background img
banner
banner

Τα τρόφιμα που μας ζεσταίνουν -Ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος

ΑΠΛΑ ΤΙΠΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΕΣ

Ο καιρός μπορεί να μην έχει αποφασίσει ακόμη για το αν πραγματικά θέλει να χειμωνιάσει, με τις κρύες μέρες να διαδέχονται τις ζεστές και το αντίστροφο.

Οταν, όμως, το κρύο πέφτει, είναι τσουχτερό και όλοι αναζητούμε τρόπους να το αντιμετωπίσουμε.

Πέρα από τα όποια θερμαντικά σώματα στο σπίτι και φυσικά τα ρούχα μας, ένας άλλος τρόπος να αντιμετωπίσουμε το κρύο είναι το φαγητό! Και αυτό γιατί η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να μας βοηθήσει να αυξήσουμε την εσωτερική θερμοκρασία μας.

Στην πραγματικότητα το σωστό μενού μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε πιο ζεστοί.

Αυτό συμβαίνει διότι όταν τρώμε, ο οργανισμός ενεργοποιεί τη διαδικασία της πέψης που διαρκεί αρκετές ώρες και στη διάρκειά της παράγεται θερμότητα. Η ποσότητα της παραγόμενης θερμότητας εξαρτάται αποκλειστικά από το είδος της τροφής και τις θερμίδες που περιέχει και κάπως έτσι το φαγητό καταλήγει να αποτελεί και… θερμαντικό μέσο!

Πώς μπορούμε λοιπόν να προστατευτούμε από το κρύο μέσω του φαγητού;

Κανόνας πρώτος

Τις ημέρες του κρύου πρέπει να καταναλώνουμε σχεδόν κάθε τρεις ώρες, μικρά γεύματα, ώστε ο οργανισμός να κάνει καύσεις και να λειτουργεί σε πιο υψηλούς ρυθμούς.

Κανόνας δεύτερος

Τρώμε σούπες. Οι σούπες αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για την αντιμετώπιση του κρύου. Καταρχάς η φασολάδα, αλλά και η κρεατόσουπα με ρύζι, οι οποίες μπορούν να μας ζεστάνουν. Εξαιρετικές και οι σούπες δίχως πρωτεΐνες, όπως οι περισσότερες σούπες λαχανικών, οι οποίες επίσης μπορούν να μας ζεστάνουν, αν και η παρεχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας είναι προσωρινή και χωρίς μεγάλη διάρκεια.

Κανόνας τρίτος

Τρώμε καυτερά. Βάζουμε παντού πιπεριές και πιπέρι. Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν και κάποιες ουσίες που βοηθούν στην αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας καθώς διεγείρουν το κυκλοφορικό σύστημα και αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος. «Καλή δουλειά» κάνει και το μαύρο πιπέρι, εξαιτίας μία ουσίας η οποία επηρεάζει το νευρικό σύστημα.

Γενικά πάντως τα μανιτάρια, το μπρόκολο, οι ξηροί καρποί και οι φακές είναι ιδανικά για το κρύο αφού και θερμίδες μας δίνουν αλλά και πολλά στοιχεία που μας βοηθούν στην αντιμετώπιση του.

Επίσης οι πατάτες, τα καρότα και τα παντζάρια, είναι πιο δύσπεπτα και συνεπώς απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να αξιοποιηθούν από τον οργανισμό και έτσι αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος.

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, το αλκοόλ όχι μόνον δεν θερμαίνει τον οργανισμό, αλλά προκαλεί διαστολή των αγγείων με συνέπεια λίγη ώρα έπειτα από την κατανάλωσή του να αρχίζει η αποβολή θερμότητας από τον οργανισμό και έτσι να κρυώνουμε περισσότερο.

Mερικά ακόμη τρόφιμα που βοηθούν στην αντιμετώπιση του κρύου.

  • Ζυμαρικά ολικής άλεσης

Ο οργανισμός θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει την πέψει και άρα θα καταναλώσει περισσότερη ενέργεια από ότι αν έτρωγες κανονικά ζυμαρικά. Ολο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το σώνα να διατηρείται ζεστό.

  • Φιστίκια

Η βιταμίνη Β3, που περιέχουν, βοηθά στη ρύθμιση της ροής του αίματος, η οποία είναι το κλειδί για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.

  • Λαχανάκια Βρυξελλών

Πηγή πλούσια σε βιταμίνη C προστατεύει από το κρύο.

  • Καφές

Η καφεΐνη ενεργοποιεί το μεταβολισμό, με αποτέλεσμα το σώμα  να καίει περισσότερες θερμίδες και να διατηρείται πιο ζεστό.

  •  Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα από εκείνες τις υπερτροφές που εκτός των άλλων, ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Πηγή: iefimerida.gr


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr