background img
banner
banner

Κάντο όπως η Ροδιά!

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΑΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ένα πρωτοποριακό όσο και απλό αλλά και ελπιδοφόρο σύστημα εφαρμογής της ανακύκλωσης εφαρμόζει η Τοπική Κοινότητα Ροδιάς, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση και για τις υπόλοιπες κοινότητες του δήμου Αιγιαλείας. Ήταν πριν από δυόμιση μήνες όταν πρόεδρος ανέλαβε η κ. Άννα Πολυδωροπούλου. Συνειδητοποιημένη για την κατάσταση και ευαισθητοποιημένη σε περιβαλλοντικά θέματα, προέταξε, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας, να θέσει σε εφαρμογή την ανακύκλωση και το ως τώρα αποτέλεσμα την δικαιώνει!

Η Τ. Κ. Ροδιάς, λόγω αδυναμίας εφαρμογής σε κάθε κοινότητα του δήμου Αιγιαλείας του προγράμματος «Ραντεβού» που καθιέρωσε η αντιδημαρχία Καθαριότητας, δεν έμεινε με… σταυρωμένα χέρια. Γνωρίζοντας πως ελλείψει νοοτροπίας (όπως συνέβαινε σε όλους τους Αιγιαλείς) αλλά και ακριβώς επειδή ήταν δύσκολο για τους κατοίκους να μεταβαίνουν σε άλλα χωριά (Διακοπτό, Ελαιώνα) για να μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμά τους όταν περνούσε το φορτηγό, έθεσε μία ημέρα την εβδομάδα να τα συγκεντρώνει πίσω από το Κοινοτικό γραφείο και ακολούθως όρισε συγκεκριμένη ώρα να περνά το φορτηγό της ανακύκλωσης για να τα παραλαμβάνει.

Καθαρά και με τάξη πίσω από το Κοινοτικό γραφείο

Η κ. Πολυδωροπούλου, γέννημα θρέμμα της Ροδιάς και έχοντας υπηρετήσει και το προηγούμενο Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας, κυρίως όμως έχοντας βιώσει το τεράστιο πρόβλημα μη αποκομιδής των απορριμμάτων που έπληξε ανεπανόρθωτα την Αιγιάλεια το περασμένο καλοκαίρι, προχώρησε στην υλοποίηση της πράξης. ΄΄Συμμετείχαμε στην συνάντηση που έκανε ο δήμαρχος και με τους υπόλοιπους προέδρους των Τ.Κ. της Δ.Ε. Διακοπτού που ήταν η πρώτη κατά σειρά. Στη συνέχεια συναντηθήκαμε και με τον αντιδήμαρχο κ. Καραΐσκο και του εξηγήσαμε το πλάνο μας που τον βρήκε σύμφωνο. Από εκεί και πέρα ξεκινήσαμε ενημέρωση πόρτα – πόρτα στο χωριό, στα δύο καφενεία σε κάθε σημείο συνάθροισης συγχωριανών, ώστε να γνωρίζουν όλοι πότε μπορούν να φέρουν τα ανακυκλώσιμα. Στο μεταξύ, ο δήμος μας διέθεσε δύο κάδους απορριμμάτων γι’ αυτούς τους σκοπούς, τους οποίους τοποθετήσαμε στο προαύλιο πίσω από το Κοινοτικό Γραφείο, εκεί όπου χωρίς προβλήματα οι συνδημότες μας μπορούν να φέρουν τα ανακυκλώσιμά τους την ημέρα που ορίσαμε΄΄, επισήμανε στo “protionline.gr” η κ. Πολυδωροπούλου.

Εξηγώντας το σκεπτικό της, είπε: ΄΄Το μεγάλο στοίχημα του δήμου, η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων περνάει σε μεγάλο ποσοστό από την ανακύκλωση. Ο πιο άμεσος τρόπος μείωσης των απορριμμάτων που στέλνουμε στην Κοζάνη, είναι η ανακύκλωση. Είναι αναγκαία. Πρέπει να εφαρμοστεί, στο μέτρου του δυνατού, από όλους. Πρέπει επίσης να μειώσουμε τη χρήση των πλαστικών μιας χρήσης, διότι είναι καταστροφικά για το περιβάλλον. Ο πλανήτης εκπέμπει S.O.S. Είναι πλέον φανερό. Είναι ξεκάθαρη η ζημιά που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια. Η άνοδος της θερμοκρασίας της γης σημαίνει την αντίστροφη μέτρηση για το τέλος. Στο χέρι μας είναι ακόμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, να αντιστρέψουμε την κατάσταση. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση. Είναι μονόδρομος πια. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για «ωχαδερφισμούς». Σήμερα γυρίζουμε σελίδα΄΄.

Κλειδώνονται οι κάδοι για να μην γίνει ρήψη κι άλλων απορριμμάτων

Στη συνέχεια ανέφερε: ΄΄Πρότεινα στον αντιδήμαρχο κ. Καραΐσκο και εκείνος δέχθηκε, να ορίσουμε δικό μας ραντεβού. Έτσι, ήδη από την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, η κοινότητά μας συμμετέχει δυναμικά στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης. Συγκεκριμένα, κάθε Δευτέρα απόγευμα, για μία ώρα, 6.00-7.00μ.μ. συλλέγουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά των πολιτών, σε συγκεκριμένο ελεγχόμενο χώρο, σε κάδους, οι oποίοι στην συνέχεια κλειδώνονται έως το επόμενο ραντεβού της επόμενης Δευτέρας. Ανοίγουν μόνο το πρωινό που περνάει το απορριμματοφόρο για να τους αδειάσει. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε την καθαρότητα των υλικών διότι είναι αδύνατο κάποιος να πετάξει μέσα σύμμικτα υλικά΄΄. Ερωτηθείσα για την ως τώρα ανταπόκριση, σημειώνει: ΄΄Είμαστε αισιόδοξοι από τα μηνύματα που παίρνουμε, και από τη συμμετοχή του κόσμου που συνεχώς αυξάνεται, ότι θα πετύχουμε. Θέλουμε και σίγουρα μπορούμε να κάνουμε τη Ροδιά πρότυπο χωριό στο θέμα αυτό. Και φυσικά ελπίζουμε το παράδειγμά μας να ακολουθήσουν κι άλλες κοινότητες΄΄.

Να σημειωθεί ότι η Ροδιά είναι ένα χωριό 330 μονίμων κατοίκων και κάθε εβδομάδα γεμίζει ασφυκτικά δύο κάδους με ανακυκλώσιμα, ενώ στόχος είναι να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων και να ρίπτεται στους κάδους μόνο το 75% με 80% των απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr