background img
banner
banner

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΟΥΤΟΣ: «Ο δήμος μας βρίσκεται σε περίοδο ακυβερνησίας »

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΠΟΚΟΛΑ

Με σύνθημα τη  “ΝΕΑ και ΣΥΓΧΡΟΝΗ Αιγιάλεια” πήρε το… βάπτισμα του πυρός και προετοιμάζεται για τις δημοτικές εκλογές. Επικεφαλής της νέας προσπάθειας, ένας άνθρωπος που έχει συνεργαστεί με τους «μεγάλους» της τοπικής αυτοδιοίκησης και που με γνώση, εμπειρία και όραμα κατέρχεται ως υποψήφιος δήμαρχος Αιγιαλείας. Ο ιατρός Χρήστος Γούτος ανοίγει τα… χαρτιά του στο Protionline.gr  και παρουσιάζεται έτοιμος να διοικήσει αυτό τον τόπο…

Εδώ και μία εικοσαετία που ασχολείστε με τα κοινά, κατά καιρούς ήταν έκδηλο το ενδιαφέρον σας να ηγηθείτε συνδυασμού και να κατέλθετε ως υποψήφιος δήμαρχος. Αυτή τη φορά ωστόσο, κάνατε το μεγάλο «βήμα». Τι άλλαξε; Πιστεύετε ότι πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ή νιώθετε πιο έτοιμος από ποτέ;

Πράγματι, η ενασχόλησή μου με τα κοινά είναι από τη δεκαετία του ’90 και η επιθυμία μου να ηγηθώ ενός νέου συνδυασμού, ήδη από το 2010. Εκτιμώ ότι είμαι έτοιμος και έχω την γνώση που απαιτείται να βάλω τις βάσεις, να δημιουργήσω και να χαράξω με ρεαλιστικό πλάνο και συγκεκριμένους στόχους, μία νέα πορεία, για να δώσω ελπίδα και προοπτική για ένα καλύτερο αύριο στον τόπο που ζούμε όλοι μας.
Η δυσφορία και η αγανάκτηση στην κοινωνία μας είναι πλέον διάχυτη και απαίτησή της είναι η ευρύτερη συναίνεση και η σύγκληση δυνάμεων του τόπου μας, ώστε να αλλάξει το πολιτικό κατεστημένο και να δοθούν λύσεις σε χρόνια προβλήματα.

Έχετε διατελέσει επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος αλλά και αντιδήμαρχος Αιγίου επί δημαρχίας Απόστολου Καραφωτιά. Ποια εφόδια σας δίνει η πορεία σας ώστε να υπηρετήσετε την αυτοδιοίκηση από την θέση του δημάρχου;

Κα’ αρχήν, το μεγαλύτερο εφόδιό μου είναι η δύναμη που μου δίνουν κάθε μέρα οι συμπολίτες μου, παροτρύνοντάς με να είμαι υποψήφιος δήμαρχος. Σίγουρα, η γνώση και η εμπειρία, που είναι κατά την άποψή μου βασικές προϋποθέσεις για τον επικεφαλής, αποτελούν εγγύηση για την καλή λειτουργία μιας δημοτικής παράταξης.

Για παράδειγμα, η σημερινή δημοτική αρχή, ενώ είχε μία εξαιρετική έμπειρη και ικανή διοικητική μηχανή, αδυνατεί να σχεδιάσει, να προγραμματίσει και να υλοποιήσει σημαντικά έργα που να αναβαθμίζουν την περιοχή μας. Αντί αυτού, ο σημερινός δήμαρχος – δημιούργημα προεκλογικών συμφωνιών – κατέφερε να πολυδιασπάσει την ομάδα του, με αποτέλεσμα αυτή η έμπειρη και ικανή μηχανή να είναι πια στο… ρελαντί, για να μην πω σβηστή.

Άρα λοιπόν, η πορεία μου κοντά στον Αποστόλη Καραφωτιά, το Στάθη Θεοδωρακόπουλο αλλά και παλιότερα στο Λεωνίδα Σιαβελή, πιστεύω ότι μου δίνει τα εφόδια ώστε να δημιουργήσω μία ικανή ομάδα για να υπηρετήσω την αυτοδιοίκηση επαρκώς από τη θέση του δημάρχου.

Έχετε δηλώσει ότι δεν είσαστε υπέρ της επιβολής υποψηφίου από τα κόμματα. Τι πιστεύετε ότι θα πράξει τελικώς η Νέα Δημοκρατία και πώς θα αντιμετωπίσετε το ενδεχόμενο χρίσματος;

Είναι πια δεδομένη η στάση της Ν.Δ. σε ό,τι αφορά δήμους όπως ο δήμος Αιγιαλείας. Η Ν.Δ. δεν θα δώσει χρίσματα και θα αφήσει τις τοπικές κοινωνίες να εκφραστούν ελεύθερα, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτή η στάση της Ν.Δ. με καλύπτει απόλυτα κι αν θέλετε, το ίδιο εξέλαβα προσωπικά από τις επαφές μου με τη Ν.Δ. και, όπως έχω δηλώσει και παλιότερα, πιστεύω ότι θα υπάρξει μία σιωπηλή στήριξη στο πρόσωπό μου.

Από εκεί και πέρα, οι επαφές μου στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου είναι και με πρόσωπα που δεν ανήκουν στη Ν.Δ. Άλλωστε, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει χρώμα. Βασική προϋπόθεση επιτυχίας είναι η σύνθεση του τοπικού πολιτικού δυναμικού που μπορεί να έχουμε διαφορετικές πολιτικές διαδρομές, όμως μας ενώνει η πεποίθηση ότι ο δήμος μπορεί και πρέπει να αλλάξει, σε λειτουργία, ποιότητα και αισθητική.

Ο δήμος Αιγιαλείας είναι ένας τεράστιος δήμος με πολλά προβλήματα αλλά και προοπτικές. Πόσο εύκολο είναι να διοικηθεί; Σε ποιους τομείς, κατά τη γνώμη σας, υπήρξαν λανθασμένοι χειρισμοί και δεν δόθηκε η απαιτούμενη βαρύτητα;

Ο μέχρι σήμερα τρόπος διοίκησης του δήμου Αιγιαλείας μάς κάνει όλους δυστυχώς να πιστεύουμε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν τα τόσο μεγάλα προβλήματα. Ο νυν δήμαρχος έχει πολύτιμο σύμμαχό του την απάθεια και την παραίτηση του κόσμου από την ιδέα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στον τόπο μας. Είναι, επίσης, φανερό ότι στο δήμο μας, τα προβλήματα του πολίτη δεν βρίσκονται, εδώ και καιρό, στο επίκεντρο της δημοτικής πολιτικής κι αυτό αποτελεί κοινή διαπίστωση. Η λειτουργική κατάρρευση του δήμου μας, τόσο από άποψη παραγόμενου έργου όσο και σε ό,τι αφορά την διαχείριση της καθημερινότητας, δημιουργεί ανησυχία και δυσαρέσκεια στον καθένα από εμάς. Έχει γίνει πλέον ολοφάνερο ότι ο δήμος μας βρίσκεται σε περίοδο ακυβερνησίας.
Θα μπορούσα να κάνω ένα πρόγραμμα για τις τέσσερις βασικές μου επιδιώξεις, ως εξής:
– Καθημερινότητα: Λύση προβλημάτων που αφορούν καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμό, κυκλοφοριακό, Πολιτισμό κ.λπ.
– Ανάπτυξη ισόρροπα ολοκληρωμένη στο Αίγιο αλλά και στην περιφέρεια (Αιγείρα, Ακράτα, Διακοπτό, Συμπολιτεία, Ερινεό).
– Η σωστή πολιτική συμπεριφορά. Μία δημοτική αρχή που δεν θα έχει κανενός είδους εξαρτήσεις, που θα έχει διαρκώς πόρτα ανοιχτή για να ακούει τον κάθε δημότη, γι’ αυτά που γίνονται και γι’ αυτά που δεν γίνονται.
– Χρηστή διοίκηση, εντιμότητα, διαφάνεια.

Ακούγονται σενάρια συμπόρευσης του κ. Παναγόπουλου με τον κ. Θεοδωρακόπουλο που εσείς στηρίξατε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;

Εγώ, ως όφειλα, ενημέρωσα ήδη από το καλοκαίρι του 2018 τον κ. Θεοδωρακόπουλο για τις προθέσεις μου και του ζήτησα να ξεκαθαρίσει σε εύλογο χρόνο αν θα είναι και πάλι υποψήφιος ή όχι. Όλο αυτό το διάστημα είχα επαφή μαζί του, στην τελευταία συνομιλία μας μου ξεκαθάρισε ότι οριστικά δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, ότι ανοίγει το δρόμο για εμάς τους νέους και πως ουδεμία εκλογική συνεργασία του ιδίου με τον κ. Παναγόπουλο δεν υπάρχει.
Αυτό, άλλωστε, και κατ’ εμένα ήταν και είναι αυτονόητο. Πώς θα μπορούσε ο κ. Θεοδωρακόπουλος να στηρίζει αυτόν που διέκοψε το δημοτικό του έργο κατά εμένα που το στήριζα και με την υποψηφιότητά μου στο συνδυασμό του.

Τέλος, πιστεύετε ότι ανέτειλε μία καλύτερη χρονιά για την Αιγιάλεια; Τι έχετε να ευχηθείτε για το 2019;

Το 2019 είναι εκλογική χρονιά και σίγουρα ευελπιστούμε να ανατέλλει μία καλύτερη χρονιά για την Αιγιάλεια. Εισερχόμαστε στον εκλογικό στίβο προτάσσοντας ικανές δυνάμεις του τόπου μας και φιλοδοξούμε για την εκκίνηση μιας κοινής προσπάθειας συνδιαμόρφωσης του μέλλοντος του δήμου μας, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, χωρίς εκδικητικότητα, χωρίς μηδενιστική σκέψη.

Είναι δεδομένο ότι σε μας και στους δημότες μας, επικρατεί «θυμός» για την υπάρχουσα κατάσταση στην Αιγιάλεια. Πιστεύω και εύχομαι να καταφέρουμε να μετατρέψουμε το «θυμό» μας σε ελπίδα, σε δημιουργικότητα, σε πράξη. Πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο, να επανεκκινήσουμε το σταματημένο όχημα του δήμου, να αλλάξουμε σελίδα στην Αιγιάλειά μας.

 

 


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr