background img
banner
banner

“Φρένο” στη σπατάλη νερού βάζει η τηλεμετρία

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΗ

Ένα έργο μείζονος σημασίας για τη ΔΕΥΑ, προκήρυξε προ ημερών ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης, Δημήτρης Καλογερόπουλος και αφορά την “προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος παρακολούθησης – τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού και ανίχνευσης διαρροών του υπάρχοντος εξωτερικού δικτύου υδροδότησης της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας (Δ.Ε. Ερινεού – Ακράτας – Συμπολιτείας – Διακοπτού – Αιγείρας).

Είναι το δεύτερο κατά σειρά έργο που έχει στόχο τον έλεγχο των διαρροών νερού, και θα εξασφαλίσει εξοικονόμηση πόρων, αφού θα περιοριστεί η σπατάλη του νερού και κατ’ επέκταση του ρεύματος.
Ήδη η ΔΕΥΑ, ολοκλήρωσε τον Αύγουστο έργο προϋπολογισμού 1,3 εκ ευρώ για τον αστικό ιστό του Αιγίου, τοποθετώντας 45 σταθμούς ελέγχου δεξαμενών – αντλιοστάσεων και γεώτρησεων.
Η πόλη του Αιγίου, έχει χωριστεί σε 18 ενότητες για τον έλεγχο των διαρροών, έτσι όταν υπάρχει βλάβη το σύστημα ενημερώνει πού υπάρχει διαρροή με αποτέλεσμα τα συνεργεία της ΔΕΥΑ να λύνουν γρήγορα το πρόβλημα, εξοικονομώντας πολύτιμο νερό που θα πήγαινε χαμένο μέχρι να εντοπιστεί η βλάβη, την περίοδο προ τηλεμετρίας.

Έλεγχος διαρροών και ασύρματα υδρόμετρα

Στη ΔΕΥΑ, υπολογίζουν ότι από την εγκατάσταση του συστήματος θα εξοικονομηθούν περί το 1 εκ κυβικά νερού ετησίως, που αντιστοιχεί σε 120.000 ευρώ περίπου δαπάνη σε ρεύμα.
Με τον ίδιο τρόπο και η περιφέρεια του δήμου θα αποκτήσει σε 18 μήνες (συμβατικής υποχρέωσης), 85 τοπικούς σταθμούς ελέγχου, όταν ολοκληρωθεί το νέο έργο που προκήρυξε η διοίκηση της ΔΕΥΑ.

Τα δύο έργα χρηματοδοτούνται από κονδύλια του ΕΣΠΑ μέσω της Διαχειριστικής Προγραμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη να έχει προσκληθεί στις 22 Νοεμβρίου να εγκαινιάσει την τηλεμετρία του Αιγίου, που έχει ολοκληρωθεί.

Παράλληλα αναμένεται παρουσίαση του επενδυτικού πλάνου της ΔΕΥΑ, με αφορμή τα 19,6 εκ. ευρώ που υπογράφηκαν την Παρασκευή από τον Υπουργό Εσωτερικ΄ψν για την υλοποίηση του διυλιστηρίου νερού στον ποταμό Σελινούντα.

Εντωμεταξύ, στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, βρίσκεται το έργο για τα ασύρματα υδρόμετρα, προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ, που έχει προσωρινό ανάδοχο την εταιρία Μεσόγειος ΑΤΕ.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο πανελλαδικά, εγκατάστασης 12.500 “έξυπνων” υδρομέτρων σε παροχές ύδρευσης του Αιγίου, που μαζί με τον έλεγχο των διαρροών που προσφέρει η τηλεμετρία, θα δώσουν στη ΔΕΥΑ απόλυτη διαχειριστική επάρκεια στον έλεγχο του δικτύου ύδρευσης.

Στο “στόχαστρο” 31 διαρροές

Η τηλεμετρία γίνεται πολύτιμη, αφού σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπιστεί από το σύστημα 31 διαρροές στο κέντρο της πόλης του Αιγίου. Ειδικά στον Άγιο Ανδρέα, η διαρροή φαίνεται ότι βρίσκεται σε μεγάλο εύρος στην αναπλασμένη οδό Κωνσταντινουπόλεως, και ίσως χρειασθεί να ξηλωθεί μεγάλο μέρος της για να επιδιορθωθεί. Συνεργεία της ΔΕΥΑ προχθες προχώρησαν σε εκτεταμένους ελέγχους στην περιοχή για να εντοπίσουν τη διαρροή.

Το έργο της ανάπλασης έγινε χωρίς αντικατάσταση της ύδρευσης, κάτι που προσπαθεί να μην επαναληφθεί, η αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων στο μεγάλο έργο της ανάπλασης της πλατείας Αγίας Λαύρας.

Το δίκτυο ύδρευσης του Αιγίου είναι απαρχαιομένο και με τον έλεγχο των διαρροών που προσφέρει το σύστημα της τηλεμετρίας θα μειωθεί η σπατάλη, ωστόσο πάντα στο μυαλό των ανθρώπων της ΔΕΥΑ είναι η επικαιροποίηση της μελέτης προϋπολογισμού 20 εκ. ευρώ για την αντικατάσταση του δικτύου, η οποία συντάχθηκε το 2008 επί δημαρχίας Αποστόλη Καραφωτιά, αλλά δεν βρήκε χρηματοδότηση από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr