background img
banner
banner

Αντιδρούν οι πρόεδροι για την πιθανή διακοπή των οδοιπορικών

ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΦΕΡΝΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ – ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα, σε site των Γρεβενών και της Ηπείρου, που είχαν αναρτήσει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Συγκεκριμένα το Ελεγκτικό Συνέδριο, με την 228 πράξη, “κόβει” την αντιμισθία που παίρνουν οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων και αφορά μηνιαία έξοδα κίνησης, ανάλογα με την απόσταση του χωριού από την έδρα του δήμου.

Τα χρήματα που λαμβάνουν ακόμα οι πρόεδροι των 72 κοινοτήτων της Αιγιάλειας, ανέρχονται από 225- 500€ και σύμφωνα με την απόφαση, θα πρέπει να τα λαμβάνουν μόνο όταν συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας και υπάρχει θέμα προς συζήτηση που αφορά το χωριό τους.

Η απόφαση αυτή του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, οι πρόεδροι των κοινοτήτων καλούνται υποχρεωτικά στα συμβούλια, άσχετα αν υπάρχει θέμα που αφορά την κοινότητά τους, αλλά λίγοι είναι αυτοί που ανταποκρίνονται σε μόνιμη βάση.

Σύμφωνα με την απόφαση, εφόσον αυτή εφαρμοστεί, θα πρέπει να αποδεικνύεται η παρουσία τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να πάρουν τα οδοιπορικά, δεδομένου ότι οι εν λόγω χρηματικές απολαβές δεν καταβάλλονται κατά τρόπο πάγιο στους προέδρους των τοπικών συμβουλίων, αλλά μόνο εφόσον συντρέχει πραγματική μετακίνηση αυτών προς την έδρα του δήμου.

Ο “Κλεισθένης” πετάει το μπαλάκι στο Υπουργείο Εσωτερικών

Στο νέο νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση που ψηφίστηκε στις 20 Ιουλίου του 2018, αργότερα από την απόφαση του Ελεγκτικού, αλλά και στις τροπολογίες που ακολούθησαν, δεν ξεκαθαρίζεται ποια θα είναι τα έξοδα κίνησης πάρα μόνο αναφέρεται ότι αυτά θα ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, μετά από γνώμη της Ένωσης Δήμων.

Πιθανότατα η Κυβέρνηση επέλεξε να βάλει προσωρινά στο συρτάρι την απόφαση του Ελεγκτικού μέχρι τις εκλογές του Μαΐου, ωστόσο, ο Γ.Γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, διευκρινίζει πως τα οδοιπορικά θα παραμείνουν, αλλά επιπλέον θα δίνεται και αποζημίωση για την παρουσία των προέδρων στο δημοτικό συμβούλιο.

Η απόφαση του Ελεγκτικού

Το νέο όμως έχει διαδοθεί από πρόεδρο σε πρόεδρο, και πολλοί έχουν θορυβηθεί και το σκέφτονται αν θα ξαναμπούν στην κρίση των συγχωριανών τους, αφού με τα έξοδα κίνησης κάλυπταν τα έξοδά τους σε βενζίνες για τα τρέχοντα θέματα της Κοινότητας.

Θυμίζουμε ότι με πρόσφατη τροπολογία στον “Κλεισθένη” , πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου θα εκλέγεται ένας εκ των πρώτων σε ψήφους υποψήφιος των δύο πρώτων συνδυασμών.

Συγχωνεύσεις κοινοτήτων αν δεν κατατεθούν ψηφοδέλτια

Ακόμη και αυτή η τροπολογία δυσκόλεψε τα πράγματα για τη δημιουργία τοπικών συμβουλίων αν και στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ανεξάρτητων, από τα κεντρικά ψηφοδέλτια, συνδυασμών. Τώρα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα πρέπει οι πρόεδροι να βάζουν θέματα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να παρίστανται, προκειμένου να παίρνουν τη μηνιαία αντιμισθία, ή να βάζουν χρήματα από την τσέπη τους για τις μετακινήσεις που αφορούν γενικότερα θέματα της κοινότητας που εκπροσωπούν.

Επίσης αν στις δημοτικές εκλογές δεν δηλωθούν συνδυασμό , εξαιτίας μειουμένου ενδιαφέροντος τότε η κοινότητα συγχωνεύεται με τη διπλανή της, με Προεδρικό Διάταγμα, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

“Η αγάπη για τον τόπο μας δεν έχει κόστος “ λένε πρόεδροι δύο Τ.Κ.

Μιλώντας στην “Π” δύο πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, οι οποίοι μάλιστα έχουν τακτική παρουσία στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Αιγιαλείας, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, για τον τρόπο με τον οποίο το κράτος αντιλαμβάνεται το θεσμό του προέδρου μιας Τοπικής Κοινότητας.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σελινούντα Ανδρέας Παπαγεωργίου, αναφερόμενος στην απόφαση που προβλέπει τη διακοπή των οδοιπορικών για τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και την αποζημίωσή τους, μόνο σε περίπτωση αναγκαίας για το χωριό παρουσίας τους σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τόνισε: “Αν και οι πρόεδροι δεν είχαν ποτέ μισθό, αλλά έξοδα κίνησης ήταν και αυτό μια βοήθεια. Η δουλειά των προέδρων όμως δεν είναι μόνο να πηγαίνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι πολλές οι φορές που πρέπει να τρέξουμε σε μια υπηρεσία, να πάμε για παράδειγμα στην Τεχνική Υπηρεσία ή και αλλού, για να καταφέρουμε να λειτουργήσουμε. Εμείς αγαπάμε το χωριό μας και δεν θα μας πτοήσει η απόφαση αυτή, μακάρι να ισχύει το ίδιο για τους υπόλοιπους προέδρους”. Αξίζει να σημειωθεί πως η Τοπική Κοινότητα Σελινούντα απέχει από το Αίγιο λιγότερο από 10 χιλιόμετρα και το ποσό που αναλογεί για έξοδα κίνησης είναι περίπου στα 250€.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μελισσίων Γιάννης Καρανικόλας που η κοινότητα του απέχει 11 χιλιόμετρα και τα ποσό που αντιστοιχεί για τα έξοδα κίνησης μέχρι σήμερα είναι στα 335€. Όπως αναφέρει ο κ. Καρανικόλας “η διακοπή της καταβολής των εξόδων κίνησης είναι σίγουρα ακόμα πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ένας πρόεδρος που θέλει να παράγει έργο στο χωριό του. Ωστόσο η αγάπη για την περιοχή που ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας είναι πιο σημαντική από τα έξοδα κίνησης, έτσι θα παραβλέψουμε το γεγονός και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο για τον τόπο μας. Εξάλλου πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι μέσω της εθελοντικής εργασίας παράγεται πολύ σημαντικό έργο σε πολλούς τομείς. Κάτι τέτοιο φαίνεται πως θα πρέπει να γίνει και για τα χωριά μας.”


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr