background img
banner
banner

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: O αθλητισμός ως μέσο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Αχαίας

-Των Θ. Λουλούδη και Σωτήρη Κλήρη-

Εδώ και πολλά χρόνια οι πόλεις, παράλληλα με τον κεντρικό σχεδιασμό, αναζητούν καινοτόμους τρόπους για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους και να εμπλουτίσουν τη ζωή των κατοίκων τους. Μια επιλογήμε μεγάλη δυναμική είναι ο αθλητικός τουρισμός. Ο συνδυασμός του αθλητισμού με το ταξίδι, είναι ικανός να δώσει έξτρα ώθηση, όχι μόνο οικονομικά αλλά και κοινωνικά, σε περιοχές που υποστηρίζουν τέτοιες δράσεις. Πρόκειται για μια προσοδοφόρα οικονομική ευκαιρία για τιςπόλεις που επενδύουν στις αθλητικές υποδομές και στη φιλοξενία διοργανώσεων.

Αναφερόμαστε τόσο σε μεγάλης κλίμακας αγώνες αλλά και μικρότερης οι οποίοι συμβάλουν ουσιαστικά στην οικονομική ζωή μιας περιοχής, με τα επιπλέον χρήματα που δαπανώνται για διαμονή στην πόλη, για διατροφή και διασκέδαση κατά τη διάρκεια παραμονής, για αγορά αναμνηστικών κ.α.

Ο αντίκτυπος του αθλητικού τουρισμού δεν περιορίζεται σε οικονομικά μεγέθη. Οι αθλητικές διοργανώσεις είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για εξωστρέφεια και πρόκληση ενδιαφέροντος για την πόλη. Παράδειγμα ο 2ος Ημιμαραθώνιος Πάτρας που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Κυριακή, που μεταξύ των 3.000 αθλητών και αθλητριών που θα συμμετάσχουν στον αγώνα, εκπροσωπούνται 27 διαφορετικές χώρες. Οι δρόμοι της Πάτρας θα γεμίσουν και φέτος με ενθουσιώδεις δρομείς και θεατές, που θα δείξουν μια άλλη εικόνα της πόλης και μέσω των SocialMedia το μήνυμα αυτό θα φτάσει σε δεκάδες χιλιάδες μεμονωμένα άτομα.

Την ίδια στιγμή, θα δοθεί η ευκαιρία σε 800 νέα παιδιά της Πάτρας και της Αχαίας να έρθουν κοντά στον αθλητισμό, να λάβουν μέρος και αυτά σε έναν αγώνα 1 χιλιομέτρου, γεμίζοντας χρώμα και χαμόγελα την πόλη. Ο αθλητισμός είναι βίωμαπου διαμορφώνει χαρακτήρες και ιδανικό μέσο για να μεταδώσουμε αξίες στη νέα γενιά.

Η Πάτρα και η Αχαΐα μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων. Η περιοχή είναι «ευλογημένη» να έχει ένα εξαιρετικό θαλάσσιο μέτωπο σχεδόν σε όλη την έκταση του νομού, ιδανικό για θαλάσσια σπορ, ορεινές και ημιορεινές περιοχές ιδανικές για πεζοπορία, τα εμβληματικά Καλάβρυτα για χιονοδρομικά σπορ, την Πάτρα με τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις για φιλοξενία αγώνων σε όλα τα μεγάλα ομαδικά σπορ (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο) και εξαιρετικά τουριστικά καταλύματα σε κάθε περιοχή, που μπορούν να φιλοξενήσουν χιλιάδες επισκέπτες.

Για να μεγιστοποιηθεί η επίδραση των αθλητικών εκδηλώσεων, πρέπει το Επιμελητήριο Αχαίας και οι λοιποί φορείς να στρέψουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους στην υλοποίηση δράσεων και παρεμβάσεων για τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού.

Οι επενδύσεις σε αθλητικές υποδομές πρέπει να θεωρούνται καταλύτες για μακροπρόθεσμη ευημερία της πόλης και της τοπικής οικονομίας. Η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μαζί με τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας, είναι το κλειδί για την αξιοποίηση του αθλητικού τουρισμού στην Αχαΐα, αλλά χωρίς σχεδιασμό και συστράτευση όλων των φορέων που εμπλέκονται, τα αποτελέσματα -για μια ακόμη φορά- δεν θα είναι αυτά που πρέπει.

Σε έναν κόσμο που ακόμη δεν έχει συνέλθει πλήρως από της πληγές της πανδημίας, ειδικά για κλάδους όπως αυτός της φιλοξενίας και της εστίασης, η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων μπορεί να δώσει μια ευκαιρία για οικονομική ανάκαμψη, κοινωνική αναζωογόνηση και βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι στο χέρι μας να εκμεταλλευτούμε κάθε πιθανή ευκαιρία για να βελτιώσουμε το επίπεδο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Αχαΐας.

Ο Θ. Λουλούδης είναι επικεφαλής της παράταξης «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής» και ο Σωτήρης Κλήρης είναι υποψήφιος με την ίδια παράταξη.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr