background img
banner
banner

Σε Άκολη και Ακράτα το Seatrac

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος θα γίνει η εγκατάσταση των μηχανημάτων πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία και σε παραλίες της Αιγιάλειας και συγκεκριμένα στην Άκολη και την Ακράτα. Ήδη από την περασμένη Παρασκευή, η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας τοποθέτησε την πρώτη κινητή ράμπα στην παραλία των Βραχνέικων στην Πάτρα, έχοντας δρομολογήσει την τοποθέτηση συστημάτων στην Άκολη και αργότερα στην Κάτω Αχαΐα και την Ακράτα.

Τα συστήματα αυτά ονομάζονται Seatrac και αποτελούνται από έναν μηχανισμό με ράγες και ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα που επιτρέπει στα άτομα με αναπηρία να εισέρχονται και εξέρχονται από την θάλασσα με το πάτημα ενός κουμπιού. Πρόκειται για μία καινοτόμα λύση που προσφέρει την δυνατότητα στους ΑμεΑ να απολαύσουν το μπάνιο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αρμοδιότητα των δήμων η εγκατάστασή τους αλλά…

Στις παραλίες της Αιγιάλειας και γενικότερα της Αχαΐας, η πρωτοβουλία για την εγκατάσταση των μηχανημάτων γίνεται επικουρικά από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεννόηση με τον Σύλλογο Παραπληγικών-Παράρτημα Αχαΐας. ‘’Η τοποθέτηση των ειδικών συστημάτων είναι αρμοδιότητα του Δήμου, πριν από τις Περιφέρειες.

Παρόλα αυτά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από κοινωνική ευαισθησία κάθε χρόνο διαθέτει ένα μεγάλο ποσό για να έχουν πρόσβαση τα άτομα με αναπηρία, επειδή οι Δήμοι δεν έχουν μεριμνήσει να τοποθετήσουν όσα συστήματα έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί.

Πρέπει να ενδιαφερθούν, γιατί δεν ξέρω αν η νέα περιφερειακή αρχή θα επιθυμεί να συνεχίσει τις ενέργειες και με το δίκιο της φυσικά’’, ανέφερε χαρακτηριστικά στo “protionline.gr”, ο Μηχανικός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Γιάννης Καλογερόπουλος που είχε εκπονήσει την μελέτη για την εγκατάσταση των ειδικών μηχανημάτων στις παραλίες.

Πολυπλοκότητα συντήρησης

Η τοποθέτηση των Seatrac γίνεται κάθε χρόνο περίπου τέτοια εποχή όταν υπάρξουν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, οι οποίες θα επιτρέπουν τα συστήματα να λειτουργούν άρτια.
Μάλιστα, φέτος ξεκίνησε νωρίτερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Σύμφωνα με τον κ. Καλογερόπουλο, ‘’Όσες φορές είχαμε τοποθετήσει τα μηχανήματα νωρίτερα, έπρεπε να τα ξαναχτίσουμε, καθώς η κακοκαιρία και ο κυματισμός τα διέλυαν. Ακόμα, η συντήρησή τους είναι τρομερά δύσκολη και πολύπλοκη. Το αλάτι διαβρώνει τα πάντα, οπότε κάθε χρόνο συντηρούνται και τοποθετούνται πάλι.’’

Η πρωτοβουλία για την συνεισφορά στα άτομα με αναπηρία ξεκίνησε το 2012 και συνεχίζεται σταθερά εδώ και επτά χρόνια στις παραλίες των Βραχνέικων, της Άκολης, της Ακράτας και της Κάτω Αχαΐας. Παλιότερα, υπήρχαν πέντε συστήματα, αλλά το ένα παραχωρήθηκε στην Ηλεία για εξυπηρέτησή της.

Παράπονα για καθυστερήσεις

Γενικότερα, κάθε καλοκαίρι έρχεται στην επιφάνεια το ζήτημα της καθυστέρησης στην τοποθέτηση κινητών ραμπών στις παραλίες.
Για παράδειγμα, πέρυσι ο Σύλλογος των Παραπληγικών Αχαΐας διαμαρτυρήθηκε, τονίζοντας την σπουδαιότητα της ταχύτατης έναρξης όλων των διαδικασιών στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, έτσι ώστε όλα τα προς εγκατάσταση μηχανήματα πρόσβασης ΑμεΑ στις παραλίες του Νομού να τοποθετηθούν στο σωστό χρόνο όντας ασφαλή προς χρήση με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.

Η Περιφέρεια από πλευρά της λαμβάνει υπόψη διάφορους παραμέτρους, όπως τα τεχνικά ζητήματα, τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και την διάθεση χρηματικού ποσού για ένα έργο που δεν υπόκειται στην αρμοδιότητά της και δρομολογεί την τοποθέτησή τους το κατάλληλο χρονικό διάστημα.
Σ’ αυτήν την περίπτωση, οι Δήμοι πρέπει να παίξουν καθοριστικό ρόλο και να ξεκινήσουν ενέργειες, προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να μπορούν να λούονται από την αρχή του καλοκαιριού και να μην εξαρτώνται αποκλειστικά από την Περιφέρεια.

Τέλος, θα πρέπει συμβάλλουν στην επέκταση των Seatrac και σε άλλες παραλίες της Αιγιάλειας και της Αχαΐας, για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των ΑμεΑ.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr