background img
banner
banner

Εργασίες συντήρησης στην Αρχαία Ελίκη

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ Ο «ΠΛΟΥΤΟΣ» ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ

Εργασίες καθαρισμού και συντήρησης του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ελίκης πραγματοποιούνται καθ’ όλη την διάρκεια του Αυγούστου από την Εταιρεία Φίλων Αρχαίας Ελίκης, υπό την Διευθύντρια των Ανασκαφών και πρόεδρο της Εταιρείας Καθηγήτρια Αρχαιολογίας Ντόρα Κατσωνοπούλου.

Μπορεί οι έρευνες να έχουν «παγώσει» χωρίς λόγο από το υπουργείο, ωστόσο η Εταιρεία σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να αφήσει τον πλούτο που ως τώρα έχει φέρει στην επιφάνεια, να καταστραφεί…

΄΄Το δικό μου πρώτιστο ενδιαφέρον και μέριμνα είναι ακριβώς η εξασφάλιση της διατήρησης και συντήρησης της ανασκαφής και των μνημείων, ταυτόχρονα προστατεύοντάς τα από τους κινδύνους στους οποίους με ανευθυνότητα τα εκθέτουν οι υπεύθυνοι του ΥΠΠΟ, κρατώντας αυθαίρετα σε εκκρεμότητα την συνέχιση και ολοκλήρωση της ανασκαφής΄΄, επισημαίνει η ίδια η κ. Κατσονωπούλου.

Εν τω μεταξύ, τον πολύ σημαντικό και από πολιτιστικής αλλά και οικονομικής άποψης – λόγω της ανάπτυξης που μπορεί να φέρει στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας – αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ελίκης επισκέφτηκε ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής ΝΔ Αχαΐας. Ο κ. Φωτήλας είχε την ευκαιρία να δει και να θαυμάσει την υψηλή τεχνολογία των αρχαίων κατοίκων της περιοχής που αποτυπώνεται στις εξαιρετικά σωζόμενες εγκαταστάσεις μοναδικού για την εποχή του (3ος αιώνας π.Χ.) χώρου βαφής υφασμάτων, σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου. Μάλιστα, όπως εξήγησε στον βουλευτή η κ. Κατσωνοπούλου, τα συνολικά ευρήματα από την περιοχή, αρχιτεκτονικά και άλλα (πήλινα αγγεία, αντικείμενα υφαντικής, λύχνοι, νομίσματα, μεταλλικά αντικείμενα σε χαλκό, σίδηρο, μόλυβδο αλλά και πολυτελή μέταλλα) αποτελούν ισχυρή μαρτυρία για την συνέχιση της ζωής στην Ελίκη κατά την περίοδο που ακολούθησε τον σεισμό του 373 π.Χ., αλλάζοντας έτσι στην κυριολεξία τις προηγούμενες απόψεις και γνώσεις μας για την ιστορία της Ελίκης μέχρι το τέλος της αρχαιότητας.

Η επίσκεψη του κ. Φωτήλα ολοκληρώθηκε με την μετάβασή του στο Εργαστήριο Συντήρησης του Ερευνητικού Προγράμματος όπου ο υπεύθυνός του Κώστας Κιούσης τον ενημέρωσε για τη φροντίδα των ευρημάτων προκειμένου να συγκολληθούν και αποκατασταθούν και παρακολούθησε μέρος των εργασιών.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr