background img
banner
banner

Μηδενική ζήτηση στην επαγγελματική στέγη

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΞΕΝΟΙΚΙΑΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης… πριονίστηκαν οι βάσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κάποιες κατέρρευσαν. Ό,τι δεν κατάφερε αυτή η «μαύρη» δεκαετία, επετεύχθη στην πανδημία και μετά από αυτήν, όπου καταγράφεται υπερβολική αύξηση του αριθμού των λουκέτων σε καταστήματα λιανικού εμπορίου, εργαστηρίων, γραφείων κ.λπ., τα οποία στεγάζονταν στα ισόγεια διώροφων κατοικιών ή πολυκατοικιών του κέντρου.

Η ακραία αύξηση σε άδεια (ξενοίκιαστα) καταστήματα αποτελεί πλέον ένα επίμονο χαρακτηριστικό και το αιγιώτικου αστικού τοπίου.
Η συνέπεια των λουκέτων στην τοπική κοινωνία και στην οικονομία δεν μπορεί να μην υπερτονιστεί, αφού συμβάλλει στην αύξηση της ανεργίας. Ωστόσο, παρότι τόσο τα αίτια όσο και οι άμεσες συνέπειες της ραγδαίας αύξησης των ξενοίκιαστων ισογείων, είναι πρωτίστως οικονομικά, το χωρικό τους αποτύπωμα, δηλαδή οι αλλαγές που έχουν φέρει τα κλειστά μαγαζιά στην εικόνα της πόλης και στην αστική ζωή, ξεφεύγουν πολύ από τα πλαίσια της οικονομίας. Επηρεάζουν τη φυσιογνωμία της πόλης, τη δημιουργικότητα και δίνουν μία μελαγχολική όψη.

Εβδομήντα πέντε άδειοι επαγγελματικοί χώροι σε Μητροπόλεως και Ερμού

Η εικόνα της οδού Ερμού συντίθεται από πολλά εγκαταλελειμμένα, βουβά και αχρησιμοποίητα ισόγεια καταστήματα – στην πλειονότητά τους ξενοίκιαστα για χρόνια, αν όχι δεκαετίες.
Αντί για βιτρίνες, εμπορεύματα, φωτεινές ταμπέλες, ο περιπατητής συναντά κλειστές, σκονισμένες προσόψεις. Αντί για ζωή, για μαγαζάτορες που ξεπρόβαλλαν στην πόρτα τους, για πελάτες που μπαινόβγαιναν στα καταστήματα, εδώ και χρόνια τα μόνα δείγματα «ζωής» είναι βανδαλισμένες με συνθήματα τζαμαρίες και αφίσες για μουσικά σχήματα.

Πλέον, βαδίζοντας κανείς την οδό Μητροπόλεως και ειδικά στο τμήμα από το ύψος των Υψηλών Αλωνίων ως τη Σολωμού, καταγράφει ανάλογες εικόνες. Όμως κενά σποραδικά υπάρχουν και στο κάτω τμήμα της Μητροπόλεως που άλλοτε έσφυζε από ζωή. Συνολικά, σε αυτή τη μεγάλη, για τα τοπικά δεδομένα, ευθεία που περνά μέσα από το κέντρο της πόλης, μετρά κανείς 75 άδειους επαγγελματικούς χώρους στα δεξιά και αριστερά του δρόμου και διαπιστώνει πως είναι περισσότερα τα ξενοίκιαστα καταστήματα, παρά αυτά που λειτουργούν… Όμως και η οδός Κλ. Οικονόμου, αρχίζει σιγά – σιγά να παρουσιάζει ανάλογα «συμπτώματα» συρρίκνωσης της τοπικής αγοράς.

Μεσίτες δίνουν την πραγματική διάσταση του προβλήματος

΄΄Δυστυχώς, δεν υπάρχει ενδιαφέρον για ενοικίαση καταστημάτων στο Αίγιο και η κατάσταση για τα εμπορικά καταστήματα μοιάζει όλο και πιο δύσκολη΄΄, επισήμανε στο Protionline.gr ο Σύμβουλος Ακίνητης Περιουσίας, υπεύθυνος της “Mourtzouchos Real Estate” Χρήστος Μουρτζούχος, εστιάζοντας στο θέμα της οδού Ερμού: ΄΄Στη συγκεκριμένη οδό η κατάσταση έχει διαμορφωθεί έτσι εδώ και χρόνια, ωστόσο θα μπορούσε να αλλάξει με σωστό σχεδιασμό, εάν της δινόταν μία άλλη ταυτότητα, μία κλειστή αγορά ενδεχομένως που έχουμε δει και σε άλλες πόλεις με ανάλογη δομή, κάτι που θα έκανε προορισμό όλη την περιοχή΄΄. Αναφέρεται όμως και στο θέμα της οδού Μητροπόλεως. ΄΄Είναι γεγονός ότι και η Μητροπόλεως αρχίζει και παρουσιάζει τέτοιες ενδείξεις. Ειδικά τα καταστήματα από την οδό Ρωμανιώλη και πάνω, αδειάζουν το ένα μετά το άλλο΄΄, παρατήρησε, τονίζοντας ότι η επαγγελματική στέγη έχει μηδενική ζήτηση. ΄΄Περισσότερη κινητικότητα υπάρχει στο να κινηθεί κάποιος επενδυτικά και να αγοράσει έναν επαγγελματικό χώρο, παρά για ενοικίαση΄΄, σημειώνει ο κ. Μουρτζούχος και προσθέτει: ΄΄Μοναδική προοπτική ανάκαμψης υπάρχει για τους πεζόδρομους, όμως και σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε ήδη να έχουν νοικιαστεί όλοι οι χώροι στους δρόμους που μετατράπηκαν σε κοινόχρηστους χώρους ή στους πεζόδρομους, κάτι που ως ώρας δεν φαίνεται΄΄.

Την εκτίμηση ότι θα μειωθεί περαιτέρω η κίνηση και πως η μηδενική ζήτηση δείχνει ότι θα κλείσουν κι άλλα εμπορικά αλλά και καταστήματα αναψυχής, έκανε στo Protionline.gr ο υπεύθυνος της μεσιτικής «Control», Παναγιώτης Θεοχαρόπουλος. Όπως τόνισε, ΄΄είναι γενική η τάση να κλείνουν τα φυσικά καταστήματα και να υπερισχύει το ηλεκτρονικό εμπόριο. Η Αιγιάλεια είναι αγροτική περιοχή και τα αγροτικά εισοδήματα έπαψαν να στηρίζουν την αγορά. Επόμενο είναι να έχουμε «λουκέτα» και μηδενική ζήτηση για επαγγελματική στέγη, αφού όχι μόνο δεν δημιουργούνται νέα καταστήματα αλλά υφιστάμενες επιχειρήσεις κρατιούνται με… νύχια και με δόντια΄΄. ΄΄Η λύση θα έρθει μόνο εάν η περιοχή καταφέρει να προσελκύσει ξένους επενδυτές΄΄, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το πώς αντιμετωπίζουν την κατάσταση οι ιδιοκτήτες των ξενοίκιαστων καταστημάτων, ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε πως κάποιοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν φόρους, πωλούν σε πολύ χαμηλές τιμές, φέρνοντας ως παράδειγμα ισόγειο 100τ.μ. στο κέντρο που πουλήθηκε για 35.000 ευρώ. Παράλληλα, προέβλεψε πως επίκεινται «λουκέτα» και σε καφέ: ΄΄Το μεγαλύτερο άγχος γι’ αυτόν που θα νοικιάσει σήμερα είναι το εάν θα λαμβάνει τα χρήματά του κάθε μήνα. Πολλοί νέοι επαγγελματίες έχουν ενταχθεί στα προγράμματα διετίας. Μόλις παρέλθει η διετία όμως είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσουν να κρατηθούν΄΄.

Κάποιοι πωλούν όσο – όσο…

Επόμενο είναι οι ιδιοκτήτες των χώρων να έχουν έρθει σε δυσχερή θέση, αφού και δεν εσοδεύουν από αυτούς και αποδίδουν φόρους στο κράτος όπως ΕΝΦΙΑ κ.λπ. Στο πώς διαχειρίζονται αυτή την κατάσταση, παρουσιάζονται μάλλον μοιρασμένοι. Άλλοι έχουν μειώσει σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις τους κι άλλοι εάν ερωτηθούν είναι διατεθειμένοι να νοικιάσουν όσο πριν χρόνια και δεν ρίχνουν τις απαιτήσεις τους. Σε ό,τι αφορά την οδό Μητροπόλεως πάντως, βρίσκει κανείς επαγγελματικούς χώρους και με 300 ευρώ τον μήνα κάτι που παλιότερα δεν συνέβαινε.
Τέλος ως προς τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών, ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε: ΄΄Κάποιοι διαπραγματεύονται και το συζητούν να μειώσουν τα μισθώματα, κάποιοι άλλοι όμως είναι απόλυτοι, πιστεύοντας πως αν φύγει ο ένας ενοικιαστής θα έρθει άλλος, πράγμα όμως που είναι εξαιρετικά δύσκολο στις μέρες μας…΄΄.

Χωρίς αμφιβολία, οι μακροχρόνιες επιπτώσεις των κρίσεων, μεταλλάσσουν την πολεοδομική, οικονομική και κοινωνική ταυτότητα του αστικού περιβάλλοντος της πόλης.
Στην κατεύθυνση αναζωογόνησης και ενίσχυσης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων της οδού Μητροπόλεως, θα συμβάλει το πολυαναμενόμενο έργο της ανάπλασης, ενώ η οδός Ερμού είναι βέβαιο ότι χρειάζεται μία συνολική παρέμβαση αστικής αναβάθμισης.

Το εμπορικό κέντρο χρειάζεται ένα «φύσημα» για να ξαναπάρει ζωή.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr