background img
banner
banner

20% αύξηση στα δημοτικά τέλη

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

Εξίσωση για δυνατούς λύτες, έγινε το βράδυ της Δευτέρας, που συνεδρίασε η δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας υπό το δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο, το νέο τιμολόγιο των δημοτικών τελών, που θα φέρει η δημοτική αρχή στο δημοτικό συμβούλιο της ερχόμενης Τετάρτης προς ψήφιση, εν όψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2020.

Η εισήγηση των Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου, ήταν προς την κατεύθυνση της μεγάλης αύξησης των τελών, προκειμένου να καλυφθεί το υπέρογκο κόστος της μεταφοράς και εναπόθεσης σκουπιδιών στην Μονάδα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη.

Από το δημοτικό ταμείο λείπουν περί τα 2 εκ. ευρώ, έτσι το προηγούμενο διάστημα ο δήμαρχος δέχτηκε εισήγηση που έφτανε έως και το 70% αύξηση δημοτικών τελών. Με δεδομένο ότι τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες για καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό και άλλα, ανέρχονται στα 5 εκ. ευρώ και αποδίδονται τα περισσότερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το ποσό μιας τέτοιας αύξησης θα υπερκάλυπτε το κόστος διαχείρισης της κατάστασης με τα απορρίμματα, αλλά πολιτικά θα ήταν εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμο.

Λογική αύξηση εν αναμονή της επιχορήγησης

Έτσι, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος προκειμένου να μην αναγκαστεί να προβεί σε τέτοιες υπερβολικές αυξήσεις, όπως του εισηγήθηκε η υπηρεσία προχώρησε σε αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικών για έκτακτη επιχορήγηση, ζητώντας από τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο να καλύψει το κόστος που δημιούργησε η έκτακτη ανάγκη με τα απορρίμματα.

Αν και ο δήμαρχος είχε υποσχετική να παρουσιάσει σχέδιο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για την αποκατάσταση του προβλήματος βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ποτέ δεν έγινε το δεύτερο ραντεβού για να το παρουσιάσει, παρά τις συνεχείς οχλήσεις του Καλογερόπουλου προς το υπουργείο.

Ο δήμαρχος προχώρησε σε διαπραγμάτευση για τη μεταφορά των σκουπιδιών, βρίσκοντας φθηνότερο μεταφορέα, εξοικονομώντας έτσι περί τα 140.000 ευρώ. Επίσης, έστειλε την ζημιογόνα άρδευση στη ΔΕΥΑ ώστε να εξοικονομήσει επιπλέον 250.000 -300.000 ευρώ και μετά από συζητήσεις με τους επικεφαλής των συμπορευόμενων παρατάξεων (Ψυχράμη – Τριανταφυλλόπουλος) κατέληξαν σε μία αύξηση των δημοτικών τελών, που σύμφωνα με πληροφορίες θα κυμανθεί κοντά στο 20% για το 2020 (1 εκ. ευρώ επιπλέον έσοδα).

Η ανακύκλωση μειώνει το κόστος

Από το ταμείο λείπουν σύμφωνα με τα παραπάνω περί τις 500.000 ευρώ, που η δημοτική αρχή ελπίζει ότι θα εξοικονομηθούν από το πρόγραμμα ανακύκλωσης που προωθεί η αντιδημαρχία Καθαριότητας, ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων, άρα και το κόστος μεταφοράς.

Η δημοτική αρχή καταφέρνει έτσι να απορροφήσει τους “κραδασμούς” που δημιούργησε η κατάσταση με τα σκουπίδια, εν αναμονή βεβαίως της έκτακτης χρηματοδότησης η οποία βεβαίως εάν έρθει θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα, την ώρα που ο δήμος παραμένει για άλλους έξι μήνες σε έκτακτη ανάγκη. Το γεγονός  διευκολύνει περαιτέρω τη δημοτική αρχή να αναδιοργανώσει πλήρως τον τομέα Καθαριότητας πετυχαίνοντας και την αποσυμφόρηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης των Απορριμμάτων στην Τέμενη.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr