background img
banner
banner

Ξεκίνησε το 80% των μαθητικών δρομολογίων στην Αιγιάλεια

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ – ΣΤΑ ΤΑΞΙ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Έναρξη της σχολικής χρονιάς προχθές, έναρξη και της μεταφοράς των μαθητών με τα επιδοτούμενα δρομολόγια. Για πρώτη χρονιά φέτος, καλύπτεται το 80% του συνόλου των δικαιούχων μαθητών της Αιγιάλειας, ενώ το υπόλοιπο 20% αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.

Η καινοτομία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που εφαρμόστηκε τον περασμένο Ιανουάριο επιλύει κατά ένα μεγάλο μέρος ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρούσε δεκάδες μαθητές της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρχαν χρονιές που τα παιδιά δεν μπορούσαν να μεταβούν στα σχολεία τους ως το τέλος του έτους, με τους γονείς να αδυνατούν να τα μεταφέρουν κι έτσι να χάνουν μαθήματα…

Μάλιστα, το πρόβλημα αυτό υφίστατο για πολλά χρόνια και αποτελούσε μεγάλο «αγκάθι» για την τοπική εκπαίδευση.

Πλατφόρμα συγκέντρωσης δεδομένων

Από φέτος όμως λειτουργεί πολύ καλά το σύστημα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (student transport), που έχει εφαρμόσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στην οποία οι διευθυντές των σχολικών μονάδων καταχώρησαν από τις αρχές του χρόνου τον εκτιμώμενο αριθμό μαθητών που θα χρειαστούν μεταφορά. Μάλιστα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η πρώτη στη χώρα που δημιούργησε πλατφόρμα συγκέντρωσης δεδομένων, σε συνεργασία με το ΙΤΥΕ «Διόφαντος».

Λειτουργεί τα τελευταία χρόνια για να διευκολύνει το έργο της μεταφοράς μαθητών και συμβάλει στην διαφάνεια με την αξιόπιστη διαμόρφωση των δρομολογίων και την επακριβή μέτρηση των χιλιομετρικών αποστάσεων.

Βασικός παράγοντας για το σωστό προσδιορισμό των δρομολογίων είναι η έγκαιρη καταχώρηση των δεδομένων, δεδομένου ότι η διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για κάθε ομάδα νέων δρομολογίων είναι χρονοβόρα και απαιτεί περίπου τέσσερις μήνες. Ενδεικτικό είναι ότι υπό το προηγούμενο καθεστώς είχε φτάσει Νοέμβριος και ακόμα διενεργούνταν διαγωνισμοί…
Η εικόνα έτσι υπάρχει από την περσινή σχολική χρονιά και βάσει αυτής προχωρούν τα δρομολόγια. Βεβαίως, υπάρχουν και οι νέοι μαθητές αλλά και οι αποχωρήσαντες που αλλάζουν κάπως το σκηνικό.

Ήδη, στην Π.Ε Αχαΐας εκτελούνται συνολικά 1.854 δρομολόγια, στην Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας μεταφέρονται 4.700 μαθητές και άλλοι 3.800 στην Π.Ε Ηλείας.

Σημαντικό έργο από τα ταξί

Μεγάλος αριθμός δρομολογίων πραγματοποιούνται για τις ανάγκες των μαθητών της Αιγιάλειας είτε μέσω αστικού λεωφορείου είτε μέσω ταξί. Όπως έκανε γνωστό στo protionline.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Ταξί Αιγίου και Περιχώρων Παναγιώτης Αγγελόπουλος, ΄΄αυτή τη στιγμή καλύπτεται περίπου το 80% των αναγκών λόγω της διαδικασίας που ισχύει να δηλώνονται οι ανάγκες από τον Ιανουάριο. Έτσι εξυπηρετείται η πλειοψηφία των παιδιών που βάσει νόμου δικαιούνται μεταφορά προς και από τα σχολεία τους. Από τον Μάιο εμείς είχαμε καταθέσει τις προσφορές μας και έτσι εγκαίρως είμαστε στα σχολεία. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα δρομολόγια που φάνηκαν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, όπως μας πληροφορούν θα προκηρυχθούν άμεσα. Είμαστε στη διάθεση του πολίτη και της πολιτείας΄΄.

Να σημειωθεί ότι τα μαθητικά δρομολόγια στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τα ταξί, η δουλειά των οποίων βρίσκεται σε κάμψη.

Φέτος μάλιστα, η καλοκαιρινή σεζόν δεν κύλησε όπως θα ανέμεναν καθώς η επισκεψιμότητα στην περιοχή μειώθηκε εξαιτίας της μη αποκομιδής των απορριμμάτων. ΄΄Ιούνιο και Ιούλιο ήμασταν κάτω τουλάχιστον 20% σε σχέση με πέρυσι, ο Αύγουστος, για ένα εικοσαήμερο ήταν ικανοποιητικός και κυμάνθηκε στα περσινά επίπεδα΄΄, ανέφερε ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος του Σωματείου Ταξί.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr