background img
banner
banner

Επιτυχής η επίσκεψη της ΙΛΕΑ στην Ιερά Μονή Δαφνίου

ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ «ΙΟΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ»

Η επίσκεψη της ΙΛΕΑ στη Ιερά Μονή Δαφνίου και στο Θεματικό πάρκο «ΙΟΥΛΙΑΣ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ» ήταν απόλυτα επιτυχής -αφού και ο καιρός «άλλαξε» και έκανε καλοκαιρινή λιακάδα- και άφησε άριστες εντυπώσεις στους εκδρομείς.

Και αξίζει να καταθέσουμε μερικές πληροφορίες: Η Ι.Μονή Δαφνίου, αποτελεί σπουδαιότατο μνημείο της χριστιανικής τέχνης, μοναδικό δείγμα της « Αυτοκρατορικής Αναγέννησης των Μακεδόνων», η οποία έδωσε μερικά περικαλλή θρησκευτικά οικοδομήματα τον 11ο και 12ο αι. μ.Χ. στο Βυζάντιο. Πρόκειται για «Μνημειακό ναό» τεραστίων διαστάσεων, στολισμένο με ανεκτίμητης αξίας χρυσοποίκιλτα ψηφιδωτά, με ιδιαίτερου κάλλους παραστάσεις (όπως η Σταύρωση,η Γέννηση, η είσοδος στα Ιεροσόλυμα, η ψηλάφηση του Θωμά, η Ανάσταση κ.ά.). Είχε δε τόσο χρυσό ο ναός, ώστε έχει τραγουδηθεί πολύ: « Κυρά Χρυσοδαφνιώτισσα ,μεγάλη σου είν΄η χάρη με το ψηφί, με το ριγλί, με το μαργαριτάρι». Τρεις είναι οι μοναστηριακές εκκλησίες αυτού του μεγέθους στην Ελλάδα: Η Ιερά Μονή Χίου, ο όσιος Λουκάς στη Φωκίδα, και του Δαφνίου Αττικής. Στο Δαφνί, «η Βυζαντινή τέχνη αποκαλύπτεται σαν η ΄Εκφραση ενός ολοκληρωμένου πολιτισμού». Η Μονή έχει ολοκληρώσει την ανακαίνισή της και είναι επισκέψιμη, κατόπιν ραντεβού.

Όσο για το θεματικό πάρκο, οι επισκέπτες είδαν και έμαθαν πολλά: γνώρισαν το «φαρμακερό φυτό» που έδωσε το « κ ώ ν ε ι ο» στο Σωκράτη, γνώρισαν το «αγκαθωτό» δέντρο που έφτιαξαν το αγκάθινο στεφάνι του Χριστού, το μπαμπού ξύλο, όπου μέσα του έκρυψε τη φωτιά ο Προμηθέας από τους θεούς του Ολύμπου και την έδωσε στους ανθρώπους και πολλά άλλα…


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr