background img
banner
banner

Ο Βιολογικός Καθαρισμός η πιο αποδοτική υποδομή του δήμου!

ΣΕ 1.500 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΥΤΙΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΛΥΜΑΤΑ

Η σημαντικότερη υποδομή του δήμου Αιγιαλείας αναδεικνύεται ο Βιολογικός Καθαρισμός, αφού, εκτός από πρότυπη μονάδα, επισκέψιμη για όσους επιθυμούν να μιμηθούν το παράδειγμά της, ο Βιολογικός, δύναται να αποφέρει σημαντικά έσοδα στα ταμεία της ΔΕΥΑΑ, που μπορούν να ωφελήσουν τους πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από τα βυτία που καθημερινά μεταφέρουν λύματα στην μονάδα, τα έσοδα ανέρχονται σε 1.500 ευρώ σε ημερήσια βάση!

Ιδιαίτερη αναφορά στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού Αιγίου και στον τρόπο λειτουργίας τους έγινε σε ημερίδα – συνέδριο που διεξήχθη την Παρασκευή στην Πάτρα υπό τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα. Δεδομένου ότι αντικείμενο της συνάντησης ήταν η δημιουργία βιολογικών καθαρισμών σε περιοχές από 2.000 έως 15.000 κατοίκους, ο Βιολογικός του Αιγίου αναφέρθηκε ως παράδειγμα προς μίμηση, καθώς είναι λιγοστές οι μονάδες ανά την Ελλάδα που λειτουργούν σε αυτό το επίπεδο, όπως παραδέχθηκε, μιλώντας στο Protionline.gr , Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας.

Κατάθεση προτάσεων για χρηματοδότηση για τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης

Στο περιθώριο της συνάντησης πάντως, έγινε αναφορά και στην ανάγκη άμεσης διασύνδεσης των παραλιακών κοινοτήτων τής Αιγιάλειας με τον κεντρικό συλλεκτήριο αγωγό. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα πρόκειται να κατατεθούν δύο διαφορετικές προτάσεις για χρηματοδότηση που αφορούν δύο επιμέρους κατηγορίες του ίδιου έργου. Συγκεκριμένα, πρόκειται να κατατεθεί πρόταση για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» για την ένταξη οικισμών Δ΄ κατηγορίας (κάτω των 2.000 κατοίκων) για την δημιουργία εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης με προοπτική σύνδεσης με τον συλλεκτήριο αγωγό που θα οδηγεί τα λύματα στο Βιολογικό Καθαρισμό. Αντίστοιχη πρόταση πρόκειται να υποβληθεί και στο ΕΠΠΕΡΡΑ για οικισμούς Γ΄ κατηγορίας (από 2.000 έως 10.000 κατοίκους). Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη είναι περίπου 30 εκατ. ευρώ. Από το ΕΠΠΕΡΡΑ έχουν εξασφαλιστεί 22 εκατ. για τους οικισμούς Γ΄ κατηγορίας ενώ 6 εκατ. ευρώ μπορούν να αντληθούν από το «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ». Επίσης, τα περίπου 2 εκατ. ευρώ που υπολείπονται και είναι ιδιωτικές συνδέσεις, θα καλυφθούν από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑΑ. Σημειώνεται ότι η διαδικασία είχε καθυστερήσει λόγω τρεναρίσματος από το υπουργείο και επειδή η δημοτική αρχή αποφάσισε το έργο να το υλοποιήσει η ΔΕΥΑΑ. Ωστόσο, προκειμένου να το επιτύχει αυτό και επειδή πρέπει να αποδείξει επάρκεια στο ΕΠΠΕΡΡΑ, το προσεχές διάστημα, η Δημοτική Επιχείρηση θα εξασφαλίσει ISO 9001 και 1400! Πρόκειται για μία σημαντική υπηρεσιακή αναβάθμιση διότι θα λειτουργεί με προδιαγραφές υψηλού επιπέδου ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει σε όσα απαιτούν οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Στην επίβλεψη του έργου των εσωτερικών δικτύων θα βοηθήσει η… εκ Πατρών τεχνική βοήθεια, αφού η Δημοτική Επιχείρηση θα ενισχυθεί με δύο μηχανικούς από τον δήμο Πατρέων μέσω προγραμματικής σύμβασης.

Έναντι από τον δήμο Πατρέων που οφείλει 150.000 ευρώ

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται σε καθημερινή βάση η χρήση του Βιολογικού και από δήμο και ΔΕΥΑ Πάτρας καθώς και από ιδιώτες. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ από την ΔΕΥΑΠ υπάρχει συνέπεια και άμεση εξόφληση προς την Δημοτική Επιχείρηση Αιγιαλείας, δεν ισχύει το ίδιο με τον δήμο Πατρέων που οφείλει κάπου στην ΔΕΥΑΑ, περίπου 150.000 ευρώ. Για την διευθέτηση του θέματος αυτού, είχε την περασμένη Παρασκευή συνάντηση ο διευθυντής της ΔΕΥΑΑ Πάνος Παναγόπουλος στον δήμο Πατρέων, απ’ όπου έλαβε την διαβεβαίωση ότι σήμερα Δευτέρα θα καταβληθούν έναντι 90.000 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός Αιγίου δέχεται καθημερινά 4-5 βυτία από την ΔΕΥΑΠ και άλλα τόσα από τον δήμο Πατρέων, καθώς και 10 έως 15 από ιδιώτες. Αν υπολογίσει κανείς ότι ανά βυτίο λαμβάνει 60 ευρώ τότε τα έσοδα σε ημερήσια βάση ανέρχονται σε 1.500 ευρώ, ποσό που επιτρέπει έναν πλούσιο προγραμματισμό για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών εκ μέρους της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης- Αποχέτευσης Αιγιαλείας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr