background img
banner
banner

«Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα την προσεχή Κυριακή

ΑΛΛΑΓΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «ΑΠΟΨΕ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ» ΤΟΥ 1ου ΓΕΛ ΑΙΓΙΟΥ

 Η Θεατρική Ομάδα του 1ου ΓΕ.Λ. Αιγίου, «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε…», εφέτος «μέθυσε» με τις μυρουδιές του Λόρκα, με τη θαμπάδα της ομορφιάς των στίχων του Γκάτσου, με τις ευαίσθητες νότες του Χατζιδάκι κι έφτιαξε την παράσταση «Ματωμένος Γάμος». Η παράσταση, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Τρίτη 26 Ιουνίου, αναβλήθηκε λόγω καιρού και θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή 1η Ιουλίου, στις 9.15μ.μ., στον προαύλιο χώρο του 1ου ΓΕ.Λ. Αιγίου.

Οι πρόβες ξεκίνησαν από τον περασμένο Οκτώβριο για ένα έργο… πρόκληση, με την ομάδα να εμπλουτίζεται από νέα πρόσωπα που έχουν όμως την ίδια επιθυμία και αγάπη για το θέατρο και πάντα υπό στην σκηνοθετική καθοδήγηση των Φιλολόγων Φωτεινής Χρυσανθακοπούλου και Κατερίνας Δημουλά.

Η ομάδα

Η θεατρική ομάδα «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» δημιουργήθηκε από μαθητές και εκπαιδευτικούς (τις Χρυσανθοπούλου Φωτεινή και Δημουλά Κατερίνα) το 2011, συνεχίζοντας τη θεατρική παράδοση του σχολείου. Η πρώτη θεατρική απόπειρα ήταν « Η Αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη κι ακολούθησαν «Η όπερα της πεντάρας» του Μπρεχτ, η «Μήδεια» του Μπόστ, η « Μαντάμ Σουσού» του Ψαθά, το «Black out» του Sarkey, το «Αχ αυτά τα Φαντάσματα» του De Filippo, αποσπώντας πολύ καλά σχόλια από τους θεατές.

H φετινή επιλογή αποτελεί ακόμη μια πρόκληση για την ομάδα. Πρόκειται για ένα εγχείρημα δύσκολο, όπως ανέφεραν στην «Π» οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί. Μαθητές 16 και 17 ετών κλήθηκαν να μπουν στον ψυχισμό των ηρώων του Λόρκα, να κατανοήσουν συμπεριφορές ανθρώπων μιας άλλης χώρας (Ισπανία) και μιας άλλης εποχής (δεκαετία 1930) και να μυηθούν στον πυκνό και λυρικό λόγο του Λόρκα. Καθώς όμως προχωρούσε η προσπάθεια, ανακάλυψαν πως η ισπανική ύπαιθρος του 1930, οι σκέψεις, τα ήθη των ανθρώπων δεν ήσαν και τόσο διαφορετικά από τα αντίστοιχα της ελληνικής υπαίθρου την ίδια περίοδο.

Το έργο

Ο «Ματωμένος Γάμος» είναι το ομώνυμο θεατρικό έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, εμπνευσμένο από ένα άρθρο εφημερίδας που αναφερόταν σε ένα έγκλημα στην Ανδαλουσιανή ύπαιθρο. Γράφτηκε το 1932 κι αναμφισβήτητα αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο ίδιος ο ποιητής χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο του ως τραγωδία. Οι ήρωές του βιώνουν το φόβο και την επιθυμία, το δίκαιο και το άδικο, το θάνατο και τον έρωτα.

Ο «Ματωμένος Γάμος» μαζί με τη «Γέρμα» και «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» αποτελούν τη θεατρική «τριλογία» της Ισπανικής υπαίθρου. Και στα τρία υπογραμμίζεται η πειθήνια υποταγή των γυναικών που αποζητούν την ελευθερία μέσα στην παραδοσιακή ισπανική κοινωνία η οποία τους αρνείται την κοινωνική και ερωτική ισότητα.

 

Ποιοι συμμετέχουν

Πρόκειται για ένα πολυπρόσωπο έργο και είναι χαρακτηριστικό πως όλα τα πρόσωπα είναι ανώνυμα, ο γαμπρός , η μάνα, η γειτόνισσα… εκτός από ένα, του Λεονάρντο. Οι μαθητές που συμμετέχουν είναι αρκετοί και από τις τρεις τάξεις του Λυκείου. Στο υποκριτικό κομμάτι συμμετέχουν οι: Διαμαντόπουλος Γιώργος, Παπαλεωνιδοπούλου Εύα, Παγώνη Άννα Λυδία, Σακελλάρη Ηλιάννα, Βαρβία Δέσποινα, Γκοτσόπουλος Παναγιώτης, Αργυροπούλου Ασπασία, Παπαϊωάννου Αγγελική, Φιλιπποπούλου Νικολίνα, Μπεκρής Δημήτρης, Δημουλάς Στάθης, Μητροπούλου Πέπη, Βογιατζή Άσπα, Ράλλης Ανδρέας – Κων/νος, Καϊάφα Κατερίνα, Νταβαντζή Κατερίνα, Μέλλη Αναστασία , Χριστοδουλοπούλου Κατερίνα, Καρούζου Γεωργία, Βουλέλη Κατερίνα, Σεριάναϊ Ελισάβετ και στο μουσικό κομμάτι οι Διαμαντόπουλος Νίκος, Μανουηλίδου Βασιλική, Πολυζώη Μαρία, Σταυρίδης Κων/νος, Μαρινοπούλου Άννα, ενώ χορεύει η Τόνια Πόμα.

Οι «προετοιμασίες» του Γάμου κράτησαν εννέα μήνες . Ξεκίνησαν με την επιλογή του έργου από την ομάδα τον Οκτώβριο του 2017 και ολοκληρώνονται την 1η Ιουλίου, στις 21.15. Καλεσμένοι είμαστε όλοι!


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr