background img
banner
banner

Μέρος του Αρχείου επιστρέφει στο δημοτικό κατάστημα Ακράτας

ΙΔΡΥΜΑ «ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ – ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ»

Σε έγκριση μεταφοράς μέρους του Αρχείου του Ιδρύματος «Μάνος Χατζηδάκις-Νίκος Γκάτσος», σε αίθουσα του δημοτικού καταστήματος της Κοινότητας Ακράτας προχώρησε στην τελευταία συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας.

Ως γνωστόν, μετά την ίδρυση του Πολιτιστικού ιδρύματος «Μάνος Χατζιδάκις – Νίκος Γκάτσος» το τότε Δημοτικό Συμβούλιο Ακράτας είχε παραχωρήσει ένα νεοκλασικό κτίριο στην πλατεία της πόλης της Ακράτας (παλιό δημοτικό σχολείο) για την στέγασή του. Από το καταστατικό του ιδρύματος προβλεπόταν να λειτουργεί Δισκοθήκη και Βιβλιοθήκη και στους σκοπούς του είναι η οργάνωση μουσικών παραστάσεων, καλλιτεχνικών ανταλλαγών μεταξύ Δήμων, εκδόσεις βιβλίων-δίσκων για τη καταγραφή και διάσωση των λαογραφικών και μουσικών αξιών της περιοχής, η δημιουργία Ραδιοφωνικού Σταθμού βασισμένο στο τρίπτυχο Παιδεία – Πολιτισμός – Τέχνη και η χορήγηση υποτροφίας σε νέο του Δήμου Ακράτας για σπουδές στη μουσική ή στην φιλολογία.

Αξιοποιήθηκε για την στέγαση δημοτικών υπηρεσιών

Το 1999 ο τότε δήμαρχος Ακράτας Κωνσταντίνος Σπηλιωτόπουλος, είχε ζητήσει να μεταφερθεί το αρχείο του ιδρύματος (πιάνο μεγάλης χρηματικής και συναισθηματικής αξίας, μεγάλο αριθμό δίσκων, βιβλίων, μηχανημάτων αναπαραγωγής ήχου και διαφόρων άλλων αντικειμένων από την αρχική δωρεά του Γ. Λεφεντάριου, του κ. Γ. Χατζηδάκι και της κας Αγαθής Δημητρούκα κληρονόμων αντιστοίχως του Μάνου Χατζιδάκι και του Νικ. Γκάντζου) σε χώρους παραπλεύρως των δημοτικών σχολείων, προκειμένου εκεί να στεγασθούν οι υπηρεσίες του Δήμου, διότι ως έδρα του Δήμου Ακράτας ορίσθηκε ο οικισμός Ακράτας. Το 2013 ο κληρονόμος του Γ. Λεφεντάριου Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο Αιγιαλείας Στάθη Θεοδωρακόπουλο, τον αντιδήμαρχο Ακράτας, τον πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. «Πολιτισμός Παιδεία, Αθλητισμός & Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Αιγιαλείας», διαμαρτυρόταν για πολλοστή φορά για την εγκατάλειψη της περιουσίας του ιδρύματος και την πλήρη απαξίωση του ονόματος και του έργου των δύο διακεκριμένων δημιουργών ζητώντας διευκρινήσεις για το εναπομένον χρηματικό ποσό στο λογαριασμό του ιδρύματος, τον λόγο που έπαυσε να χορηγείται υποτροφία και τέλος απαιτώντας την επιστροφή των αντικειμένων της δωρεάς και την κατάργηση του ιδρύματος.

Εισήγηση του Τοπικού Συμβουλίου Ακράτας

Το 2019 το Τοπικό Συμβούλιο Ακράτας εισηγήθηκε: α)τη μεταφορά από το χώρο του Παιδικού Σταθμού Ακράτας, που αναβαθμίζεται σε Βρεφονηπιακό Σταθμό, που 4 σημαίνει ότι για τη λειτουργία του θα απαιτηθεί όλος ο χώρος του κτιρίου, μέρους του αρχείου του ιδρύματος «Μάνος Χατζιδάκις – Νίκος Γκάτσος», που βρίσκεται εκεί αποθηκευμένο, στη μία από τις δύο αίθουσες του δημοτικού καταστήματος που στεγάζονται οι υπηρεσίες του Δήμου, δεδομένου ότι εκεί υπηρετούν έξι δημοτικοί υπάλληλοι και η μία αίθουσα επαρκεί για τη λειτουργία των υπηρεσιών της Δ.Ε. Ακράτας και β)τη μετατροπή της αίθουσας του δημοτικού καταστήματος με έξοδα του Δήμου Αιγιαλείας σε χώρο κατάλληλο να φιλοξενήσει και το υπόλοιπο της μεταφοράς του αρχείου της δωρεάς του Γ. Λεφεντάριου και της Αγαθής Δημητρούκα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, κρίνοντας πως οι συνθήκες είναι πλέον κατάλληλες λόγω του μικρού αριθμού των δημοτικών υπαλλήλων που υπηρετούν στην Δ.Ε. Ακράτας και για να ικανοποιήσει και την αρχική επιθυμία των δωρητών να στεγασθεί ο ίδρυμα στον νεοκλασικό αυτό κτίριο, όπου σήμερα το Δημοτικό κατάστημα, αποφάσισε τη μετακίνηση των υπαλλήλων που υπηρετούν στη Δ.Ε. Ακράτας στη μία αίθουσα δεξιά των εισερχομένων από τη νότια πλέον χρησιμοποιούμενη είσοδο του δημοτικού καταστήματος της Τοπ. Κοινότητας Ακράτας και τη μεταφορά από το χώρο του Παιδικού Σταθμού Ακράτας μέρους του αρχείου του ιδρύματος «Μάνος Χατζιδάκις – Νίκος Γκάτσος» στη δεύτερη αίθουσα του δημοτικού καταστήματος της Τοπ. Κοινότητας Ακράτας. Επιπλέον, θα γίνει μετατροπή της αίθουσας αυτής του δημοτικού καταστήματος της Τοπ. Κοινότητας Ακράτας με έξοδα του Δήμου Αιγιαλείας σε χώρο κατάλληλο να φιλοξενήσει το αρχείο του εν λόγω ιδρύματος».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr