background img
banner
banner

Εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών σε κοινότητες της Αιγιάλειας

ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΑΧΑΪΑΣ

Οι ανάγκες των περιοχών της Αιγιάλειας στις οποίες υπάρχουν ελαιόδεντρα, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία καταπολέμησης του δάκου της ελιάς για το 2020 από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αχαΐας, συγκεκριμενοποιήθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Αχαΐας, στην προχθεσινή συνεδρίασή του. Αποδοχή της εφαρμογής δολωματικών ψεκασμών έκανε η πλειοψηφία των κοινοτήτων, ξεκαθάρισαν ωστόσο ότι δεν έχουν τη δυνατότητα οργάνωσης συνεργείων και εξασφάλισης ψεκαστικών…

Την εισήγηση έκανε ο εντεταλμένος σύμβουλος Βασίλης Χριστόπουλος, μεταφέροντας το περιεχόμενο του εγγράφου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αχαΐας που αφορά για το έτος 2020 η καταπολέμηση του δάκου της ελιάς με δολωματικούς ψεκασμούς από εδάφους στις περιοχές, Αιγίου (περιοχή Βουλωμένου), Μαυρικίου, Μελισσίων, Κουνινάς, Σελιανιτίκων, Νεραντζιών, Αγίου Κωνσταντίνου, Ροδοδάφνης, Ν. Ερινεού, Καμαρών, Ζήριας, Λόγγου, Σαλμενίκου, Δημητρόπουλου όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Με ανάθεση εργολαβίας

Σημειώνεται ότι οι από εδάφους δολωματικοί ψεκασμοί θα γίνουν με ανάθεση εργολαβίας ύστερα από μειοδοτικό διαγωνισμό που διενεργείται στην ΔΑΟΚ, σε Συνεταιριστικές Οργανώσεις ή ιδιώτες ή με συνεργεία που οργανώνουν οι Δήμοι και αφού εξασφαλίσουν ψεκαστές με το προβλεπόμενο για τον ανειδίκευτο εργάτη ημερομίσθιο.
Για την περίπτωση που δεν υπάρξει μειοδότης – εργολάβος ψεκασμών και η Κοινότητα δεν είναι σε θέση να οργανώσει συνεργεία ψεκασμών, η Κοινότητα θα εξαιρεθεί του Προγράμματος Δακοκτονίας.

Ποιοι αποδέχονται και ποιοι… αδυνατούν

Την εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών από εδάφους από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, αποδέχονται οι Κοινότητες Αιγίου, Ροδοδάφνης, Μαυρικίου, Μελισσίων, Καμαρών, Κουνινάς, Σελιανιτίκων, Αγίου Κωνσταντίνου, Ζήριας, Σαλμενίκου, Νεραντζιών, Ν. Ερινεού, Δημητρόπουλου και Λόγγου. Την ανωτέρω καταπολέμηση επιθυμούν οι κάτοχοι του 50% τουλάχιστον των ελαιοδέντρων της περιοχής τους. Ως προς την πληρωμή της εισφοράς δακοκτονίας που επιβάλλεται χωριστά για το ελαιόλαδο και χωριστά για τις βρώσιμες ελιές, όλες οι Κοινότητες είναι σύμφωνες.

Δεν είναι ωστόσο σε θέση να οργανώσουν συνεργεία και να εξασφαλίσουν ψεκαστές, στην περίπτωση που δεν υπάρξει μειοδότης – εργολάβος ψεκασμών: η Κοινότητα Αιγίου, Ροδοδάφνης, Μαυρικίου, Μελισσίων, Καμαρών, Κουνινάς, Σελιανιτίκων, Αγίου Κωνσταντίνου, Ζήριας, Σαλμενίκου, Νεραντζιών, Ν. Ερινεού. Η Κοινότητα Λόγγου και Δημητρόπουλου προτίθενται να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη αδυναμία οργάνωσης συνεργείων από την ΔΑΟΚ ΠΕ Αχαΐας. Αδυνατούν να ορίσουν εκπρόσωπο, με δικές τους δαπάνες αν πρόκειται για αμειβόμενο άτομο, για την παρακολούθηση των εργασιών δακοκτονίας οι Κοινότητες Μαυρικίου, Μελισσίων, Καμαρών, Κουνινάς, Αγίου Κωνσταντίνου, Ζήριας, Ν. Ερινεού, Νεραντζιών, Σαλμενίκου, Δημητρόπουλου, Pοδοδάφνης και Αιγίου. Στην Κοινότητα Σελιανιτίκων δύναται με επιφύλαξη να οριστεί κάποιο μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σελιανιτίκων για την παρακολούθηση των προβλεπόμενων εργασιών δακοκτονίας κατόπιν σχετικής συνεννόησης και στην Κοινότητα Λόγγου την εποπτεία των εργασιών θα αναλάβει ο πρόεδρος ή άλλο μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λόγγου αμισθί.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr