background img
banner
banner

Ετοιμάζεται το παραμύθι της Αιγιάλειας για την «μαύρη βασίλισσα»!

Η «ΜΑΓΙΑ» ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ΠΟΥ «ΑΓΚΑΛΙΑΣΑΝ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Με τον καλύτερο τρόπο κλείνει τις δράσεις του το πρώτο εργαστήριο τού Προγράμματος Καλοκαιρινής Δημιουργικής Απασχόλησης που εγκαινίασε φέτος η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιάλειας, προσφέροντας στα παιδιά πολλές δημιουργικές ενασχολήσεις και χρήσιμες γνώσεις σε ενδιαφέροντα θέματα, μέσα στο καλοκαίρι. Καθώς η δράση τής ομάδας βαίνει προς το τέλος της (αύριο είναι η τελευταία μέρα), τα παιδιά συμβάλλουν σε κάτι άκρως δημιουργικό που θα αναδείξει τις ιδιαιτερότητες της Αιγιάλειας, το οποίο μέσα από ένα παραμύθι, θα παρουσιαστεί στα «Οινοξένεια» του Αυγούστου!

Ως γνωστόν, για πρώτη χρονιά φέτος, η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. έχει μετατρέψει σε «κυψέλη δημιουργίας» το Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου. Από τις 3 Ιουλίου, περίπου εξήντα παιδιά ηλικιών 6 έως 12 ετών, καθοδηγούμενα από τις εκπαιδευτικούς Μαργαρίτα Γούτου, Ελευθερία –Δανάη Σταματοπούλου και Γεωργία – Δήμητρα Γιαννοπούλου, συμμετέχουν σε συναρπαστικές δραστηριότητες, στο πλαίσιο των θερινών προγραμμάτων ημερήσιας δημιουργικής απασχόλησης. Τα προγράμματα αυτά είναι ειδικά σχεδιασμένα για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των παιδιών και να παρέχουν υψηλή ποιότητα σε δραστηριότητες που συνδυάζουν γνώση, ενίσχυση της φαντασίας, ψυχαγωγία, παιχνίδι, καλλιτεχνική δημιουργία κ.λπ. Σε πρώτη φάση, η ανταπόκριση των παιδιών ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, αφού ανταποκρίθηκαν 61 παιδιά και συμμετέχουν στο εργαστήριο που ολοκληρώνεται αύριο, ενώ 45 έχουν δηλώσει συμμετοχή για το δεύτερο, που ξεκινά την προσεχή Δευτέρα 24 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 11 Αυγούστου. Τα προγράμματα συνδυάζουν τη δημιουργική απασχόληση μαζί με δραστηριότητες, όπως: μουσική, εικαστικά, θεατρικό παιχνίδι, δημιουργική γραφή, παιχνίδια γνώσεων, παραμυθοπλασία κ.λπ.

Εντυπωσιασμένος ο δήμαρχος –Με ενθουσιασμό τον δέχθηκαν τα παιδιά

Στην χθεσινή μέρα, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην παραμυθοπλασία, καθώς στο εργαστήριο συμμετείχε μία διακεκριμένη και πολυγραφότατη συγγραφέας παιδικών (και όχι μόνο) βιβλίων και παραμυθιών, που έχουν αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους. Ο λόγος για την κ. Κατερίνα Μουρίκη που έδωσε στα παιδιά την ώθηση και τις κατευθύνσεις να δημιουργήσουν μαζί μία ιστορία, βοηθώντας την στο να φτιάξει ένα παραμύθι για την Αιγιάλεια! Να σημειωθεί ότι «παρών» στο εργαστήριο ήταν χθες και ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, στον οποίο δόθηκε η ευκαιρία να δει πώς λειτουργεί και να γίνει για λίγο και ο ίδιος… παιδί, συνομιλώντας και παίζοντας με τα παιδιά, ενώ δεν έλειψαν και οι ερωτήσεις που του υπέβαλαν οι μικροί δημότες. Παράλληλα, του δόθηκε η δυνατότητα να διαπιστώσει το σπουδαίο έργο που επιτελούν στο εργαστήριο τόσο η κ. Γούτου όσο και οι υπόλοιπες εκπαιδευτικοί και βέβαια να ακούσει την κ. Μουρίκη με την οποία τα παιδιά πέρασαν δημιουργικές ώρες!

Δημιουργικές στιγμές με την συγγραφέα Κατερίνα Μουρίκη

Η συγγραφέας δημιούργησε δύο γκρουπάκια με τα παιδιά, το ένα για μικρά παιδάκια και το άλλο για μεγαλύτερα, όπου το ένα τμήμα συμπλήρωσε το άλλο. Μαζί έφτιαξαν μία ιστορία, την οποία η ίδια θα έχει την δυνατότητα να την επεξεργαστεί αργότερα. ΄΄Ευελπιστώ ότι θα βγει κάτι καλό. Είναι κάθε φορά ένα στοίχημα που βάζω με τον εαυτό μου, είμαι ακροβάτης σε ένα σχοινί που το στήνουν άλλοι, άρα δεν γνωρίζω και πειραματίζομαι. Γιατί η ζωή δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία αλυσίδα προσκλήσεων και προκλήσεων. Κανείς δεν ξέρει το επόμενο βήμα, είμαστε όλοι ακροβάτες του ονείρου΄΄, ανέφερε στo “protionline.gr” η κ. Μουρίκη.

Ερωτηθείσα αναφορικά με τα εργαστήρια της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. τόνισε πως είναι κάτι ρηξικέλευθο και πως η ίδια διαπίστωσε ότι γίνεται σπουδαία δουλειά. ΄΄Τα παιδιά παίζουν, αντιδρούν, μιλούν και εγώ αξιοποιώ ό,τι λαμβάνω από αυτά. Μετατρέπω τις λέξεις τους σε ιστορία και βγαίνει ένα παραμύθι που στο τέλος κι εγώ η ίδια ακόμη, εκπλήσσομαι με το αποτέλεσμα. Μπορεί να ξεκινήσω από κάποια εργασία που θα κάνουν τα παιδιά, από λέξεις τους ή… αλαλούμ προσπάθειές τους. Αντλώ όλα αυτά, τα μπλέκω, φτιάχνω την αρχή, το έμβρυο του παραμυθιού. Τα παιδιά γοητεύονται, μπαίνουν σιγά – σιγά στο κλίμα και πλάθουμε το παραμύθι μαζί΄΄, ανέφερε η συγγραφέας, εξηγώντας την διαδικασία.

Παρουσίαση στα «Οινοξένεια»!

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως ΄΄εν όψει των Οινοξενείων, δήμος και ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. σκέφθηκαν το παραμύθι να κινηθεί στο πνεύμα τους. Έτσι, στο παραμύθι μας θα είναι η Κουνινά, το αμπέλι και η σταφίδα. Ακόμη δεν γνωρίζω πώς θα εξελιχθεί αφού σε αυτό θα βοηθήσουν και τα παιδιά, διαβάζω όμως για την περιοχή και ενημερώνομαι για τα χαρακτηριστικά της. Βέβαια, όταν μιλάς με παιδάκια πρωτοσχολικής ηλικίας και θέλεις να δημιουργήσεις ένα παραμύθι που θα παρουσιαστεί σε φεστιβάλ με συγκεκριμένο θέμα και σε σύντομο χρόνο, υπάρχουν πολλοί περιοριστικοί παράγοντες για να δημιουργήσεις. Έτσι έχω κάνει ένα πλάνο για ένα παραμύθι και από εκεί και πέρα θα αφήσω τα παιδιά να συμμετέχουν σε αυτή την δημιουργία όσο γίνεται, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να γίνει ένα ευπρόσωπο που να στέκεται επάξια στο ύψος των περιστάσεων΄΄. ΄΄Θα προσπαθήσουμε έτσι να φτιάξουμε ένα παραμύθι για την «μαύρη βασίλισσα» που δεν είναι άλλη από την σταφίδα, με έμμεσες αναφορές στα δεινά που έχει υποστεί αλλά και σε όλα όσα προσφέρει. Έμπλεξα ιστορικά, πραγματικά στοιχεία μέσα σε αυτή την ιστορία και ευελπιστώ να γίνει μία ιστορία που θα αφήσει το αποτύπωμά της στην γιορτή των «Οινοξενείων»΄΄, πρόσθεσε η συγγραφέας. Να σημειωθεί ότι το παραμύθι θα παρουσιαστεί κατά την διάρκεια των Οινοξενείων, ενώ δεν αποκλείεται να δραματοποιηθεί.

Θα πρέπει ακόμη να αναφερθεί ότι η κ. Μουρίκη για περισσότερο από μία δεκαετία κάνει παραμυθοπλασία σε εργαστήρια με παιδιά, ενώ ένα εργαστήριο έχει γίνει και βιβλίο, το χριστουγεννιάτικο «Το πολύτιμο δώρο», τα έσοδα του οποίου έχουν διατεθεί στο Ε.Κ.Α.ΜΕ. Αιγίου. Είναι ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι που μιλά για την αξία της φιλίας, της αγάπης, της αποδοχής, που είναι τόσο πολύτιμα στοιχεία της ζωής μας τα οποία δεν τα προσφέρουμε πάντα. ΄΄Συνδέομαι με την περιοχή συναισθηματικά, για πολλά χρόνια ερχόμουν προσκεκλημένη στο Ε.Κ.Α.ΜΕ., έκανα σεμινάριο για ενήλικες και στο «Ονειροτέχνημα» της κ. Γούτου, κάναμε παραμυθοπλασίες με τα παιδάκια και βεβαίως, το Αίγιο είναι πόλος έλξης και φιλόξενο πεδίο δημιουργικής δράσης΄΄, κατέληξε μιλώντας στo “protionline.gr”


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr