background img
banner
banner

Πρωτοβουλίες για την βιωσιμότητα των περιπτέρων

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΨΙΛΙΚΩΝ, ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΙΔΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Τα νέα οικονομικά δεδομένα και το διαρκώς συρρικνούμενο κέρδος τους, σε συνδυασμό με τους κινδύνους που διατρέχουν από κλοπές και διαρρήξεις, οδήγησαν την Ένωση Καπνοπωλών Περιπτερούχων και Καταστημάτων Ψιλικών, Παντοπωλείων και Συναφών Ειδών Αιγιαλείας στην λήψη σημαντικών αποφάσεων, κατά την Γενική Συνέλευση των μελών της, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου.

Οι περιπτερούχοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του κλάδου τους για την συνέχιση της λειτουργίας των περιπτέρων της περιοχής.

΄΄Έχουν προκύψει πολλά και σοβαρά ζητήματα που αφορούν τον κλάδο μας και τις επιχειρήσεις μας σε τοπικό επίπεδο, γι’ αυτό και συγκαλέσαμε γενική συνέλευση΄΄, επισήμανε στo “protionline.gr” ο πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Τσινάκης. Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε και για το οποίο ελήφθη απόφαση από τα μέλη της Ένωσης, έχει να κάνει με την καθιέρωση προμήθειας για τον περιπτερούχο μέσω παροχής υπηρεσιών, για την πώληση καρτών από τα περίπτερα. Όπως ενημέρωσαν το Σώμα της Γ.Σ. τα μέλη της διοίκησης, ΄΄πλέον είναι νόμιμη η έξτρα προμήθεια μέσω παροχής υπηρεσιών στην πώληση καρτών κινητής τηλεφωνίας και άλλων καρτών από την μικρή λιανική και ήδη ανά την Ελλάδα λαμβάνεται προμήθεια από τους περιπτερούχους΄΄.

Προμήθεια 0,50 ευρώ για παροχή υπηρεσιών για τις κάρτες

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί διάχυτη ικανοποίηση στον κλάδο, καθώς μέχρι σήμερα και επί σειρά ετών οι περιπτερούχοι είχαν εξαιρετικά χαμηλό κέρδος από τις πωλήσεις των εν λόγω προϊόντων, με αποτέλεσμα το προϊόν να μην εξασφαλίζει βιωσιμότητα στον κλάδο. Όπως εξήγησε ο κ. Τσινάκης, ΄΄από εκεί που λαμβάναμε ποσοστό 4,% ή και 4,5% για πώληση κάθε κάρτας, πλέον οι εταιρείες έχουν περιορίσει το κέρδος των πωλητών σε 0,6%, 0,8% ή και 1,5%, ποσοστά που δεν μας αφήνουν σχεδόν καθόλου κέρδος. Όμως, μετά την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Πολίτη και από την στιγμή που καλυπτόμαστε νομικά, αποφασίσαμε να καθιερώσουμε κι εμείς μία νόμιμη προμήθεια της τάξεως του 0,5 ευρώ για κάθε εκδιδόμενη κάρτα, είτε είναι κινητής τηλεφωνίας είτε διαδικτυακή, ανεξάρτητα από το ύψος της. Οφείλουμε βέβαια να κόβουμε απόδειξη γι’ αυτά τα 50 λεπτά και να αποδίδουμε ΦΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου τα 30 λεπτά θα είναι δικό μας κέρδος για την υπηρεσία που παρείχαμε΄΄.

Είναι γεγονός πάντως ότι οι περιπτερούχοι δουλεύουν με πολύ μικρά ποσοστά κέρδους και έχουν δει τους τζίρους των καταστημάτων τους να συρρικνώνονται δραματικά στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Με τις αυξήσεις φόρου στον καπνό, τα κέρδη του έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ και με την αγορά προϊόντων με κάρτες προβλέπεται τα οικονομικά τους να επιδεινωθούν περαιτέρω, καθώς παρά τα μικρά ποσοστά κέρδους που έχουν οι Τράπεζες θα έχουν προμήθεια από αυτά. Αναλυτικά στην απόφαση που γνωστοποίησε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ότι «η ανανέωση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας με οποιαδήποτε μορφή δεν υπόκεινται σε διατίμηση και ως εκ τούτου το τίμημα για την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών διαμορφώνεται ελεύθερα στο πλαίσιο της λειτουργίας της αγοράς σύμφωνα με τις κείμενες εμπορικές και φορολογικές διατάξεις. Οι περιπτερούχοι που επιθυμούν να πωλούν κάρτες κινητής τηλεφωνίας με παροχή υπηρεσιών θα πρέπει να πράξουν τα εξής:1) Ρύθμιση της ταμειακής μηχανής του με κουμπί παροχής υπηρεσιών Φ.Π.Α. 24% 2) Σε κάθε περίπτωση η πώληση καρτών κινητής τηλεφωνίας είναι στο 0% Φ.Π.Α. και μόνο η παροχή υπηρεσίας είναι στο 24% Φ.Π.Α. 3) Ανάρτηση σε εμφανές σημείο του καταστήματός τους ότι πωλούν κάρτες κινητής τηλεφωνίας με συγκεκριμένη προμήθεια».

Η διανομή Τύπου και καπνού

Ένα άλλο ζήτημα που απασχόλησε την γενική συνέλευση, είναι οι επιπτώσεις μετά το κλείσιμο του πρακτορείου «Ευρώπη», δεδομένου ότι άλλοι είχαν δώσει εγγυητικές επιστολές και άλλοι χρήματα, τα οποία όμως δεν τους επιστρέφονται. Αποφάσισαν έτσι να κινηθούν νομικώς, αναθέτοντας σε δικηγόρο να διεκδικήσει τα χρήματά τους. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της διανομής τσιγάρων από την εταιρεία «Παπαστράτου», με τους περιπτερούχους να ζητούν προμήθεια τις ίδιες ημέρες για όλους.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr