background img
banner
banner

Πλήγμα για τον τουρισμό τα σκουπίδια

ΣΕ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ – ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Στη σύσκεψη φορέων και συλλόγων της περιοχής στο Ε.Κ.Α. την περασμένη εβδομάδα, όταν ο α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστος Τηλιγάδης είπε να κρατήσουμε χαμηλούς τους τόνους ώστε να μην πληγεί ο επιχειρηματικός κόσμος και η οικονομία της περιοχής, υπήρξαν αντιδράσεις από παριστάμενους που έκριναν πως πρέπει να δημοσιοποιηθεί το πρόβλημα ώστε να ασκηθούν πιέσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το μεθαυριανό συλλαλητήριο καθώς η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που η ύπαρξη των απορριμμάτων πλέον δεν… κουκουλώνεται…

Ο δεύτερος πιο τουριστικός μήνας του χρόνου, ο Ιούλιος, κυλά χωρίς να αποφέρει τα προσδοκώμενα στην περιοχή. Κατά κοινή ομολογία κι ενώ το καλοκαίρι φέτος αναμενόταν καλύτερο, οι επισκέπτες είναι πολύ λιγότεροι όπως άλλωστε και οι ντόπιοι που καταφθάνουν στις παραλίες. Πώς όμως οι πρόεδροι καταφέρνουν να διαχειριστούν τους γεμάτους κάδους ακόμη και σε παραλίες και δίπλα σε τουριστικές μονάδες και καταστήματα;

Δημήτρης Μητρόπουλος – Λόγγος: ΄΄3.000 επισκέπτες κάθε μέρα αλλά αποκομιδή… μηδέν΄΄

΄΄Ο μόνος τρόπος που μας έχει απομείνει είναι να ζητούμε καθημερινά από τον δήμο να ασχοληθεί περισσότερο με τις τουριστικές περιοχές. Η ανταπόκριση που υπάρχει ωστόσο είναι ανύπαρκτη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη δική μας κοινότητα και είναι εμφανές ότι υπάρχει επιλεκτική αποκομιδή. Κάποιες κοινότητες, παρότι δεν προσελκύουν τόσους επισκέπτες καθαρίζονται πιο συχνά από το Λόγγο που όλο το 24ωρο η παραλία του εξυπηρετεί 3.000 άτομα. ΄΄Δυστυχώς δεν προσέχουν το Λόγγο όπως τα άλλα χωριά. Έχουμε 970 σπίτια από τα οποία μόνιμα κατοικούνται τα 500, τα υπόλοιπα είναι παραθεριστικά. Ο πληθυσμός ωστόσο πολλαπλασιάζεται από τα ενοικιαζόμενα και τα ξενοδοχεία. Τα παραλιακά μαγαζιά μας προσελκύουν εκατοντάδες επισκέπτες κάθε μέρα. Ο όγκος των απορριμμάτων του Λόγγου είναι πολλαπλάσιος άλλων περιοχών. Κι όμως, αυτή η περιοχή, η δική μας παραμένει γεμάτη σκουπίδια. χαρακτηριστικό παράδειγμα το ότι η είσοδος του χωριού δεν έχει καθαριστεί από τον Φεβρουάριο!΄΄, ανέφερε στο “protionline.gr ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λόγγου Δημήτρης Μητρόπουλος.

Όπως ανέφερε, ΄΄ο δήμος λαμβάνει πολλά από τα καταστήματα του Λόγγου ωστόσο αυτά τα χρήματα δεν ανταποδίδονται. Καταβάλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διατηρούμε καθαρή την παραλία μας, αλλάζω 20 σακούλες την ημέρα μόνο στα παραλιακά καλάθια. Μεταφέραμε τους κάδους της πλατείας όλους στο πάρκινγκ ώστε να μην είναι μπροστά μας τα σκουπίδια, όμως στο πάρκινγκ η κατάσταση είναι τραγική. Κι αυτή είναι εικόνα τουριστικής περιοχής…΄΄. Σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα, ο Ιούλιος στο Λόγγο είχε πληρότητα γύρω στο 50% ωστόσο οι κρατήσεις που υπάρχουν (και εφόσον δεν προκύψουν νέες ακυρώσεις) φανερώνουν πληρότητα για τον Αύγουστο.

Βαγγέλης Γεωργόπουλος – Σελιανίτικα: ΄΄Είμαστε με… χέρια δεμένα, δεν μας  δίνουν ούτε σακούλες΄΄

Ο πρόεδρος των Σελιανιτίκων Βαγγέλης Γεωργόπουλος είπε πως ο ίδιος βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση να γίνεται καθημερινά αποδέκτης παραπόνων από τον κόσμο, ενώ και οι επισκέπτες διαμαρτύρονται γιατί δεν ενημερώθηκαν ότι θα αντιμετωπίσουν όλο αυτό το πρόβλημα με τα σκουπίδια. Έχουν δίκιο διότι δεν μπορούν να δίνουν χρήματα και να διαμένουν σε μία περιοχή που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. ΄΄Η δική μας θέση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Καλούμαστε να απολογηθούμε για ένα θέμα που δεν φέρουμε την παραμικρή ευθύνη. Είμαστε με τα χέρια… δεμένα σε αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα που μας επιβαρύνει όλους. Δεν έχουμε ούτε… σακούλες απορριμμάτων, πώς να κάνουμε διαχείριση στον τόπο μας; Οπωσδήποτε η κατάσταση λειτουργεί αποτρεπτικά και έχουμε μείωση επισκεπτών σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Στο χωριό μας δεν έχει γίνει καθόλου αποκομιδή εδώ και δέκα μέρες και μέχρι τότε μόνο σε λιγοστά σημεία και εκεί που συναθροίζεται περισσότερο κόσμος. Η μείωση των επισκεπτών είναι εμφανής κι αυτό φαίνεται καθώς δεν κυκλοφορεί κόσμος όπως τα προηγούμενα καλοκαίρια΄΄, επισήμανε στo “protionline.gr” ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σελιανιτίκων Βαγγέλης Γεωργόπουλος.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Πέμπτη υπήρξε εθελοντική πρωτοβουλία παιδιών παραθεριστών για τον καθαρισμό της παραλιακής ακτής Σελιανιτίκων – Λόγγου. Αν μη τι άλλο αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά που συνδυάζουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στα Σελιανίτικα με την παράλληλη εθελοντική τους δράση που εκδηλώνει την αγάπη τους για την περιοχή των Σελιανιτίκων.

Γιώργος Παλαιολογόπουλος-Άβυθος: ΄Τα τρία απορριμματοφόρα που στέλνονται κάθε εβδομάδα δεν επαρκούν΄΄

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ροδοδάφνης Γιώργος Παλαιολογόπουλος είπε πως ΄΄η κατάσταση με τα απορρίμματα είναι αρνητική για όλα τα χωριά και όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς είναι τραγικό να ζούμε με τα σκουπίδια δίπλα μας. Δεν γίνεται τακτική αποκομιδή και δεν φτάνει η βοήθεια της καθαριότητας. Προσπαθούμε να διατηρούμε έστω την παραλία καθαρή, αδειάζουμε τα καλάθια, περιποιούμαστε τους χώρους όμως το πρόβλημα ύπαρξης των απορριμμάτων υπάρχει και βέβαια τα τρία απορριμματοφόρα που στέλνονται κάθε εβδομάδα δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για μία τόσο μεγάλη περιοχή΄΄. Αναφορικά με τις επιπτώσεις στην επισκεψιμότητα, ο κ. Παλαιολογόπουλος είπε πως φέτος γενικότερα υπάρχει πτώση η οποία έχει να κάνει και με τα απορρίμματα αλλά ενδεχομένως όχι αποκλειστικά με αυτά.

Βασίλης Τζαβάρας – Ελαιώνας: ΄΄Δυστυχώς, παρά τις πιέσεις μας, η αποκομιδή γίνεται πολύ σπάνια΄΄

Ανάλογη η κατάσταση και στον Ελαιώνα με τον μεγάλο αριθμό ενοικιαζόμενων δωματίων. ΄΄Δεν θα μπορούσαν να μην μας επηρεάσουν τα σκουπίδια όπως άλλωστε και όλη την Αιγιάλεια. Δυστυχώς, παρά τις πιέσεις μας, η αποκομιδή γίνεται πολύ σπάνια πλέον και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς σαν κοινοτάρχες είναι καθημερινές οχλήσεις στο δήμο. Ασκούμε πιέσεις όμως δεν βλέπουμε «φως». Είναι γεγονός ότι και τουριστικά έχουμε πληγεί και οι επισκέπτες μας είναι λιγότεροι. Ας ελπίσουμε να δοθεί λύση έστω και τώρα ώστε να μην χαθεί η σεζόν΄΄, επισήμανε στo “protionline.gr” ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ελαιώνα Βασίλης Τζαβάρας. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε τουλάχιστον η παραλία να είναι καθαρή.

“Καθημερινά καθαρίζουμε τα καλάθια της παραλίας και προσπαθούμε να διατηρούμε την εικόνα της σε καλά επίπεδα. Είμαστε υποψήφιοι για Γαλάζια Σημαία του χρόνου και δεν θέλουμε να χαθούν όλα για την περιοχή μας΄΄, σημείωσε.

Παναγιώτης Κρικέτος – Παραλία Συλιβαινιωτίκων: ΄΄Κάτοικοι και επιχειρηματίες βιώνουν δύσκολες καταστάσεις΄΄

Τέλος, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παραλίας Συλιβαινιωτίκων Παναγιώτης Κρικέτος, ερωτηθείς από τo “protionline.gr” μετέφερε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση από την περιοχή του. ΄΄Ειδικά οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα και το πλήγμα είναι μεγάλο. Όμως και οι κάτοικοι και οι επισκέπτες βιώνουν δύσκολες καταστάσεις. Οι οσμές που αναδύονται από τα σκουπίδια σε συνδυασμό με τη ζέστη δημιουργούν περίεργες συνθήκες. Έχουμε φροντίσει να απομακρύνουμε τους κάδους από την παραλία και έχουν διατηρήσει κάποιους μετά την πλατεία προς το ποτάμι. Τους έχουμε μεταφέρει στον δρόμο πίσω από τα καταστήματα στην οδό Θεσσαλίας όμως και εκεί δεν γίνεται αποκομιδή και έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Και μέσα σε όλα αυτά, είναι εμφανής η έλλειψη παιδείας από πολλούς δημότες.

Όταν βλέπουν σωρούς σκουπιδιών να σχηματίζουν βουνά και πηγαίνουν και εναποθέτουν κλαδοδέματα, καρέκλες και οικιακές συσκευές, αυτό σημαίνει ότι δεν νοιάζονται ούτε για τον τόπο αλλά ούτε και για τους εαυτούς τους. αν μη τι άλλο τέτοιου είδους απορρίμματα θα έπρεπε να… περιμένουν τώρα΄΄, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, έκανε γνωστό πως δίδεται προτεραιότητα σε ειδικά σημεία για αποκομιδή εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα αρρωστήσει άλλος κόσμος εξαιτίας των σκουπιδιών… ΄΄Ως την Παρασκευή είχαμε τέσσερα απορριμματοφόρα γεμάτα, αδειάσαμε το ένα τα άλλα παραμένουν. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και φαινόμενα που ελπίζουμε να εκλείψουν το συντομότερο΄΄, κατέληξε…


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr