background img
banner
banner

Ημέρα αφύπνισης για τα ΑμεΑ η χθεσινή

ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ BAZAAR ΤΟΥ Ε.Κ.ΑΜΕ. – ΕΠΙΔΟΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Με τον πιο… γλυκό τρόπο θέλησαν να αφυπνίσουν τους Αιγιαλείς για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία, οι υπεύθυνοι και οι εκπαιδευόμενοι του Ειδικού Κέντρου Αποκατάστασης και Μέριμνας Ατόμων με Αναπηρίες Αιγίου. Με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα αφιερωμένη στα ΑμεΑ, διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια μαζί με γλυκίσματα, έξω από τον χώρο που φιλοξενεί το bazaar του Κέντρου στην Κλ. Οικονόμου. Ακολούθως, μετέβησαν στο Δημαρχείο όπου επέδωσαν ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους.

Το χριστουγεννιάτικο bazaar δημιουργιών των εκπαιδευομένων ξεκίνησε χθες τη λειτουργία του και φέτος επί της οδού Κλεομένους Οικονόμου 11, καταπλήσσοντας τους επισκέπτες του. Ακόμη πιο πλούσιο, με περισσότερες καλαίσθητες δημιουργίες, με άριστες προτάσεις για δώρα αυτές τις γιορτές, το bazaar μοιάζει περισσότερο με έκθεση χειροποίητων αντικειμένων που δημιουργήθηκαν με πολύ μεράκι και αγάπη από τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους για όλους εμάς.

Τα εκθέματα, αξιοπρόσεκτα και σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, δίνουν την ευκαιρία σε όλους να ενισχύσουν το Ειδικό Κέντρο και το καλοστημένο bazaar αξίζει να το επισκεφθούν όλοι οι Αιγιαλείς, διαπιστώνοντας έτσι τις ειδικές δεξιότητες των εκπαιδευόμενων και το τόσο σημαντικό έργο που επιτελείται στο Ε.Κ.Α.ΜΕ. Εικόνες, διακοσμητικά κεριά, στεφάνια, δίσκοι, πορτατίφ, κάδρα, γούρια, κάρτες, βάζα, μπουκάλια, αποτελούν έργα τέχνης που θα ζήλευαν αναγνωρισμένοι δημιουργοί.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι όλοι οι διερχόμενοι δέχονταν με χαρά την ενημέρωση και το κέρασμα των ανθρώπων του Ε.Κ.Α.ΜΕ. δείχνοντας να γνωρίζουν την θαυμαστή εικοσαετή πορεία του, που τόσα έχει προσφέρει στην τοπική κοινωνία.Συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο του Ειδικού Κέντρου Θόδωρο Στεφανίδη και την κοινωνική λειτουργό Άντα Βαρβία, εκπαιδευόμενοι μετέβησαν στο Δημαρχείο Αιγίου, προκειμένου να επιδώσουν το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους.

Εκεί τους υποδέχθηκε με θέρμη η αντιδήμαρχος Βάσω Ψυχράμη, η οποία εκτελούσε χρέη δημάρχου εν τη απουσία του. Συγκινητική ήταν η στιγμή που εκπαιδευόμενος ανέλαβε να διαβάσει το ψήφισμα και να το παραδώσει στην κ. Ψυχράμη. Το ψήφισμα ανεφέρεται στην ημέρα των ΑμεΑ όπου τονίζεται πως ΄΄η μέρα αυτή δίνει ακόμη μία ευκαιρία στην κοινωνία να εστιάσει την προσοχή της στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους και υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που θα αναπτύξουν νέες προοπτικές για την κοινωνική τους ενσωμάτωση΄΄.

Παράλληλα, οι εκπαιδευόμενοι υπενθυμίζουν τις υποχρεώσεις της Πολιτείας απέναντι στα ΑμΕ, τονίζοντας: ΄΄Στο άρθρο 21, παράγραφος 6 του ελληνικού συντάγματος, αναφέρεται ρητά ότι ΄΄τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας΄΄.΄΄Καλούμε τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να εφαρμόζουν σε κάθε απόφασή τους, τους νόμους και το άρθρο 21 του Συντάγματος και να συμπεριλαμβάνουν στους σχεδιασμούς τους την ικανοποίηση των αναγκών των συμπολιτών μας με αναπηρίες, με πρώτιστο την ένταξη και την συμμετοχή στη ζωή, σε όλες τις εκφάνσεις της΄΄, ανέφεραν ακόμη οι εκπαιδευόμενοι.

Οι διεκδικήσεις των εκπαιδευόμενων του Ε.Κ.Α.ΜΕ.

Σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις που έθεσαν, είναι:
1. Σε όλες τις δράσεις, τους σχεδιασμούς και τον προγραμματισμό του δήμου να λαμβάνεται υπόψη η διάσταση της αναπηρίας.
2. Να ελέγχεται συστηματικά από τις υπηρεσίες του δήμου η εφαρμογή του νέου κανονισμού κοινοχρήστων χώρων.
3. Να επιδιώκεται σε κάθε ευκαιρία προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου και Ε.Κ.Α.ΜΕ. για την εκτέλεση προγραμμάτων και έργων που αφορούν τα άτομα με αναπηρία.
4. Προσβασιμότητα είναι η δυνατότητα να μπορεί κάθε άνθρωπος με ασφάλεια και άνεση να προσεγγίσει και να χρησιμοποιήσει υποδομές, υπηρεσίες και αγαθά και να επικοινωνήσει και να πληροφορηθεί. Είναι η καθοριστική παράμετρος του περιβάλλοντος, η οποία καθορίζει σε κάθε έναν από εμάς, το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας επιλογών σε κάθε στιγμή της ζωής του. Έτσι, η προσβασιμότητα είναι το «κλειδί» για την εξάλειψη των διακρίσεων΄΄.
Καταλήγοντας, οι εκπαιδευόμενοι σημειώνουν: ΄΄Στο Ε.Κ.Α.ΜΕ./ΑμεΑ Αιγίου διακηρύττουμε ότι: Αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης και συμπεριφοράς που προσβάλλει την αξιοπρέπειά μας. Αγωνιζόμαστε για την προστασία των πλέον ευάλωτων ατόμων από εμάς, όπως είναι τα άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές, πολλαπλές και συνοδές αναπηρίας. Όλοι μαζί ενωμένοι και δυνατή ανήμερα την 3η Δεκέμβρη, όπως και κάθε ημέρα, αγωνιζόμαστε διεκδικώντας τα αυτονόητα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία΄΄.

Ο δήμος διαρκώς στο πλευρό τους…

΄΄Κάνουμε τις προσπάθειες που επιβάλλεται να κάνουμε. Κάθε πολιτισμένη κοινωνία πρέπει να φροντίζει τους ανθρώπους με τις ιδιαίτερες δεξιότητες όπως είσαστε εσείς. Να ξέρετε ότι θα είμαστε πάντα κοντά σας και για ό,τι θέλετε, ο δήμος θα είναι πάντα παρών. Σας ευχαριστούμε για τον αγώνα που κάνετε΄΄, τόνισε στους εκπαιδευόμενους και τους εκπροσώπους του Ειδικού Κέντρου, η κ. Ψυχράμη, αναφέροντας τα νέα σχολεία και δομές που έχουν δημιουργηθεί, τα οποία, εκτός από στόφα γνώσης, αποτελούν και φορέα κινητοποίησης για τα άτομα με αναπηρία. Συγκεκριμένα, ανέφερε την δημιουργία ΕΕΕΕΚ (γυμνάσιο για ΑμεΑ) που λειτουργεί στην Καλλιθέα, το νηπιαγωγείο ΑμεΑ αλλά και το ΚΔΑΠ που γεμίζει δημιουργικά τις απογευματινές ώρες παιδιών ΑμεΑ, 5 έως 12 ετών.

Στο μεγαλύτερο μέρος της, η συζήτηση μεταξύ της αντιδημάρχου με τον κ. Στεφανίδη, επικεντρώθηκε στο «νέο Ε.Κ.Α.ΜΕ.» που πρόκειται να ανεγερθεί στην οδό Κλεισούρας, το οποίο θα προσφέρει άρτια λειτουργία του Ειδικού Κέντρου καθώς και στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης που αφορά κυρίως τα «παιδιά» που δεν έχουν οικογένεια ή κάποιον από τους γονείς τους.

Αναφερόμενη στις ενέργειες που έχουν γίνει, η. κ. Ψυχράμη είπε πως ΄΄ήδη έχει μπει το νερό στο αυλάκι. Υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση με το Ε.Κ.Α.ΜΕ., καταθέσαμε πρόταση για χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και εκτιμούμε ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα δοθεί εντολή δημοπράτησης. Η Περιφέρεια αφού αξιολογήσει την πρόταση και την βαθμολογήσει, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες. Πρέπει να έχετε υπομονή γιατί οι διαγωνισμοί μπορούν να κρατήσουν τουλάχιστον έξι μήνες σε περίπτωση που έχουμε ενστάσεις. Αυτό μπορώ να σας πω τώρα, είναι ότι η Τεχνική Υπηρεσία θα επιβλέπει το έργο μέχρι τέλους΄΄. Απευθυνόμενη στον κ. Στεφανίδη και την κ. Βαρβία, είπε πως αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο Δ.Σ. και τους εκπαιδευτές του Ε.Κ.Α.ΜΕ. που κάνουν αυτό τον αγώνα τόσα χρόνια και για την υπομονή και επιμονή που έχουν επιδείξει.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr