background img
banner
banner

Σε αδιέξοδο με το βλέμμα στην Αιγείρα

ΑΝΤΕΓΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Το αδιέξοδο στο ζήτημα των απορριμμάτων και η τραγική και ανησυχητική κατάσταση που βιώνει η Αιγιάλεια, επιβεβαιώθηκαν στην χθεσινή πολυαναμενόμενη έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, εκεί όπου διεφάνη πως η μόνη… ανακύκλωση που εφαρμόζεται, είναι τελικά αυτή των προσωρινών μη αποτελεσματικών λύσεων… Μετά από μία πολύωρη και εξαντλητική συνεδρίαση, διαπιστώθηκε ότι η Αιγιάλεια… κρέμεται από τους ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας και από τη διάθεση Υπουργείου και Αποκεντρωμένης για επιμήκυνση της εξάρτησης της Αιγιάλειας από τους εν λόγω ΧΥΤΑ…

Στο τέλος της συνεδρίασης, εξεδόθη ψήφισμα μέσω του οποίου φαίνονται οι κινήσεις στις οποίες θα προβεί ο δήμαρχος (χωρίς την βοήθεια των υπολοίπων δεδομένου ότι διατηρεί την αντιδημαρχία Καθαριότητας και την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης), που στρέφονται: 1. Στο αίτημα να δοθεί παράταση πέραν τις 2 Οκτωβρίου που λήγει η έκτακτη ανάγκη στην οποία βρίσκεται ο δήμος. 2. Να γίνει εφαρμογή του υφιστάμενου ΦΕΚ και όλες οι νόμιμες ενέργειες στους ΧΥΤΑ απολαβής που δεν έχουν ολοκληρώσει την προβλεπόμενη σε αυτούς ποσότητα μεταφορά. 3. Να εκδοθεί νέο ΦΕΚ για μεταφορά 25.000 τόνων και όχι 12.000 τόνων απορριμμάτων που ισχύει μέχρι τώρα (ήδη έχουν απομείνει λίγο πάνω από 2.000 τόνοι). 4. Να εφαρμοστεί η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή.

Ποιοι παρέστησαν

Στη συνεδρίαση παρέστησαν 28 σύμβουλοι από τους 33. Απουσίαζαν οι Στάθης Θεοδωρακόπουλος, Φάνης Σπηλιόπουλος, Νίκος Θανασούλιας και Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, με τον τελευταίο να έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του. Απουσίαζε ακόμη ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Χρήστος Λαϊνάς, ο οποίος με επιστολή του εξηγούσε τους λόγους που δεν παρέστη. Μεταξύ άλλων, σε αυτή αναφέρει πως ΄΄έκτακτο δεν είναι ένα πρόβλημα που βιώνουμε καθημερινά στην περιοχή τα τελευταία 15- 20 χρόνια, ούτε ένα πρόβλημα που οι πολιτικές των της δημοτικής πλειοψηφίας δεν διόγκωσαν εκβιαστικά για να φορτωθούν τα βάρη του ξανά και ξανά στις πλάτες των εργατικών – λαϊκών οικογενειών. Έκτακτο δεν είναι ένα πρόβλημα που η «λύση του», η παράδοση δηλαδή της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες – επιχειρηματικούς ομίλους είναι ειλημμένη και συμφωνημένη από όλους σας. Παλιές και νέες πλειοψηφίες στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις κυβερνήσεις μας΄΄. Σημείωσε ακόμη ότι η πολιτική της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας δεν αμφισβητείτα από κανένα, κατηγορώντας τους επικεφαλής των παρατάξεων ότι για άλλη μία φορά παραπλανούν και εγκλωβίζουν το λαό σε ψευτοδιλήμματα και δευτερευούσης σημασίας «διαφορές» ανάμεσα στα προγράμματά τους ΄΄για να επιλέξουν τον καλύτερο διαχειριστή της βρωμιάς που έχετε γεμίσει τις ζωές μας΄΄, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Να σημειωθεί ότι παρούσα ήταν η νέα επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγγελική Κουρή.

Οι προβλεπόμενες ποσότητες και τι έχουν δεχθεί

Ο δήμαρχος Θανάσης Παναγόπουλος ενημέρωσε το Σώμα για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί. Έκανε έναν απολογισμό των έργων που έχουν γίνει ως τώρα. Υπενθύμισε ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ, έξι ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας έπρεπε να πάρουν 12.000 τόνους απορριμμάτων. Αναλυτικά, όπως είπε, ο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου έπρεπε να δεχθεί 1.500 τόνους και έχει πάρει 770, ενώ δεν δέχεται άλλους γιατί σύμφωνα με όσα του έχουν καταστήσει γνωστά, έχει λήξει η σύμβαση με τον ανάδοχο για την επίχωση και δεν μπορούν να εναποθέσουν ούτε τα απορρίμματα του δήμου τους. Ο ΧΥΤΑ Αγρινίου έχει απορροφήσει και τους 3.500 τόνους που προβλεπόταν.

Ο ΧΥΤΑ Παλαίρου από 4.000 έχει δεχθεί 3.650, ενώ ο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου παρότι προβλέπεται να δεχθεί 1.000 τόνους δεν έχει λάβει καθόλου καθώς δεν έχει καν άδεια για να λειτουργήσει ακόμη… Ο ΧΥΤΑ Φλόκα ενώ ήταν να πάρει 500 τόνους έχει δεχθεί 514 τόνους, ενώ ο ΧΥΤΑ Τριανταφυλλιάς από 1.500 τόνους που προβλέπονταν δεν έχει λάβει καμία ποσότητα από την Αιγιάλεια. Μάλιστα, ο κ. Παναγόπουλος είπε πως όταν ο δήμος Αιγιαλείας έστειλε την προγραμματική σύμβαση στο δήμο Αμαλιάδας και δεν την υπέγραψαν, προσέφυγε στον Εισαγγελέα, ασκήθηκε ποινική δίωξη στον δήμαρχο και ορίστηκε δικάσιμος.

Έγγραφο εδώ και δέκα μέρες στον γενικό γραμματέα για παράταση

Αναφορικά με τις παραγόμενες ποσότητες, ο δήμαρχος εκτίμησε πως το πρόβλημα θα ενταθεί αφού από 70 τόνους την ημέρα που παράγονται σήμερα, τον Αύγουστο θα είναι 85 τόνοι. Έκανε δε γνωστό πως έστειλε έγγραφο στον γενικό γραμματέα αποβλήτων κ. Καπετάνιο για νέο ΦΕΚ και μετά από ερώτηση δημοτικών συμβούλων, αποκάλυψε γιατί καθυστέρησε να καταθέσει αίτημα για την ανανέωση. Όπως είπε, στην υπογραφή πέρυσι είχε κάνει συμφωνία ότι δεν θα ξαναενοχλήσει το υπουργείο αν δεν φτάσει η ποσότητα προς το τέλος της, κάτι που έγινε πρόσφατα γι’ αυτό και έστειλε το έγγραφο πριν από δέκα ημέρες.

΄΄Όσα έγγραφα κι αν εκδοθούν όσες αποφάσεις, αν δεν πειστούν οι ΧΥΤΑ να πάρουν τα σκουπίδια δε γίνεται τίποτα΄΄, σχολίασε ο κ. Παναγόπουλος, προσθέτοντας: ΄΄Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έρχεται σήμερα να κάνει μνημόσυνο. Εξουσιοδοτήστε με και ελάτε να πάμε στην Αποκεντρωμένη και στον Γ.Γ. διαχείρισης αποβλήτων , αλλά δεν βλέπω… φως γιατί έχουμε την κακή συγκυρία των εκλογών΄΄.

Καμία… ομαδοποίηση

Η κ. Τσουκαλά, που είχε λάβει την πρωτοβουλία από την προηγούμενη εβδομάδα καταθέτοντας το αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση, θέλησε να εισηγηθεί και για τους 13 υπογράφοντες την αίτηση ωστόσο κάποιοι δεν το δέχθηκαν με πρώτους την Βάσω Ψυχράμη και τον Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλο. Μάλιστα, ο Βασίλης Φιλιππόπουλος με το σχόλιό του, συνέδεσε κατά κάποιο τρόπο τους 13 με τη νέα τάξη πραγμάτων στο δήμο που θα ασκήσει τη διοίκηση από 1η Σεπτέμβρη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση. ΄΄Υπογράψαμε αλλά δεν έχουμε κοινή εισήγηση΄΄, είπε η κ. Ψυχράμη ενώ ο κ. Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ομαδοποίηση.

Η Αιγείρα και η ΑΕΠΟ της…

Ο δήμαρχος, για τον ΧΥΤΑ Αιγείρας είπε ότι προκειμένου να πάρει ΑΕΠΟ ζητήθηκαν νέα τοπογραφικά. Όμως στην αρχική άδεια τα στρέμματα ήταν 40, ενώ τώρα πια τα στρέμματα είναι 60, γεγονός που μπερδεύει τη διαδικασία. Ανέφερε ακόμη πως μέχρι 10 Ιουλίου θα γίνουν και οι τελευταίες εργασίες που επιβάλει η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων, συνολικού κόστους 250.000 ευρώ και πως η ΑΕΠΟ βρίσκεται προς αξιολόγηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τότε η κ. Τσουκαλά αμφισβήτησε τα λεγόμενά του, τονίζοντας πως δεν θα τελειώσουν μέχρι τότε γιατί ακόμα η εταιρεία «Μεσόγειος» δεν έχει υποβάλει τη μελέτη εργασιών, ζητώντας από τον δήμαρχο να μην λέει ανακρίβειες, εκεί όπου οι τόνοι ανέβηκαν… Ένταση δημιουργήθηκε ακόμη όταν ο δήμαρχος είπε πως το ζήτημα της ΑΕΠΟ για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων θα εξεταστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Παρασκευής, με συμβούλους να τον αμφισβητούν ανοιχτά, δεδομένου ότι δεν έχει οριστεί Π.Σ. για αύριο Παρασκευή…

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, η αίτηση που έχει κατατεθεί για τον ΣΜΑ, αφορά άδεια για 8,5 στρέμματα και όχι για 12,5 που είναι συνολικά, καθώς στα υπόλοιπα 4 στρέμματα είναι εγκατεστημένες «μπάλες» με απορρίμματα…

Ό,τι γίνει μέχρι 2 Οκτωβρίου

Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου, εκπροσωπώντας ουσιαστικά την μείζονα μειοψηφία, είπε πως πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση από τους 13 για να μην γίνει διάλογος για το διάλογο. Το λόγο πήρε και κατέθεσε πρόταση ο Γιώργος Ντίνος, επισημαίνοντας: ΄΄Η έκτακτη ανάγκη λήγει αρχές Οκτωβρίου, ό,τι γίνει μέσα σε αυτό το διάστημα να εκμεταλλευτούμε τώρα την έκτακτη ανάγκη να πάρουμε την παράταση. Να πιέσουμε το υπουργείο Περιβάλλοντος να δώσει άδεια για μεταφορά ως ειδική περίπτωση εκτός Δυτικής Ελλάδας, να ζητήσουμε 30.000 και όχι 12.000 που είναι η σύμβαση με τους άλλους ΧΥΤΑ, να στείλουμε κοντέινερ με απορρίμματα στην Τριανταφυλλιά ασχέτως αν έχουν υπογράψει τη σύμβαση. Μετά τη διεξαγωγή των εκλογών να ζητήσουμε από τους βουλευτές να πιέσουν προς πάσα κατεύθυνση και να ενεργοποιήσουμε την απόφαση του δικαστηρίου για την Αιγείρα΄΄.

«Βολές» δημάρχου στην κυβέρνηση

Ο Παναγόπουλος επέμενε ότι έχουν πληρωθεί οι προϋποθέσεις που έλεγε το ΦΕΚ. Σε ό,τι αφορά τον πακετοποιητή που δεν θα αποκτηθεί, εξήγησε ότι αυτό του το ζήτησαν γιατί δεν πίστεψαν ότι οι άλλοι ΧΥΤΑ θα πάρουν τα σκουπίδια. Η πρόταση του Γ.Γ. Αποβλήτων και του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης, μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, είναι οι μπάλες απορριμμάτων να εναποτεθούν στην Παπανικολού. Ο κ. Παναγόπουλος πάντως επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση ότι φταίει αποκλειστικά για την κατάσταση, καθώς έβγαλε ένα τοπικό σχέδιο που ποτέ δεν βοήθησε να εφαρμοστεί. ΄΄Όταν εκδίδουν ΦΕΚ και δεν μπορούν να το εφαρμόσουν την καίρια ευθύνη την έχει η Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων και η Αποκεντρωμένη. Δική μου δουλειά είναι να μαζέψω τα σκουπίδια και να πληρώσω. Επειδή δεν είμαι Συριζαίος εκδικούνται το δήμαρχο αλλά ουσιαστικά εκδικούνται τον κόσμο. Ευθύνη έχουν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους στην Αιγιάλεια΄΄, είπε ο δήμαρχος.

Περί… ανασχηματισμού

Η κ. Τσουκαλά σε τοποθέτησή της σημείωσε με νόημα: ΄΄Αν είμαστε σε μία κυβέρνηση και αυτός που είχε πάρει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο απέτυχε, γίνεται ανασχηματισμός. Εφόσον ο δήμαρχο μόνος του δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα ας πλαισιωθεί από την ομάδα που του έχει απομείνει να πάει στο υπουργείο Εσωτερικών να βρει λύση΄΄.

Ο Χρήστος Γούτος είπε πως η μόνη λύση είναι να αλλάξει ο περιφερειακός σχεδιασμός, κάτι που έχει πει από πολύ νωρίς και πριν τις εκλογές κατά την προεκλογική περίοδο, τονίζοντας πως τα απορρίμματα πρέπει κατ’ εξαίρεση να μεταφερθούν και εκτός Δυτικής Ελλάδας.

Επίσης, κατηγόρησε τους συμβούλους συγκεκριμένης παράταξης που προεκλογικά διαφήμιζαν ότι έχουν τη λύση αλλά σήμερα δεν έχουν κάτι συγκεκριμένο, να προτείνουν.

Οι… ανακρίβειες

Τέλος, η κ. Ψυχράμη ανέφερε πως πρέπει να ασκηθούν πιέσεις ώστε να εφαρμοστεί κατά γράμμα το ΦΕΚ, να πιέσει ο δήμος τους εισαγγελείς και τους δημάρχους στους κατά τόπους ΧΥΤΑ να δεχθούν τις ποσότητες και κατηγόρησε το δήμαρχο, τονίζοντας πως ΄΄με τις ανακρίβειές του χάθηκε πολύτιμος χρόνος, με αποτέλεσμα τώρα να υπάρχει αυτό το αδιέξοδο και καλό θα είναι όλες οι συνεννοήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς ν’ αποδεικνύονται εγγράφως’’ με τον δήμαρχο να απαντά επιδεικνύοντας την σχετική αλληλογραφία.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr