background img
banner
banner

Μείωση τιμών αλλά και… αγοραστικής δυνατότητας

ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ  ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Πιο φθηνό αναμένεται φέτος το πασχαλινό τραπέζι στην Αιγιάλεια, καθώς οι τιμές των αγαθών που καταναλώνονται αυτές τις μέρες παραμένουν στα ίδια ή και χαμηλότερα επίπεδα. Αντιθέτως, εκτιμάται ότι η αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών έχει μειωθεί σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που γεννά προβληματισμό για το πώς θα κινηθεί η τοπική αγορά τις ημέρες των εορτών του Πάσχα.

Η μείωση που παρατηρείται στο μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού καλαθιού, είναι αποτέλεσμα τριών κυρίως προϊοντικών ομάδων: Τα οπωροκηπευτικά, τα οποία παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στην τιμή, οι πατάτες κατά -29%, οι ντομάτες κατά -24% και τα μαρούλια κατά -7% ως αποτέλεσμα και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, οι τιμές σούπερ μάρκετ σε συγκεκριμένα προϊόντα μέσω και προωθητικών ενεργειών όπως το αλεύρι με νέες σημαντικές μειώσεις κατά -12%, και τα αναψυκτικά κατά -7% καθώς και προϊόντα με αύξηση στην έμμεση φορολογία την προηγούμενη 3ετία, τα οποία εμφανίζουν διόρθωση μετά από προηγούμενες αυξήσεις όπως το κρασί και οι μπύρες με μείωση κατά -9% και -5% αντίστοιχα.
Βεβαίως, το χαμηλό συγκριτικά με το παρελθόν επίπεδο τιμών του τυπικού πασχαλινού καλαθιού είναι αποτέλεσμα της έντασης του ανταγωνισμού λόγω τόσο του μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, όσο και των σημαντικών επιχειρηματικών αλλαγών των προηγούμενων ετών.

Μειώσεις σε σούπερ μάρκετ και οπωροπωλεία

Από έρευνα του Protionline.gr  στα σούπερ μάρκετ της περιοχής, διαπιστώθηκε ότι οι τιμές σε πολλά είδη έχουν πτωτικές τάσεις. Συγκεκριμένα, ξύδι (1 λίτρο) από 0,87 ευρώ πέρυσι φέτος πωλείται 0,85, αλεύρι για όλες τις χρήσεις (1 κιλό) από 0,77 ευρώ πέρυσι, φέτος 0,68, βούτυρο (500γρ.) από 5,93 το 2017, φέτος κοστίζει 5,81, μουστάρδα (250γρ.) από 1,04 ευρώ πέρυσι φέτος 0,93 ευρώ, γιαούρτι (1 κιλό) από 2,54 πέρυσι φέτος πωλείται στα 2,49 και μπύρες (εξάδα 330ml) από 4,43 πέρυσι φέτος 4,22 ευρώ.

Αισθητή πτώση παρουσιάζουν οι τιμές και στα οπωροπωλεία της περιοχής. ΄΄Η μειωμένη κατανάλωση ρίχνει τις τιμές που κυμαίνονται σε επίπεδα πολλών χρόνων πριν΄΄, επισήμανε στο Protionline.gr  η Αθηνά Πίκουλα, ιδιοκτήτρια οπωροπωλείου. Συγκεκριμένα, οι ντομάτες ξεκινούν από 0,70 και φτάνουν το 1,20 ευρώ το κιλό ανάλογα με την ποιότητα, τα αγγουράκια 0,50-0,60 ευρώ το ένα, οι πατάτες 0,60 ευρώ το κιλό, τα μαρούλια 0,60 ευρώ το ένα, ενώ οι αγκινάρες πωλούνται μόλις προς 0,35 ευρώ το κιλό. Επίσης, στα 0,50 ευρώ κυμαίνονται οι τιμές σε άνηθο και κρεμμυδάκια χλωρά που καταναλώνονται ιδιαίτερα λόγω της μαγειρίτσας.

Στα ίδια τα αμνοερίφια

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι θα διατηρηθούν φέτος την Μεγάλη Εβδομάδα οι τιμές των αμνοεριφίων, οι παραλαβές των οποίων ξεκίνησαν χθες Κυριακή των Βαΐων. Αρνί και κατσίκι δεν παρουσιάζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις τα τελευταία χρόνια, με τα παραδοσιακά κρεοπωλεία να… ποντάρουν στην ποιότητα των κρεάτων τους και στην σχέση εμπιστοσύνης που έχουν αναπτύξει χρόνια τώρα με τους πελάτες τους. Ερωτηθείς από το Protionline.gr , ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών της περιοχής Παναγιώτης Βούλγαρης ανέφερε πως πολλοί καταναλωτές προχωρούν σε έρευνα τιμών, χωρίς ακόμη να έχουν προχωρήσει σε παραγγελίες. ΄΄Σίγουρα, οι καταναλωτές ρωτούν να μάθουν για τις τιμές, την προέλευση και την ποιότητα των ειδών μας. Εκείνο που έχουμε να τους πούμε εμείς είναι ότι πρέπει να εμπιστευτούν τον κρεοπώλη που εμπιστεύονται τόσα χρόνια και να είναι επιφυλακτικοί στις πολύ χαμηλές τιμές, διότι μπορεί να κρύβουν παγίδες΄΄, επισήμανε χαρακτηριστικά. Οι τιμές στα αμνοερίφια κυμαίνονται από 7,50 έως 9,00 ευρώ το κιλό (με την τιμή στο κατσίκι να είναι περίπου 1,00 ευρώ πιο πάνω από του παραδοσιακού οβελία). Οι συκωταριές κοστίζουν όσο και τον υπόλοιπο χρόνο, δηλαδή 7,00 έως 8,00 ευρώ το κιλό και τα γαρδουμπάκια από 5,00 έως 6,00 ευρώ το κιλό.

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι είναι και οι τιμές στα αυγά. Τα φρέσκα κοστίζουν 1,00 ευρώ το ζευγάρι. Τέλος, σε ό,τι αφορά τα κουλούρια και τα τσουρέκια που καταναλώνονται αυτή την περίοδο, όπως μετέφερε στο Protionline.gr ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αιγιάλειας Αρίστος Τηλιγάδης, μέχρι στιγμής η ζήτηση είναι περιορισμένη. Οι τιμές πάντως παραμένουν αμετακίνητες τα τελευταία χρόνια. Τα τσουρέκια πωλούνται προς 8,00 έως 10,00 ευρώ το κιλό, τα αυγοκούλουρα 8,00 έως 12,00 ευρώ και τα ουζοκούλουρα από 9,00 έως 10,00 ευρώ το κιλό.

 

Εντατικοποίηση ελέγχων για την προστασία καταναλωτών και επαγγελματιών

Σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου με θέμα την εντατικοποίηση των ελέγχων στην πασχαλινή αγορά. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, ΄΄πρωταρχικός στόχος της Περιφέρειας είναι η διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των προσφερόμενων τροφίμων και ποτών. Η προστασία της υγείας του καταναλωτή αλλά και η αποφυγή φαινομένων αισχροκέρδειας και ελληνοποίησης ξένων κρεάτων μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ελκτικών μηχανισμών.
Στα καταστήματα ειδών διατροφής, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, λαϊκές αγορές, καταστήματα τυροκομικών προϊόντων, κατεψυγμένων τροφίμων κ.ά. οι έλεγχοι θα ενταθούν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Ο ελεγκτικός μηχανισμός όπως και κάθε χρονιά ευελπιστεί στο πνεύμα καλής συνεργασίας με τους επαγγελματίες για την πιστή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας. Οι έλεγχοι θέτουν σαν προτεραιότητα τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και την αποφυγή παραπλάνησης του Καταναλωτή. Σε περιπτώσεις βέβαια που θα διαπιστωθούν παραβάσεις θα επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις. Οι έλεγχοι θα αφορούν όλους τους επιχειρηματίες/προμηθευτές και διακινητές κρεάτων. Οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται είναι: α) όλα τα σφάγια να φέρουν σφραγίδες που υποδηλώνουν αφενός την προέλευσή τους και αφετέρου ότι είναι κατάλληλα προς κατανάλωση. Σφάγια τα οποία για οποιοδήποτε λόγο δεν φέρουν την κατάλληλη σφραγίδα θα καταστρέφονται αμέσως. β) Η μεταφορά των κρεάτων επιτρέπεται μόνο με οχήματα-ψυγεία εφοδιασμένα με την απαραίτητη άδεια καταλληλότητας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας. γ) Τα σφάγια θα πρέπει να συνοδεύονται από τα απαραίτητα εμπορικά έγγραφα (τιμολόγια – δελτία αποστολής) στα οποία θα αναγράφεται η χώρα προέλευσής τους με ευθύνη του αγοραστή και του πωλητή΄΄.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας κ. Αλεξόπουλος δήλωσε ότι «κατά την Πασχαλινή περίοδο η κατανάλωση αυξάνεται συνεπώς αυξάνονται και οι κίνδυνοι παρατυπιών στην αγορά. Για την αποφυγή φαινομένων μη τήρησης των νομοθετικών ρυθμίσεων, οι έλεγχοι πρέπει να εντατικοποιούνται. Αποκλειστικός σκοπός μας είναι η προστασία του καταναλωτή και η διαφύλαξη της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και των καταστηματαρχών από μεμονωμένα φαινόμενα παραβατικότητας. Να σημειώσω για άλλη μια φορά το γεγονός ότι, σε γενικές γραμμές, η αγορά της Αχαΐας δεν παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Τα προϊόντα που διατίθενται προς κατανάλωση είναι ποιοτικά και ασφαλή. Έτσι, σε καμιά περίπτωση μεμονωμένα περιστατικά παρατυπιών δεν θα πρέπει να την χαρακτηρίζουν αρνητικά».

Σε περίπτωση που οι καταναλωτές διαπιστώσουν τη διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων ή με παραπλανητικές ενδείξεις τροφίμων, να απευθύνονται στα παρακάτω τηλέφωνα των Αρμόδιων Ελεγκτικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας: 2613 620-720 & – 6936913932 κ. Συμεωνίδου Σοφία, Προϊστάμενη Δ/νσης Δημ. Υγείας & Κοιν/κής Μέριμνας Π.Ε. Αχαΐας. 2613 620 110 & 6944287947 κ. Παπασημακόπουλο Χρήστο – Προϊστάμενο Δ/νσης Ανάπτυξης Π. Ε. Αχαΐας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr