απόλυτα γερή βάση συνεργασίας και σταθερότητας. Η επιλογή του για το πρόσωπό μου, είναι τιμή για μένα και ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη, γιατί καλούμαστε και οι δύο να ανταποκριθούμε και στις δικές μου και στις δικές του προσδοκίες, αλλά πρωτίστως και πάνω από όλα, στις προσδοκίες των δημοτών της Αιγιάλειας που περιμένουν πολλά από εμάς΄΄.

Άλλο… δημόσια άλλο τοπική αυτοδιοίκηση

Κατά πόσο όμως τον επιφορτίζουν τα νέα του καθήκοντα και τι συνάντησε στον Δήμο Αιγιαλείας; Ο ίδιος σημειώνει: ΄΄Η εικόνα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία πρέπει να επικυρωθεί μέσα από το έργο μου. Πραγματικά οι προθέσεις και το ενδιαφέρον, πρέπει να αποδειχθούν πρώτα από τον ίδιο μας τον εαυτό και μετά να το επικυρώσουν οι υπόλοιποι.
Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να δικαιώσεις τις προσδοκίες όλων και προσωπικά καλούμαι να αποδείξω ότι μπορώ να τα καταφέρω, να ανταποκριθώ σε όσα ανέλαβα. Αυτό που έχω μέχρι στιγμής διαπιστώσει στον Δήμο Αιγιαλείας είναι ότι ο τρόπος λειτουργίας της διοίκησης, είναι λίγο διαφορετικός από εκείνον που είχα συνηθίσει μέχρι στιγμής να εργάζομαι.
Σίγουρα υπάρχουν διαφορές μεταξύ των αναγκών μιας τοπικής αυτοδιοίκησης και της λειτουργίας μίας κεντρικής εξουσίας. Οι κανόνες λειτουργίας συγγενεύουν μεν, όμως υπάρχουν ιδιαιτερότητες που διαφέρουν΄΄.

Τα τρία χαρακτηριστικά της επιτυχίας

Ο Γενικός Γραμματέας διευκρίνισε ότι η δουλειά που πρέπει να γίνει σε κάθε επίπεδο και να τελείται καθημερινά, πρέπει να γίνεται με γνώμονα πάντα την επίτευξη στόχων και σημείωσε ότι η επιτυχία έχει πρωτίστως τρία χαρακτηριστικά: Αυτά της νομιμότητας, της αποτελεσματικότητας αλλά και των διακρίσεων των ρόλων στο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει: ΄΄Μία βάση σε κάθε επιτυχία για το κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι να κινείται κανείς με νομιμότητα, να είναι αποτελεσματικός και ταυτόχρονα να ξέρει να διακρίνει τους ρόλους του καθενός. Ο Δήμος Αιγιάλειας δουλεύει πολύ αποτελεσματικά ήδη και ο Δημήτρης Καλογερόπουλος είναι σωστός και επιτυχημένος στα καθήκοντά του. Βεβαίως, πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και ευελπιστώ να είμαι και εγώ ένας από τους “λόγους” που στο μέλλον, ο δήμος Αιγιαλείας θα λειτουργήσει ακόμα πιο σωστά, με γνώμονα την ικανοποίηση των αναγκών των δημοτών, την εξέλιξη και τη συνολική ανάπτυξη΄΄.

Το «αγκάθι» της έλλειψης προσωπικού

Υπάρχει ωστόσο και το «αγκάθι» της έλλειψης προσωπικού… ΄΄Δυστυχώς, οι διαδικασίες είναι τέτοιες που ξεκινώντας ένα αίτημα για πρόσληψη προσωπικού, θα καταλήξουμε πιθανώς να… περιμένουμε μία πενταετία τουλάχιστον και βεβαίως αν και εφόσον υλοποιηθούν τελικά αυτές οι προσλήψεις που περιμένουμε. Στο μεσοδιάστημα όμως εμείς καλούμαστε να βρίσκουμε τις κατάλληλες λύσεις και να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Όποιες δυνατότητες μας δίνονται, οφείλουμε να τις εκμεταλλευόμαστε και επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα΄΄, σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου.

Επισήμανε ακόμη ότι υπάρχει αναγνώριση της ανάγκης στελέχωσης του μηχανισμού και πως ήδη γίνεται σημαντική προσπάθεια. Αναφορικά με τον αριθμό των ελλείψεων στις δημοτικές υπηρεσίες είπε πως ΄΄οι ανάγκες αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Όμως περίπου οι μισές θέσεις από αυτές που προβλέπονται, είναι κενές. Είναι γεγονός ότι κανένας φορέας δεν έχει όλες τις θέσεις που πραγματικά χρειάζεται και ότι δεν υπάρχει δήμος που τελεί σε πληρότητα, όμως εμείς κοιτάζουμε τη δική μας περίπτωση και το πώς θα καλυφθούν αυτά τα κενά. Όπως είπε, ΄΄οι περιορισμοί, η γραφειοκρατία, οι περικοπές χρηματοδοτήσεων, είναι οι κύριοι λόγοι των ελλείψεων. Δημιουργούνται αρκετά προβλήματα για την στελέχωση των υπηρεσιών που δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν και είναι μεγάλη η ανάγκη να υπάρξει κάτι χειροπιαστό, υπάρχει όμως αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε΄΄.

«Ο κάθε εργαζόμενος οφείλει να αποδίδει στην κοινωνία, όσα αυτή από τα υστέρημά της, του παρέχει»

Σε ό,τι αφορά την αποδοτικότητα των υπαλλήλων, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, σημείωσε: ΄΄Όλα είναι θέμα νοοτροπίας. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι άνθρωποι που αποτελούν τον μηχανισμό, αισθάνονται πως η κοινωνία κάτι τους… χρωστάει και όχι το αντίθετο. Όμως το νόημα είναι εντελώς διαφορετικό. Ο κάθε εργαζόμενος οφείλει να αποδίδει στην κοινωνία, όσα αυτή από τα υστέρημά της, του παρέχει. Το ζήτημα για εμάς σε αυτό το κομμάτι είναι πως τέτοια φαινόμενα πρέπει να εξαλειφθούν και κυρίως να επικρατήσει ένα νέο κλίμα, μία νέα τάξη πραγμάτων, η οποία θα λέει ότι πλέον παρέχουμε υπηρεσίες στους δημότες με ευγένεια, υπάρχουμε για να προσφέρουμε και να εξυπηρετούμε το κοινωνικό σύνολο, είμαστε συμπαραστάτες του κόσμου και όχι εχθροί. Όταν ένας πολίτης καταφεύγει στη διοίκηση για οποιονδήποτε λόγο, πρέπει απαραίτητα φεύγοντας να αισθάνεται ότι αντιμετωπίστηκε υπεύθυνα και με κατανόηση. Ο διοικητικός μηχανισμός που είναι υπό την καθοδήγησή μας, πρέπει να συνεργάζεται μαζί μας και πρέπει να ξέρουν όλοι ότι υπηρετούμε τον δημότη. Να ενστερνιζόμαστε πως είμαστε μία κοινή ομάδα με συσπείρωση και καλή διάθεση΄΄.

Δήμος πρωτοπόρος σε πολλά σημεία ως προς την αξιοποίηση της τεχνολογίας

Ερωτηθείς για τις δυνατότητες αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στον Δήμο, ο κ. Σπηλιωτόπουλος επισήμανε: ΄΄Ο Δήμος Αιγιαλείας εφαρμόζει όλες τις νέες τεχνολογίες που του παρέχονται και σε ό,τι έχει σχέση με τις υπηρεσίες του διαδικτύου, ο Δήμος Αιγιάλειας πρωτοπορεί σε ορισμένα σημεία. Οι παροχές και οι νέες δυνατότητες, όταν αξιοποιούνται σωστά μπορούν να μας δώσουν μεγάλες και αξιόπιστες λύσεις. Οι υπάλληλοι είναι δεκτικοί στις νέες τεχνολογίες και ως Δήμος θα βρισκόμαστε πιο εύκολα κοντά σε κάθε λύση προβλήματος. Είμαστε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο σε αυτόν τον τομέα. Οι εξελίξεις στον κόσμο της τεχνολογίας «τρέχουν» και οφείλουμε όχι μόνο να τις παρακολουθούμε αλλά να τις αξιοποιούμε, όπως προστάζει η νέα εποχή, για να μπορέσουμε να αναπτυσσόμαστε΄΄.

Καταλήγοντας και ερωτηθείς για τους στόχους του, ο νέος Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε τα εξής: ΄΄Θα προσπαθήσουμε να πάμε τον Δήμο μας, όχι ένα, αλλά πολλά βήματα μπροστά. Είναι πρόκληση για εμένα προσωπικά να δικαιώσω εκείνους που μου εμπιστεύτηκαν αυτή τη θέση. Ελπίζω να αντιληφθούν οι άνθρωποι του μηχανισμού του δήμου ότι είμαι ένας άνθρωπος όχι ανώτερός τους, αλλά συνεργάτης τους. Θέλω να υπάρχει σύμπνοια και συνεργασία σε κάθε τομέα, σε κάθε πρόβλημα που προκύπτει και με κάθε υπάλληλο ανεξαιρέτως, για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr