background img
banner
banner

Σπουδαία θεατρική παράσταση αντάξια του κορυφαίου προεπαναστατικού γεγονότος!

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ ΣΤΗΝ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ «ΑΠΟΛΛΩΝΑ»

Μία αξιόλογη προσθήκη στην διαφύλαξη της ιστορίας του τόπου και στην διάδοσή της, αποτελεί η σπουδαία θεατρική παράσταση των Κώστα Κλάγκου και Βάνας Μπεντεβή, με τίτλο «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας», που περιλαμβάνεται στον εορτασμό του κορυφαίου προεπαναστατικού γεγονότος από τον δήμο Αιγιαλείας και την Ι.Λ.Ε.Α.

Άκρως προσεγμένη και απίθανα σκηνοθετημένη από τον Κώστα Κλάγκο παράσταση, που μπροστά στα μάτια εκατοντάδων θεατών, «ζωντάνεψε» το γεγονός, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας!
Η αυλαία άνοιξε το απόγευμα του Σαββάτου στον ασφυκτικά γεμάτο κόσμο δημοτικό κινηματογράφο «Απόλλων». Στη σκηνή παρουσιάστηκαν τα γεγονότα έτσι ακριβώς όπως έχουν καταγραφεί από ιστορικούς. Το προσεγμένο θεατρικό κείμενο είναι βασισμένο σε πολυετή έρευνα τόσο του κ. Κλάγκου όσο και της κ. Μπεντεβή. Αποδόθηκαν οι πέντε συνεδρίες που αποτέλεσαν την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, εκ των οποίων οι τελευταίες μέσα σε ναό, εννοώντας, προφανώς τον Άι Γιώργη της Τέμενης. Περίπου 35 άτομα πλαισίωσαν την παράσταση, φορώντας καταπληκτικές στολές και φέροντας εντυπωσιακά άρματα, υποδυόμενοι τους ανθρώπους που πλαισίωσαν τις συνελεύσεις οι οποίες, στο σύνολό τους πυροδότησαν την «σπίθα» ώστε να… ανάψει η φωτιά της Επανάστασης.

Τρίμηνη προετοιμασία

Παρακολουθώντας την θεατρική παράσταση, ο θεατής αντιλαμβάνεται την σπουδαιότητα του γεγονότος και τον ρόλο που διαδραμάτισε το Αίγιο στην μετέπειτα απελευθέρωση του Έθνους. Με την αρτιότητά της, την αποφυγή υπερβολών και την προσεγμένη προσέγγιση, η παράσταση καταφέρνει να παρασύρει τον θεατή και να τον μεταφέρει στα 1821. Ο αναβρασμός που επικρατεί σε όλη την Πελοπόννησο είναι διάχυτος. Η αμφιβολία και ο τρόπος που η μοιρολατρία και η αμφιβολία γίνονται ενθουσιασμός και αφοσίωση στον αγώνα για την Ελευθερία, η αγάπη για την πατρίδα, η αυτοθυσία, η πίστη στον Θεό, περνούν αβίαστα στο κοινό σε μία «γεμάτη» παράσταση μίας ώρας και δέκα λεπτών, που στο τελείωμά της πλημμυρίζει την καρδιά του θεατή και δημιουργεί συναισθήματα θαυμασμού και υπερηφάνειας.
΄΄Η όλη προετοιμασία της παράστασης ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες, το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο και προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Κληθήκαμε να συντονίσουμε ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα, ώστε να μπουν σε κοινή γραμμή για να αναβιώσουμε κάτι τόσο σημαντικό΄΄, ανέφερε στην «Π» ο κ. Κλάγκος που εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως πέτυχε απόλυτα τον στόχο του, βοηθούμενος από την πορεία του στην Εκπαίδευση αλλά και την πολυετή ενασχόλησή του με το θέατρο.
Όπως αναφέρεται και στο πρόγραμμα της παράστασης, ΄΄το κείμενο του έργου στηρίζεται σε μία πολυετή και μεγάλη σε εύρος και σε βάθος έρευνα αρχείων, απομνημονευμάτων, διηγήσεων, βιογραφιών, ιστορικών μελετών, άλλων επιστημονικών εργασιών, ομιλιών, αφιερωμάτων, περιοδικών για το μεγάλο γεγονός της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας. Ας θεωρεί και αξιολογηθεί ως μία ακόμη προσπάθεια για την διαφύλαξη της ιστορικής μας μνήμης. Η έρευνα συνεχίζεται…΄΄.

Οι συντελεστές της παράστασης

Στην παράσταση συμμετείχαν ηθοποιοί της Θεατρικής Ομάδας Αποφοίτων, της Θεατρικής Έκφρασης, των «Μονολόγων», της Θεατρικής Ομάδας Διακοπτού, του Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821», του Χορευτικού Εργαστηρίου Αιγίου και του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής. Παίζουν: Παλαιών Πατρών Γερμανός: Ανδρέας Σπυρόπουλος, Χριστιανουπόλεως Γερμανός: Στέφανος Φωτιάδης, Κερνίτσης Προκόπιος: Φάνης Πανουτσακόπουλος, Αμρόσιος Φραντζής: Γιώργος Βαγενάς, Παπαλέξης: Βασίλης Σπανός, Αρχιδιάκονος Θεόφιλος: Γιάννης Γκολόης, Ηγούμενος: Αριστείδης Μουστούλιας. Ανδρέας Λόντος: Ανδρέας Τσέκενης, Ασημάκης Ζαΐμης: Απόστολος Μαμτσαδέρης, Σωτήρης Χαραλάμπης: Παναγιώτης Παπαγεωργίου, Αγγελής Μελετόπουλος: Άκης Ανδρικόπουλος, Λέων Μεσσηνέζης: Αντόνης Γκολόης, Παναγιώτης Δεσποτόπουλος: Μιχάλης Γεωργίου, Ι. Παπαδιαμαντόπουλος: Τάσος Μουντζουρούλιας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο Όρτινος: Λάμπης Ψυχογιάννης, Ασημάκης Φωτήλας: Ανδρέας Ρεκούτης, Ανδρέας Ζαΐμης: Αποστόλης Νικολόπουλος, Μ. Θεοδώρου: Δημήτρης Φράγκος, Ι. Παπαδόπουλος: Σωτήρης Ζαφειρόπουλος, Γ. Ευσταθίου: Γιώργος Κασιμάτης. Παπαφλέσσας: Γιάννης Καυκάς, σύντροφοι Παπαφλέσσα: Παναγιώτης Κόσσυφας (Νικήτας), Γιώργος Αλεξόπουλος, Γιώργος Μπόγδος, Γιώργος Παπαθανασίου, Γιάννης Τσαντίλας. Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος (σε μεγάλη ηλικία): Γιώργος Γεωργόπουλος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος (σε μικρή ηλικία) Παναγιώτης Διαμαντόπουλος. Βοστιτσάνης: Γιάννης Γκολόης. Τραγούδησε ο Δημήτρης Αγγελόπουλος.

Απονομή τιμητικών βραβεύσεων από τον δήμαρχο

Στο τέλος της παράστασης του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκαν και κάποιες βραβεύσεις εκ μέρους του δημάρχου Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλου. Αφού αναφέρθηκε στις προσπάθειες για την καθιέρωση της ιστορικής επετείου της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας ως τοπικής εθνικής εορτής, ο δήμαρχος βράβευσε σε κλίμα συγκίνησης την κ. Μπεντεβή, την ποιήτρια, γλύπτρια και ζωγράφο Λέτα Κουτσοχέρα καθώς και τον κ. Κλάγκο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο όνομα του παλαιού δημάρχου Γεωργίου Παναγόπουλου, εμπνευστή της καθιέρωσης της επετείου της Μυστικής Συνέλευσης, στον πρώτο πρόεδρο της Ι.Λ.Ε.Α. Ανδρέα Μαγκλάρα, τους δημάρχους Λεωνίδα Σιαβελή και Αλέκο Μέγαρη, στον Μητροπολίτη Αμβρόσιο, καθώς και σε άλλα άτομα που συνέβαλαν στην προβολή και καθιέρωση της επετείου.

 


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr