background img
banner
banner

Πλατεία θα γίνει το «Στέμμα»

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ 

Εν αναμονή νέας πρόσκλησης για την κατάθεση πρότασης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του «Πράσινου Ταμείου» βρίσκεται ο δήμος Αιγιαλείας, προκειμένου να αξιοποιήσει το οικόπεδο της οδούς Καποδιστρίου που έχει περιέλθει στην κατοχή του.

Στόχος είναι η δημιουργία πλατείας, η οποία θα αποτελέσει μία «όαση» λίγα μόλις μέτρα από το κέντρο του Αιγίου.
Υπενθυμίζεται ότι το οικόπεδο με το διατηρητέο κτήριο, το οποίο βρίσκεται στην συμβολή των οδών Καποδιστρίου 4 και Μεσσηνέζη, περιήλθε στην κατοχή του δήμου το 2014 επί δημαρχίας Στάθη Θεοδωρακόπουλου, όταν εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Απόκτηση διατηρητέων κτιρίων κατά τις ισχύουσες διατάξεις» του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Απόκτηση και Διαμόρφωση Ελεύθερων Κοινόχρηστων Χώρων και Διατηρητέων Κτιρίων στις Πόλεις».

Με μεγάλη ιστορία…

Ειδικότερα, το ακίνητο είχε ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική αξία. Το οίκημα χτίστηκε από τον πλούσιο σταφιδέμπορο και τραπεζίτη Ξενοφώντα Σταυρουλόπουλο στο οικόπεδο (μετέπειτα ιδιοκτησίας ΟΤΕ ) που αγόρασε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Ιωάννη Σωτηριάδη. Στο ίδιο οικόπεδο έκτισε την διώροφη αρχοντική κατοικία του και συνεχόμενα στο πίσω μέρος του οικοπέδου σειρά ισογείων κτισμάτων που χρησίμευαν για γραφεία των σταφιδεμπορικών και άλλων επιχειρήσεών του. Οι τραπεζικές και εταιρείες του Σταυρουλόπουλου είχαν ανταποκριτές στις κυριότερες πόλεις της Ελλάδας αλλά και σημαντικά κέντρα του εξωτερικού. Αργότερα, οι κληρονόμοι του το νοίκιασαν στην νεοϊδρυθείσα τότε «Τράπεζα Εθνικής Οικονομίας» για την στέγαση του υποκαταστήματός της. Μετά το 1960 το οίκημα στέγασε το εστιατόριο «Στέμμα» των αδελφών Τριανταφύλλη.

Το οικόπεδο έχει απεριόριστη θέα προς τον Κορινθιακό και πρόκειται να διαμορφωθεί σε πλατεία. Απέχει μόνο τριάντα μέτρα από τον κεντρικότερο δρόμο της πόλης που είναι η οδός Μητροπόλεως και περίπου εκατόν πενήντα μέτρα από την κεντρική πλατεία του Αιγίου την πλατεία Αγίας Λαύρας.

Αγορά με €436.000

Ο δήμος, το 2013 ήλθε σε επαφή με την εταιρεία «Ο.Τ.Ε. ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.», ιδιοκτήτρια του ως άνω ακινήτου, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον του για το συγκεκριμένο ακίνητο. Στη συνέχεια προχώρησε στην προετοιμασία πλήρους φακέλου και πρότασης ένταξης της αγοράς του ακινήτου στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Απόκτηση διατηρητέων κτιρίων κατά τις ισχύουσες διατάξεις» του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Απόκτηση και Διαμόρφωση Ελεύθερων Κοινόχρηστων Χώρων και Διατηρητέων Κτιρίων στις Πόλεις», που διαχειρίζεται το Πράσινο Ταμείο, το οποίο ενέκρινε τη σχετική πρόταση του Δήμου και αποφάσισε τη χρηματοδότηση με το ποσό των €436.000. Κατόπιν των ανωτέρω, ο Δήμος προέβη στην αγορά του ακινήτου την 12-6-2014 με τη σύνταξη σχετικής συμβολαιογραφικής πράξης.
Με την αγορά του ακινήτου δόθηκε η δυνατότητα πολεοδομικής και χωροταξικής ανάπτυξης του κέντρου του Αιγίου, «ανοίγοντας» το κέντρο προς το παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Κατεδαφίστηκε το κτίσμα

Τα χρόνια όμως πέρασαν χωρίς την αξιοποίησή του. Ο πρώην δήμαρχος κ. Θεοδωρακόπουλος, την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητώντας να μάθει γιατί δεν έχει προχωρήσει η αξιοποίησή του, με τον νυν δήμαρχο Θανάση Παναγόπουλο να απαντά πως το ακίνητο εντός του οικοπέδου έχει κατεδαφιστεί και ότι αναμένεται το επόμενο διάστημα να «ανοίξει» ξανά πρόγραμμα μέσω του «Πράσινου Ταμείου», ούτως ώστε να υποβληθεί πρόταση για το έργο της διαμόρφωσης του οικοπέδου. Ο σκοπός, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου, παραμένει η αξιοποίησή του ως πλατεία που θα δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαμβάνουν την υπέροχη θέα στον Κορινθιακό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμος Αιγιαλείας έχει επωφεληθεί και στο παρελθόν για σημαντικά έργα και δραστηριότητες μέσω του «Πράσινου Ταμείου», κάποια από τα οποία προχώρησαν (όπως Παναγιωτοπουλέικο αρχοντικό) προχώρησαν προς όφελος της πόλης, ενώ κάποια άλλα έμειναν στις… καλένδες όπως π.χ. τα κοινόχρηστα ποδήλατα που «σαπίζουν» στις αποθήκες του δήμου.

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr