background img
banner
banner

Με καθυστέρηση τριών μηνών

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΈΚΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΣΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ

Σε εκκρεμότητα-παρά το γεγονός ότι ήδη έχουν ήδη περάσει επτά μήνες από τη μεγάλη φωτιά και, βέβαια, από την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης- φαίνεται ότι εξακολουθεί να παραμένει το θέμα της οριστικής εκτέλεσης, με προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα, των έργων αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τη φωτιά του περασμένου καλοκαιριού στο Διακοπτό.

Πριν ακόμη ξεκινήσουν οι πρώτες κλήσεις από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών του Αιγίου, στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης για το συμβάν της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου με τον εγκλωβισμό 90 επιβατών σε συρμό του Οδοντωτού στην περιοχή του Διακοπτού, τα πρώτα στοιχεία βρίσκονται ήδη διαθέσιμα στην Εισαγγελία, τις αρχές που εμπλέκονται και, βέβαια, στον Δικηγορικό Σύλλογο του Αιγίου.

Μεταξύ αυτών είναι και μια αποκαλυπτική έκθεση του Δασαρχείου Αιγίου σε σχέση με την δρομολόγηση έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας των κοινοτήτων αλλά και των υποδομών (Ολυμπία οδός, παλαιά εθνική, επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο στο Διακοπτό) στην περιοχή των καμένων από τη φωτιά του περασμένου καλοκαιριού (23-7-2023).Η ενημέρωση του Δασαρχείου αφορά την πορεία υλοποίησης της σχετικής μελέτης με τα έργα προϋπολογισμού άνω του 1 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν κριθεί αναγκαία -όπως πρώτη αποκάλυψε το Protionline.gr δ- εδώ και μήνες, ενώ στο ενδιάμεσο, το ένα μετά το άλλο,τα καιρικά φαινόμενα, με πλημμύρες και κατολισθήσεις, διαδέχονται στην εμφάνισή τους, στην περιοχή.

Αρχικές κινήσεις

Σύμφωνα με την έκθεση του Δασαρχείου, αμέσως μετά την καταστροφική δασική πυρκαγιά που έπληξε τις Κοινότητες Μαμουσιά, Ελαιώνα, Ροδιά, Ζαχλωρίτικα, Διακοπτό, Καθολικό και Τράπεζα, η καμένη περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με απόφαση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης. Μετά τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου απόφαση με την οποία η περιοχή παραμένει σε κατάσταση ανάγκης δεν υπάρχει…

Οι πρώτες ενέργειες για τα αντιδιαβρωτικά στο βουνό (κορμοδέματα, κλαδοπλέγματα, ξυλοφράγματα κλπ.) ξεκίνησαν στη Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήδη από την περασμένο Ιούλιο. Όπως έχει ήδη γράψει το Protionline.gr, από τον περασμένο Σεπτέμβριο η Διεύθυνση Δασών όρισε τον ΔΕΔΔΗΕ ως ανάδοχο της αποκατάστασης καθώς δεσμεύθηκε για τη χρηματοδότηση σύνταξης των απαιτούμενων μελετών σε διάφορες πληγείσες περιοχές (Διακοπτό, Δερβενοχώρια, Σαρωνίδα, Πάρνηθας).

Πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανέθεσε τη μελέτη σε ιδιωτική εταιρεία η οποία, στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, την παρέδωσε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ενώ ενημερώθηκε σχετικά και η Διεύθυνση Δασών Αχαΐας.

Από τις 13-12-2023 του Υπουργείο είναι ενήμερο τόσο για τα αναγκαία έργα όσο για τον απαιτούμενο προϋπολογισμό χρηματοδότησής τους (1,1 εκατ. ευρώ).
Κενό τριών μηνών…

Μεσολάβησαν από τότε τρεις μήνες καθώς μόλις πρόσφατα, στις 8 Μαρτίου, εκδόθηκε το σχετικό Τεχνικό Δελτίο για να προχωρήσει η διαδικασία ανάθεσης κατασκευήςαντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων (κορμοδέματα και κορμοφράγματα ) εντός δασών και δασικών εκτάσεων των περιοχών Ροδιάς, Ελαιώνα, Ζαχλωρίτικων, Μαμουσιάς, Διακοπτού, Ζαχλωριτίκων, Μαμουσιάς, Καθολικού και Τράπεζας.

«Μετά από τα παραπάνω και εν όψει της έκδοσης των σχετικών αποφάσεων χρηματοδότησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Υπουργείο Οικονομικών, σας γνωρίζουμε ότι η υπηρεσία μας θα προβεί στην υλοποίηση της προαναφερόμενης μελέτης, με ανάθεση δημόσιας σύμβασης με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, λόγω κήρυξης της καμένης περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ενημερώνει ο αναπληρωτής Δασάρχης Αιγίου Χρύσανθος Αλεξανδρόπουλος. Εκτός από την Γ.Γ. Δασών του Υπουργείο Ενέργειας για την εξέλιξη της μελέτης για τα αντιδιαβρωτικά έργα ενημερώθηκαν πρόσφατα η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, το Υπουργείο Μεταφορών, ο ΟΣΕ, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου όπου έχει διαβιβαστεί η αναφορά του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργου Μπέσκου αλλά και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιγίου.

Προχωρούν λόγω της Εισαγγελικής παραγγελίας

«Υπό το φόβο της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, τα συναρμόδια υπουργεία σπεύδουν πλέον να προχωρήσουν σε συγκεκριμένεςενέργειες, αναλαμβάνοντας ευθύνες τις οποίες έχουν εδώ και μήνες σε σχέση με τις αποκαταστάσεις. Αυτό και μόνο είναι ένδειξη και απόδειξη μιας αμέλειας την οποία ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου κατήγγειλε με την πρόσφατη αναφορά του και ζήτησε βέβαια να διερευνηθεί και να καταμεριστεί στους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες. Το γεγονός λοιπόν και μόνο ότι κινητοποιήθηκαν αφού έγινε η εισαγγελία εισαγγελική παραγγελία, λέει πολλά!

Οι εξελίξεις του επόμενου διαστήματος και στο πεδίο της δικαιοσύνης θα πρέπει αποδείξουν ότι εδώ υπάρχουν ευθύνες και πως κατανέμονται. Είναι προφανές πλέον ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία» δηλώνει στo Protionline.gr ο κ. Μπέσκος.

Το Υπουργείο Υποδομών και ο ΟΣΕ

Το τελευταίο 10ήμερο, μετά το συμβάν του περασμένου Φεβρουαρίου και τις σημαντικές επιπτώσεις από την διακοπή λειτουργίας του Οδοντωτού, υπάρχει αποφασιστική πλέον εμπλοκή εκ μέρους του Υπουργείου Υποδομών και προσωπικά της Υφυπουργού Χριστίνας Αλεξοπούλου. Μετά το συμβάν και λόγω της πίεσης του Υπουργείου, ο ΟΣΕ φαίνεται ότι έχει μια πιο αποφασιστική εμπλοκή, αναλαμβάνοντας τη μελέτη για τις αποκαταστάσεις εκτός της δασικής ζώνης. Ο ΟΣΕ ζητά όμως εγγυήσεις ότι θα γίνουν τα αντιδιαβρωτικά στο βουνό και να σταματήσει να «πληγώνεται» περεταίρω από τις κατολισθήσεις η γραμμή του τρένου και το οδικό δίκτυο.

Τα ερωτηματικά…

Στην «γραμμή» της επίσπευσης των έργων στο βουνό είναι και η κα Αλεξοπούλου, θεωρώντας λογικές τις ανησυχίες του ΟΣΕ. Τα σοβαρά όμως ερωτηματικά παραμένουν καθώς, από τα τέλη του έτους, χάθηκε ένα δίμηνο με πολύ καλές καιρικές συνθήκες, χωρίς έργα στο βουνό ενώ μελέτες του ΔΕΔΔΗΕ σε άλλες περιοχές με καμένα, στην Αττική αλλά και αλλού…
Στο θέμα των καθυστερήσεων έχουν αναφερθεί και τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Οδοντωτού ενώ ανησυχίες εκφράζουν και ο Δήμος Αιγιαλείας με την Πολιτική Προστασία.

Το έγγραφο της Δασικής βεβαιώνει ότι οι ανησυχίες τους ήταν σωστές όπως και ο προβληματισμός αν, τελικά, υπάρχουν τα χρήματα για τις άμεσες αποκαταστάσεις προκειμένου να συγκρατηθεί η κατάρρευση του βουνού με τα καμένα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η περιοχή στο Διακοπτό έχει κηρυχθεί σε κατάσταση ανάγκης, για τελευταία φορά, πριν τη φωτιά του περασμένου καλοκαιριού, και πριν από 8 χρόνια!

Ο Παπανδρέου στα καμένα

Επίσκεψη στην περιοχή του Διακοπτού στο σημείο όπου έχουμε την εκτεταμένη καταστροφή της γραμμής του Οδοντωτού έκανε χθες ο πρώην πρωθυπουργός και Αχαιός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργος Παπανδρέου. Η κ. Παπανδρέου βρέθηκε στο ύψος του 2ου χλμ. της γραμμής Διακοπτό – Καλάβρυτα στο σημείο όπου είχαμε και τον εγκλωβισμό του τρένου και ενημερώθηκε για το εύρος των ζημιών και την πορεία διεκδίκησης των αποκαταστάσεων, από τους αντιδημάρχους του Δήμου Αιγιαλείας Δημήτρη Φιλιππάτο (Πολιτικής Προστασίας) και Βασίλη Χριστόπουλο (Τεχνικών Έργων) αλλά και τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας Γιώργο Ντίνο.Υπενθυμίζεται ότι ο Αχαιός βουλευτής, σε ερώτηση του πριν από λίγες μέρες προς τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αναφέρθηκε στη συντήρηση και τη λήψη μέτρων ασφαλείας του Οδοντωτού καταγγέλλοντας κωλυσιεργία.

Συζήτηση στο Περιφερειακό

Αυτή την Τρίτη 19 του μηνός στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας συζητείται επερώτησης του επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε τη Δυτική Ελλάδα» κ. Καρπέτασχετικά με τον Οδοντωτό.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr