background img
banner
banner

Στην… πυρά κάθε μορφή προδοσίας

ΕΚΑΨΑΝ ΤΟΝ ΙΟΥΔΑ ΣΤΗΝ ΤΕΜΕΝΗ – ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

 

Το καθιερωμένο πλέον “Κάψιμο του Ιούδα” σηματοδότησε το κλείσιμο της Μεγάλης Εβδομάδας για τους Τεμεναίους και όχι μόνο. Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε και απόλαυσε την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Τέμενης «Η Ένωση», σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Τέμενης και την ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., αναβιώνοντας, για μία ακόμη χρονιά, το έθιμο ανήμερα το Πάσχα, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου.

Το κάψιμο του Ιούδα είναι, ίσως, ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά λαμπριάτικα έθιμα της Ελλάδας και η μορφή, που παραδίδεται στις φλόγες κάθε Κυριακή του Πάσχα, μας κάνει να πιστεύουμε ότι παρασύρει στην πυρά οποιαδήποτε μορφή προδοσίας. Κοινωνική, πολιτική, προσωπική.

Η εκδήλωση στην Τέμενη περιελάμβανε, καταρχάς τη δίκη του Ιούδα, με τους σπαρταριστούς διαλόγους που αφορούσαν όπως πάντα σε θέματα της επικαιρότητας. Στο μεσοδιάστημα κι ενώ οι δικαστές συσκέπτονταν, τα τμήματα του χορευτικού της Τέμενης κράτησαν συντροφιά στο κοινό, παρουσιάζοντας χορούς από την Κρήτη και την Ήπειρο. Η βραδιά έκλεισε με την καταδίκη και τελικά το κάψιμο του Ιούδα, όπως αναμενόταν. Πολλά πυροτεχνήματα έλαμψαν στον νυχτερινό ουρανό, κλείνοντας ραντεβού για την επόμενη αναπαράσταση του εθίμου σε ένα χρόνο από τώρα.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Τέμενης «Η Ένωση», στους: Νίκο Κακό, Χριστίνα Χριστίδη, Γιώργο Μαστραπά, Φώτη Μάντικα, Γιώργο Γιαννόπουλο καθώς και όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και είναι δίπλα στον Σύλλογο παντοιοτρόπως. Τέλος, ευχαριστούν ιδιαίτερα τον ακούραστο χοροδιδάσκαλο του Συλλόγου, Ασημάκη Τσουρέκη και εύχονται και του χρόνου!


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr