background img
banner
banner

«Ποδαρικό» με πτήση «Αθανάτων!»

ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΖΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ Δ.Ο.Ε. – 3,5 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ‘ΆΡΑΞΟ, ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΜΑΪΟ

Με την πτήση τσάρτερ μεταφοράς του Γερμανού προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, με ακόμα 16 άτομα μέλη της ομάδας των «Αθανάτων» για την Αφή της Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων -θα πραγματοποιηθούν φέτος στο Παρίσι- ξεκίνησε αυτή τη Δευτέρα 15 Απριλίου η νέα τουριστική σεζόν στο Αεροδρόμιο του Αράξου.
Το Αεροδρόμιο καλείται και φέτος καλείται να «σηκώσει το βάρος» της υποδοχής χιλιάδων ξένων τουριστών σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα με τις πρώτες πτήσεις να ξεκινούν και επίσημα τη Μ. Τετάρτη 1η Μαΐου.

Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένονται πάνω από 3,5 χιλιάδες αφίξεις από πάνω από 8 χώρες με κύριο «τροφοδότη» τη Γερμανία και προορισμό τα 5άστερα ξενοδοχεία στην Ηλεία και την Δυτική Αχαΐα. Εκτός από την απουσία, για 3η συνεχόμενη χρονιά, τουριστών από Ρωσία και Ουκρανία, φέτος δεν αναμένεται να επανακάμψουν οι Ισραηλινοί με τις απώλειες, πάνω από 15.000 τουρίστες σε σχέση με το 2023, να καλύπτονται από Ρουμανία, Σλοβενία, Πολωνία, Βέλγιο. Οι επιπτώσεις της πρόσφατης πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν δεν επηρεάζουν, τουλάχιστο σε αυτή τη φάση, τα αφίξεις ξένων τουριστών.

Ειδικότερα για την Αιγιάλεια, η Γαλλία που αποτελεί βασικό τροφοδότη στην περιοχή, λόγω και της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, δεν αναμένεται να ανεβάσει ρυθμούς με τους ξενοδόχους και τη Δημοτική αρχή να σχεδιάζουν εναλλακτικές λύσεις για την τόνωση της επισκεψιμότητας στην περιοχή…

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, εν αναμονή της άφιξης των «Αθανάτων» της ΔΟΕ, η Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας σε συνεργασία με την Υφυπουργό Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, ολοκλήρωσαν ένα πρόγραμμα αναγκαίων συντηρήσεων στον αεροδιάδρομο και τον περιβάλλοντα χώρο του Αεροδρομίου. Στα πλαίσια της συνεργασίας αυτής το Υπουργείο προχώρησε σε αντικατάσταση των πυλώνων σήμανσης και βελτίωση του φωτισμού που ήταν και απαίτηση των αεροπορικών εταιρειών που μεταφέρουν τουρίστες στην περιοχή.

Το πρόγραμμα

Η έναρξη των πτήσεων γίνεται την 1-5-2025 με πρώτη την εταιρεία FLYONE με δύο πρώτες πτήσεις Boeing 738 από Ρουμανία ενώ ακολουθεί η Σλοβενία την Μ. Πέμπτη 2 Μαΐου με την άφιξη του πρώτου Airbus A320 της Trade Αir. Από την Μ. Παρασκευή 3 του μηνός η σεζόν μπαίνει σε ρυθμό τρεις πρώτες πτήσεις Boeing 738 από Γερμανία, Αμβούργο, Φρανκφούρτη και Ντύσσελντορφ (εταιρεία ΤUIFLY). Ο Γερμανικός τουριστικός και αεροπορικός κολοσσός TUI, μόνο για τον Μάιο, έχει προγραμματίσει 26 πτήσεις προς Άραξο, ενώ κάθε Παρασκευή (3,10,17,24,31 Μαΐου) από Γερμανία θα καταφθάνουν στον Άραξο από 3 έως 5 πτήσεις με 500-800 τουρίστες.

Συνολικά το Μάιο στον Άραξο θα έχουμε 54 πτήσεις. Εκτός από Γερμανία που έχει τις μισές από αυτές με κατεύθυνση κατά βάση τα 5άστερα και πολυτελή καταλύματα σε Ηλεία και Δυτική Αχαΐα, ακολουθεί η Ρουμανία με 10 πτήσεις, το Βέλγιο (JETAIR, ENTERAIR, JORIZON) με 8 και η Πολωνία με 6 πτήσεις (ΤRAVELSERVICE, ENTERAIR, RYNAIR).

Στον Άραξο θα εξυπηρετηθούν οκτώ αεροπορικές εταιρείες ενώ αναμένονται περί τις 3.500 αφίξεις. Με την έναρξη της τουριστικής σεζόν, το Μάιο του 2023, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μέσω του Αράξου πραγματοποιήθηκαν 48 πτήσεις. Έχουμε δηλαδή μια αύξηση 15% στις πτήσεις και τις αφίξεις σε σχέση με το 2023.

Το 2023 μέσω Αράξου αφίχθησαν στην περιοχή πάνω από 140 τουρίστες (142.000) ενώ για το 2024 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 150 χιλιάδες.

«Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα»

Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του το σύνολο των τουριστικών καταλυμάτων της Αχαΐας με τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του Νομού Χρήστο Κανελλή να προβλέπει «εξισορροπητικές» τάσεις φέτος στον εγχώριο τουρισμό. «Η φετινή χρονιά θα είναι μια περίοδος εξισορρόπησης. Η παράταση της αβεβαιότητας σε σχέση με την Ουκρανία και οι διεθνείς κυρώσεις, για μια ακόμη χρονιά, θα στερήσουν από την περιοχή μας χιλιάδες Ρώσους τουρίστες. Το ίδιο και με την Ουκρανία. Υπάρχουν και κάποιες παράπλευρες απώλειες από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή τις οποίες γνωρίζαμε από πέρυσι.

Προς το παρόν, μετά την ανάφλεξη με το Ιράν, δεν έχουμε ούτε αναμένουμε άμεσα κάποιες ακυρώσεις» επισημαίνει ο κ. Κανελλής και συνεχίζει: «Η Αιγιάλεια συνεχίζει, σε επίπεδο εξωτερικού-εισερχόμενου τουρισμού να παρουσιάζει ενδιαφέρον για τη Γαλλική αγορά. Σε συνεργασία με το δήμο προγραμματίζουμε κάποιες κοινές δράσεις προσέλκυσης τουριστών για το 2024 ενώ, από το 2025, ελπίζουμε, ότι στο πλάνο της Αιγιάλειας μπαίνει και ο Άραξος με προσέλκυση κάποιων οικονομικών αεροπορικών εταιρειών και κάποιες συμφωνίες που βρίσκονται σε σχεδιασμό υλοποίησης σε επίπεδο νομού».


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr