background img
banner
banner

Πρωτοβουλία συλλόγων και φορέων για το πρόβλημα των απορριμμάτων

ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ 14 ΦΟΡΕΙΣ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ…

Αντίστοιχη πρωτοβουλία με αυτή του περσινού Μαΐου που είχε βγάλει τη… μισή Αιγιάλεια στο δρόμο για τα απορρίμματα, λαμβάνουν σύλλογοι και φορείς της περιοχής. Προχθές το βράδυ συναντήθηκαν ορισμένοι εξ αυτών στα γραφεία Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου, προγραμματίζοντας νέα συνάντηση με την συμμετοχή όλων, την προσεχή Τετάρτη 10 Ιουλίου στις 8.00 το βράδυ, στο Ε.Κ.Α., ούτως ώστε να ληφθούν αποφάσεις για το φλέγον θέμα των σκουπιδιών.

Μετά από μια πρώτη συνάντηση φορέων που συνεκάλεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου, αποφασίστηκε ομόφωνα να κληθούν οι Σύλλογοι και οι Φορείς της Αιγιάλειας σε συγκέντρωση την Τετάρτη 10 Ιουλίου και ώρα 8.00μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αιγίου, με θέμα: «Απορρίμματα Δήμου Αιγιαλείας – Δράση για άμεση αποκομιδή και μόνιμη λύση».
Οι φορείς που προχωρούν σε αυτή την πρωτοβουλία, είναι:

1. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αιγίου, 2. Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου, 3. Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου, 4. Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Αιγιάλειας, 5. Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», 6. Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιαλείας, 7. Σύλλογος Μηχανικών Αιγιαλείας & Καλαβρύτων, 8. Φαρμακευτικός Σύλλογος Αιγιαλείας, 9. ΕΛΜΕ B` Αχαΐας, 10. Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας, 11. Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Αιγιαλείας, 12. Περιβαλλοντικός Σύλλογος ΙΡΙΔΑ, 13. Επιτροπή Αγώνα κατοίκων Ανατολικής Αιγιάλειας, 14. Σύλλογος Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας.

Ζητούν… χρυσάφι για τα σκουπίδια

Την ίδια στιγμή, παραμένει το αδιέξοδο σε κάθε είδους ενέργεια δήμου Αιγιαλείας και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, καθώς η λύση μεταφοράς απορριμμάτων της Αιγιάλειας σε ΧΥΤΑ εκτός Δυτικής Ελλάδας, ακόμη και μετά το άτυπο «πράσινο φως» του υπουργείου, δεν δείχνει να προχωράει, λόγω των υπερβολικά υψηλών οικονομικών απαιτήσεων των ΧΥΤΑ που προσέγγισε ο δήμαρχος και εξαιτίας της αδυναμίας του δήμου να πληρώσει… χρυσάφι την εναπόθεση των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ συγκεκριμένων περιοχών. Κάπως έτσι ναυαγεί κάθε ελπίδα να… απαλλαγεί άμεσα η Αιγιάλεια από τους όγκους των απορριμμάτων που έπνιξαν την περιοχή και πλήττουν ήδη τη δημόσια υγεία.

Τα βλέμματα στρέφονται και πάλι στους ΧΥΤΑ που δεν έχουν εκτελέσει την εντολή που έλαβαν πέρυσι μέσω ΦΕΚ και δεν έλαβαν τις προβλεπόμενες ποσότητες όμως ακόμη κι αν αυτοί πιεστούν και μέσω της Δικαιοσύνης να ανοίξουν τις πύλες τους, δεν μπορούν να δεχθούν όλα τα συσσωρευμένα απορρίμματα που βρίσκονται είτε στους δρόμους είτε στον Σταθμό Μεταφόρτωσης που είναι δεδομένο ότι πλέον δεν λειτουργεί με αυτή την ιδιότητα. Η κατάσταση μοιάζει δραματικά και ακόμη και μία μηδαμινή σκέψη για χρήση και πάλι του ΧΥΤΑ Αιγείρας, βρίσκει… τοίχο στην απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων αλλά και στους κατοίκους που φυλούν… Θερμοπύλες.

«Τοίχος» στον ΧΥΤΑ Αιγείρας

Είναι χαρακτηριστικό το περιεχόμενο ανάρτησης του Συλλόγου Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας, που επισημαίνει τα εξής: ΄΄Μετά τις τελευταίες δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με τον ΧΥΤΑ Αιγείρας σας ενημερώνουμε ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι ανυπέρβλητο εμπόδιο για όσους θέλουν ακόμα να ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να τον χρησιμοποιήσουν. Αυτά που το δικαστήριο ορίζει, είναι μια σειρά έργων αποκατάστασης απαραίτητων για την αποτροπή μόλυνσης του περιβάλλοντος. Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου παρατείνεται μέχρι να εκδικαστεί και η νέα αγωγή που κατατίθεται εντός των ημερών. Ορίζει δε πως στο τέλος των έργων θα γίνει ογκομέτρηση και αφού έχει εφοδιαστεί με νέα άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων και νέα άδεια λειτουργίας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θα πρέπει να αποφασίσει για την συνέχιση ή μη της λειτουργίας του. Η νέα άδεια λειτουργίας είναι απίθανο να εκδοθεί ποτέ της, αφού και τα προαπαιτούμενα έργα απαιτούν χρόνο και χρήμα αλλά και η ογκομέτρηση θα αποδείξει τον υπερκορεσμό του. Μέχρι τότε, κανένας και για κανένα λόγο δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει τον ΧΥΤΑ Αιγείρας΄΄.

Σημειώνει ακόμη τα εξής: ΄΄Η καλοκαιρινή περίοδος έχει ξεκινήσει και πρέπει όλοι μας, επαγγελματίες και κάτοικοι της περιοχής, να φροντίσουμε για την μείωση του όγκου των απορριμμάτων με τακτικές όπως διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας και μη εναπόθεσή τους στους κάδους. Τέλος για τα ογκώδη απορρίμματα και αδρανή υλικά και κλαριά μπορούν να εναποτίθενται μόνο κάθε Δευτέρα κατόπιν τηλεφωνικής ενημέρωσης της Αντιδημαρχίας στο τηλ. 2696360217 και να μην εναποτίθενται αυθαιρέτως δίπλα στους κάδους ή μέσα σε αυτούς άλλες ημέρες. Είναι υποχρέωση όλων μας, ο καθένας από εμάς ξεχωριστά, να προστατεύει το περιβάλλον και να το διατηρεί καθαρό΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr