background img
banner
banner

Σφήκα ο Παναγόπουλος, ανένδοτοι οι κάτοικοι

ΕΙΧΕ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΛΛΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΠΡΩΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΕΚΤΟΣ ΔΗΜΟΥ

Την ώρα που στην Αιγιάλεια έχουν ξεχειλίσει οι κάδοι των απορριμμάτων, με τη δημοτική αρχή να δείχνει ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο με τη διαχείρισή τους, από τη στιγμή που οι κάτοικοι έκλεισαν τον ΧΥΤΑ της Αιγείρας, ο δήμαρχος άνοιξε τα χαρτιά του στο χθεσινοβραδινό δημοτικό συμβούλιο και παρουσίασε τους “άσσους” που έκρυβε στα μανίκια του.

Το μείζον θέμα που απασχολεί το δήμο τους τελευταίους μήνες, ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αιγιάλειας, παρουσία εβδομήντα και πλέον κατοίκων από την Αιγείρα, που αντιδρούν στην εναπόθεση των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ της περιοχής.

Για το θέμα, τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των κατοίκων, Σωτηρία Σακούλη και Τριαντάφυλλος Οικονόμου, με την πρώτη να τονίζει “μας έχετε φέρει στα όριά μας, είχατε δεσμευτεί για μεταφορά και είμαστε στο μηδέν. Μία καινούρια πηγή ξεφύτρωσε στον ΧΥΤΑ, που πηγαίνει στον Θολοπόταμο, έχουμε ξεκινήσει δικαστικό αγώνα αφού ο ΧΥΤΑ είναι μηδενικής χωρητικότητας.” “Δεν είμαστε εδώ για να διχάσουμε, ούτε ένα σκουπίδι δε θα περάσει”.

Ο κ. Οικονόμου με τη σειρά του, χημικός μηχανικός στο επάγγελμα, εξήγησε στο Σώμα πως υπάρχει τριπλάσια ποσότητα σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ απ ‘οτι αντέχει και κάλεσε τους συμβούλους να πάνε στην Αιγείρα για να δούνε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο σκουπιδότοπος.

Δύο άδειες έκτακτης ανάγκης

Μετά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων, αλλά και αυτής του προέδρου του Περιβαλλοντικού Συλλόγου “Ίριδα”, Δήμου Αγγελόπουλου, ο οποίος προσπάθησε να εξηγήσει τη δική του φιλοσοφία για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ξεκίνησε ένας μαραθώνιος αντεγκλήσεων και παρελθοντολογίας από τους συμβούλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, με προτάσεις, συγκρούσεις και προβληματισμούς.

Ωστόσο, μετά από τετράωρη διαλογική συζήτηση που περιελάμβανε μέσα και τις επιπτώσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων που θα επιφέρει ο υπό σύσταση νέος Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ήρθε η ώρα που όλοι περίμεναν.

Το λόγο πήρε τελευταίος αλλά όχι καταϊδρωμένος, όπως φάνηκε από τις απαντήσεις που έδωσε, ο δήμαρχος Αιγιάλειας Θανάσης Παναγόπουλος. Ο δήμαρχος άνοιξε για πρώτη φορά τα χαρτιά του, παρουσιάζοντας ό,τι έχει κάνει μέχρι σήμερα αλλά και τί προτίθεται να κάνει στο μέλλον, ώστε να δώσει λύσεις.

Θυμίζουμε ότι ο ΧΥΤΑ Αιγείρας, δεν έχει άδεια για να λειτουργήσει νόμιμα από το 2014, ωστόσο η ανοχή των κατοίκων της Αιγείρας, άφησε τη δημοτική αρχή να εναποθέτει εκεί τα σκουπίδια μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο που οι κάτοικοι είπαν μέχρι εδώ. Τα λύματα που βρέθηκαν στον Θολοπόταμο και φυσικά η φωτιά που ξέσπασε στον ΧΥΤΑ εκείνη την περίοδο και κατάκαψε 100 στρέμματα ελαιοδέντρων, “ξεχείλισαν το ποτήρι”.

Η δημοτική αρχή, υπό το φόβο να μην μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους, κατέφυγε στη λύση  να ζητήσει άδεια έκτακτης ανάγκης τρίμηνης διάρκειας και με εισαγγελική παρέμβαση ο ΧΥΤΑ άνοιξε από το μπλόκο των κατοίκων.

Ωστόσο, οι κάτοικοι ξεκίνησαν νέες κινητοποιήσεις στις 14 Φεβρουαρίου, που έληξε η άδεια, με τον δήμαρχο χθες το βράδυ να αποκαλύπτει ότι από τις 13 Φεβρουαρίου είχε πάρει παράταση της άδειας, αλλά δεν την χρησιμοποίησε προφανώς γιατί δεν είχε νεότερα από το θέμα της μεταφοράς των σκουπιδιών του Αιγίου και της Δυτικής Αιγιάλειας εκτός δήμου, όπως είχε υποσχεθεί στους κατοίκους.

Τελικά, όπως αποκάλυψε ο ίδιος χθες, βρήκε λύση για να κρατήσει την υπόσχεσή του και 12.000 τόνοι σκουπιδιών μέχρι αύριο Παρασκευή θα έχουν βρει τοποθεσία εναπόθεσης εντός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αφού το αρχικό σχέδιο να πάνε στην Λαμία, δεν προχώρησε γιατί ο νόμος δεν επιτρέπει μεταφορά σε άλλη Περιφέρεια.

Με αυτά τα δεδομένα, όπως αποκάλυψε η “Π”, ο δήμαρχος ζήτησε νέα παράταση δύο μηνών για τον ΧΥΤΑ της Αιγείρας, την οποία πήρε την Τρίτη το μεσημέρι. Ο Θανάσης Παναγόπουλος, παίρνοντας τον λόγο τόνισε “δε με ενδιαφέρει αν θα είμαι ξανά δήμαρχος, έχω ευθύνη όμως όχι μόνο για τους εκατό που βρίσκονται σε αυτή την αίθουσα, αλλά για 50.000 κατοίκους. Χρειάζεται συνεννόηση και υπεύθυνη στάση απ’ όλους”.

Διυλιστήριο αποβλήτων

Ο δήμαρχος εξήγησε πως ήδη δόθηκε η άδεια και για την εγκατάσταση της πρέσας στον Σταθμό Μεταφόρτωσης στην Τέμενη, και πως πολύ γρήγορα θα μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών της Αιγιάλειας και σε συνδυασμό με δύο μηχανήματα που σκοπεύει να αγοράσει ο δήμος, θα ελαφρύνει την κατάσταση.

Συγκεκριμένα, μίλησε για διυλιστήριο αποβλήτων αξίας 90.000 ευρώ που θα εγκατασταθεί για 6 μήνες στον ΧΥΤΑ της Αιγείρας, αλλά και Κινητή Μονάδα Μηχανικής Διαλογής Αποβλήτων αξίας 300.000 ευρώ που θα εγκατασταθεί στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Ο σχεδιασμός του δημάρχου έχει ορίζοντα ενός έτους, μέχρι να δει πως θα λειτουργήσει ο νέος ΦΟΣΔΑ, ωστόσο δεν απέκρυψε ότι όλες οι ενέργειες συμμόρφωσης του ΧΥΤΑ, που οι κάτοικοι τον αποκαλούν χαβούζα, αποσκοπούν στο να εξασφαλίσει μόνιμη άδεια με πολύ μεγαλύτερη διάρκεια.

Οι κάτοικοι της Αιγείρας που παρευρέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο όμως, δεν πείστηκαν από τα λεγόμενα του δημάρχου και θα συνεχίσουν το μπλόκο στο ΧΥΤΑ, ενώ θα ακολουθήσει λαϊκή συνέλευση για περαιτέρω ενέργειες, στην οποία κάλεσαν και το δήμαρχο να παρευρεθεί.

Μάλιστα, του ζήτησαν όταν έρθει να εξηγήσει τα “μπερδεμένα” που είπε χθες και θα αποφασίσουν τί θα πράξουν στη συνέχεια, ωστόσο αποκάλυψαν ότι την Παρασκευή έχουν ραντεβού με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα, για να διαμαρτυρηθούν για την παράταση που έδωσε, σε έναν ΧΥΤΑ που έχει καταντήσει σκουπιδότοπος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr