background img
banner
banner

Μοιράστηκαν τα λεφτά για την Παναγία Τρυπητή

ΠΗΓΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ

Πέρασε την  Τρίτη 22 Ιανουαρίου , από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ),  το 15ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε την έγκριση ή μη τροποποίησης εγκεκριμένης μελέτης αναμόρφωσης του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Τρυπητής, κατασκευής εξωτερικού ανελκυστήρα  και υπαίθριων μηχανικών μέσω κάλυψης υψομετρικών διαφορών για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολου Κατσιφάρα και του Βοηθού Περιφερειάρχη σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας – Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων Χρήστου Μπούνια.

Ωστόσο,  το ποσό που δεσμεύτηκε, από τα 2.000.000 ευρώ, που ήταν αρχικά ο προϋπολογισμός και αφορούσαν την αναμόρφωση της Παναγίας Τρυπητής με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα  Interreg Ελλάδα- Ιταλία , ανέρχεται στα 1,2 εκ. ευρώ.  Αυτό γιατί η αναμόρφωση των κτιρίων στο κάτω μέρος του Ιερού Προσκυνήματος  είχαν πολεοδομικά προβλήματα και για αυτό έγινε και η τροποποίηση της μελέτης.

Επέκταση της έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου

Τα υπόλοιπα 800.000 ευρώ που θα πήγαιναν στην Παναγία Τρυπητή, αλλάζουν προορισμό και  με παρέμβαση της Περιφέρειας μοιράζονται ως εξής : 200.000 ευρώ  για την επέκταση της έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου και την τοποθέτηση νέων προθηκών σε αυτό, 300.000 ευρώ για ανασκαφές  και εργασίες που έχουν σχέση με τη νέα έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου και τέλος 300.000 ευρώ για στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας.

Όσον αφορά την επέκταση στο μουσείο, το σχέδιο της τροποποιημένης μελέτης περιλαμβάνει τη δημιουργία έξι νέων θεματικών ενοτήτων.

Κατσιφάρας : “Με αυτεπιστασία το έργο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία

Η «Αποκατάσταση του Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Τρυπητή», στο Αίγιο, ήταν το κύριο αίτημα από την τοπική Μητρόπολη προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα.  Ωστόσο δεν στάθηκε δυνατό για τους λόγους που προαναφέραμε, όλο το ποσό που είχε προβλεφθεί να εγκριθεί για εργασίες στο προσκύνημα.  Ο Περιφερειάρχης βγαίνοντας από τη συνεδρίαση του Κ.Α.Σ. δήλωσε στην “Π”, πως “το έργο είναι “καθαρό” δηλαδή θα γίνει με αυτεπιστασία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία που έχει εξειδικευμένο προσωπικό με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθούν όλα τα χρήματα, αφού δε θα υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία”.  Τώρα τα επόμενα βήματα σύμφωνα με το Βοηθό Περιφερειάρχη Χρήστο Μπούνια, είναι η κατάθεση εγκεκριμένης μελέτης μέχρι την 1η Φεβρουαρίου στη Διαχειριστική του προγράμματος INTERREG, και   στα μέσα Μαρτίου θα συνεδριάσει η Γενική Συνέλευση των Περιφερειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα από την Ελλάδα και από την Ιταλία, για να εγκρίνουν το κονδύλι των 2.000.000 ευρώ.

 

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr