background img
banner
banner

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Προειδοποίηση, από τα Καλάβρυτα, για τα πρόστιμα της Ε.Ε. και την επιστροφή επιδοτήσεων

Το θέμα της περικοπής των επιδοτήσεων -στο φόντο και της επικείμενης καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης για προϊόντα αγροτικής και ζωικής παραγωγής στα οποία περιλαμβάνεται βέβαια και η Κορινθιακή (μαύρη) Σταφίδα- κυριάρχησε την Τρίτη στη συζήτηση μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη με το Δ.Σ. του Α.Γ.Σ. Καλαβρύτων στην έδρα του Συνεταιρισμού στα Καλάβρυτα.

Ο Υπουργός, αναφερόμενος και στο θέμα της αναθεώρησης της ΚΑΠ που αποτέλεσε ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα κατά τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις, εστίασε στις συζητήσεις που ξεκινούν -από τις αρχές αυτού του μήνα- σε επίπεδο υπουργών για την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού για αποζημιώσεις εξαιτίας των φυσικών καταστροφών. Η κλιματική αλλαγή του 2023 επηρέασε το σύνολο των αγροτικών προϊόντων της Αιγιαλείας, λάδι, κρασί, σταφίδα, επιτραπέζιο σταφύλι με τους αγρότες να κατεβαίνουν στα… μπλόκα ζητώντας άμεση αποζημίωση για τη χαμένη σοδειά.

Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη ξεκινά μια προσπάθεια αναθεώρησης της ΚΑΠ από κοινού με Γαλλία και Σλοβενία, με μια πρόταση προκειμένου να διατίθεται πλέον το 2% του ετήσιου προϋπολογισμού της Ε.Ε. για ειδικές ενισχύσεις έπειτα από κλιματικές καταστροφές. Ο Υπουργός αναφερόμενος στις περικοπές με τις επιδοτήσεις μέσω της ΚΑΠ αναφέρθηκε ειδικότερα στα σοβαρά προβλήματα με τα «Οικολογικά σχήματα» που έχουν ως αιτία και τη μεγάλη καθυστέρηση με τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, μεταξύ των οποίων και αυτό της Περιφέρειας Δυτική Ελλάδας.

Ήδη, όπως παραδέχθηκε ο Υπουργός, η Ε.Ε. έχει ζητήσει επιστροφή χρημάτων (283 εκατ. ευρώ) που δόθηκαν για στρεμματικές ενισχύσεις για την περίοδο 2022-2023 με το πρόστιμο να μπορεί μάλιστα να διπλασιαστεί, στα 600 χιλ. ευρώ.

Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι έχει στόχο, στα πλαίσια της παρουσίας του στο Υπουργείο, να μην πληρωθεί στο εξής ούτε ένα ευρώ από την επιστροφή κοινοτικών ενισχύσεων που έχουν δοθεί και σε παραγωγούς της περιφέρειας. Παράλληλα δεσμεύθηκε για ένταξη περισσότερων νέων αγροτών στις επιδοτήσεις του Π.Α.Α. 2021-2027 για τη Δυτική Ελλάδα.

Τέλος, μέσω του Παύλου Σατολία, πρόεδρος του ΑΓΣ Καλαβρύτων αλλά και της ΕΘΕΑΣ (πρώην ΠΑΣΕΓΕΣ) ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να πριμοδοτούνται μόνο συνεταιριστικά πρότυπα σε όλη τη χώρα, μεταφέροντας μήνυμα για ένωση δυνάμεων με ισχυρές Ομάδες Παραγωγών και στην κατηγορία οίνου και μαύρης σταφίδας οι οποίες μπορεί να προσφέρουν ισχυρό διαπραγματευτικό «ατού» για τα μέλη τους αλλά και την κυβέρνηση σε επίπεδο Ε.Ε.

Ειδικότερα για την Κορινθιακή Σταφίδα, το επόμενο διάστημα το Υπουργείο προχωρά στην πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης των 3,5 εκατ. ευρώ με τιμή επιδότησης 348 ευρώ/εκτάριο.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr