background img
banner
banner

Ο κορωνοϊός αλλάζει τις πασχαλινές καταναλωτικές συνήθειες

ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΚΑΤΩ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΑΓΑΘΑ – ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΕΩΣ ΜΗΔΕΝΙΚΗ Η ΖΗΤΗΣΗ ΩΣ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Ρυθμιστής… καταναλωτικών συνηθειών τείνει να γίνει ο κορωνοϊός covid-19 που άλλαξε τις ζωές όλων. Στην είσοδο της Μεγάλης Εβδομάδας, με κλειστά εμπορικά, μεγάλη ζημιά υφίστανται τα μικρά καταστήματα τροφίμων, εν αντιθέσει με τα σούπερ μάρκετ που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος της «πίτας». Η κίνηση θεωρείται κάτι παραπάνω από υποτονική, ενώ και για τις εν λειτουργία επιχειρήσεις της Αιγιάλειας φαίνεται πως… η Ανάσταση θα αργήσει πολύ να έρθει…

Στην π.κ. (προ κορωνοϊού) εποχή, τα καταστήματα θα είχαν «ντυθεί» ανοιξιάτικα, το εμπορικό κέντρο θα είχε φορέσει τα γιορτινά του και οι τζίροι θα είχαν αρχίσει ήδη να σημειώνουν ανοδική τροχιά. Το φετινό Πάσχα ωστόσο πολλοί δεν πρόλαβαν καν να εφοδιαστούν τα ανοιξιάτικα είδη προτού κλείσουν και οι βιτρίνες… περιμένουν σκυθρωπές λίγο χρώμα… Οι άνθρωποι βγαίνουν βιαστικά και στρέφονται ή στα φαρμακεία ή στις τράπεζες ή στα αρτοποιεία, κρεοπωλεία και οπωροπωλεία, ενώ ακόμη και λαμπάδα να αναζητήσει κανείς εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας για λόγους συμβολικούς ή συναισθηματικούς λόγω κλειστών ναών, δύσκολα θα βρει. Ο χρόνος μοιάζει να έχει παγώσει και άπαντες προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, ελπίζοντας ότι θα εκλείψουν σύντομα…

Η ζήτηση με αφορμή το Πάσχα δεν έχει καν ξεκινήσει, ενώ η πτώση στα καταστήματα τροφίμων (όχι σούπερ μάρκετ) υπολογίζεται σε κάτι περισσότερο από 50%! Κι αυτό σε μία οικονομία που ήδη μετρούσε απώλειες από τα προηγούμενα χρόνια. Κι όταν μιλά κανείς για επιχειρήσεις που με δυσκολία μπορούσαν να αντεπεξέλθουν τα προηγούμενα χρόνια, εύκολα αντιλαμβάνεται ότι είναι αμφίβολο εάν θα ξαναλειτουργήσουν στην μ.κ. εποχή…

Τηλιγάδης: Πτώση τζίρων 50%-60% στα αρτοποιεία

Ο κόσμος έχει στραφεί στα σούπερ μάρκετ γεγονός που έχει επιπτώσεις ως προς την ποιότητα των φρέσκων ειδών που καταναλώνει. Για παράδειγμα, σε πολλές περιπτώσεις το φρέσκο ψωμί που έμπαινε στο σπίτι έγινε κατεψυγμένο από το σούπερ μάρκετ… ΄΄Οι τζίροι των αρτοποιείων της περιοχής έχουν μειωθεί εξαιτίας της πανδημίας σε ποσοστό 50%-60% κι αυτό είναι οδυνηρό καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι θα φέρει το αύριο. Υπό άλλες συνθήκες, οι φούρνοι θα ήταν γεμάτοι από νοικοκυρές που φτιάχνουν κουλούρια. Φέτος, προτιμούν να τα κάνουν στα σπίτια τους. Παρά το γεγονός ότι διαθέτουμε κουλούρια, τσουρέκια και όλα τα είδη που συνήθως καταναλώνονται αυτή την περίοδο, η ζήτηση ως ώρας, είναι μηδενική. Όμως η πτωτική πορεία λόγω κορωνοϊού, φάνηκε από την πρώτη μέρα απαγόρευσης κυκλοφορίας. Και βέβαια ο κόσμος δεν σταμάτησε να καταναλώνει ψωμί, αλλά ίσως οι νοικοκυρές το φτιάχνουν και μόνες στα σπίτια τους ή αποθηκεύουν στην κατάψυξη στο… πλαίσιο του γενικότερου πανικού που επικράτησε, ειδικά τις πρώτες μέρες που ο κόσμος πίστευε ότι δεν θα βρίσκει αγαθά΄΄, σημειώνει στo protionline.gr ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αιγιαλείας Αρίστος Τηλιγάδης.

Τόνισε ακόμη πως ΄΄τα αρτοποιεία της περιοχής διαθέτουν τα πιο φρέσκα και εκλεκτά προϊόντα, ενώ οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα με μία πενταετία πριν. Από εκεί και πέρα, εξαρτάται τι επιλέγει ο καθένας για τη σίτιση της οικογένειάς του΄΄. Σε ό,τι αφορά τις τιμές των ειδών που καταναλώνονται αυτή την περίοδο, στα αρτοποιεία βρίσκει κανείς κουλούρια από 8,80 έως και 9,50 ευρώ το κιλό, τσουρέκια 4,00 έως 5,00 ευρώ το τεμάχιο και σοκολατένια αυτά 9,00 έως 12,50 ευρώ το ένα.

΄΄Είναι σαφές ότι μεγάλο πλήγμα για τις εν λειτουργία επιχειρήσεις αποτελεί το γεγονός ότι φέτος το Πάσχα στην Αιγιάλεια θα γίνει χωρίς επισκέπτες, οι οποίοι ανέβαζαν αισθητά τους τζίρους΄΄, πρόσθεσε ακόμη ο κ. Τηλιγάδης.

 

Πίκουλα: Πλήγμα για την τοπική αγορά η απαγόρευση στις μετακινήσεις

Στο 50% υπολογίζεται η πτώση τζίρου και στα οπωροπωλεία του κέντρου. Όπως ανέφερε στο protionline.gr η ιδιοκτήτρια οπωροπωλείου Αθηνά Πίκουλα, ΄΄η κίνηση είναι αισθητά μειωμένη από την αρχή των απαγορευτικών μέτρων για την πανδημία. Κι αυτό είναι αναμενόμενο από τη στιγμή που εκεί όπου τα μαγαζιά μας εξυπηρετούσαν σχεδόν όλη την Αιγιάλεια, τώρα με την απαγόρευση μετακινήσεων δεν επιτρέπουν στους ανθρώπους από τα χωριά να μπουν στην πόλη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μικρή ζήτηση και εν όψει Πάσχα. Βεβαίως είναι νωρίς ακόμη, ωστόσο δεν βλέπουμε να κινείται κάτι, εκτός κι αν αλλάξει η κατάσταση προς τα τέλη της Μ. Εβδομάδας΄΄.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των οπωροκηπευτικών, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κ. Πίκουλα, αν εξαιρέσει κανείς μπρόκολα και κουνουπίδια που κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα (περίπου 2,50 ευρώ το κιλό), τα υπόλοιπα προϊόντα είναι σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Συγκεκριμένα, τα μαρούλια πωλούνται προς 0,50 ευρώ το κιλό, τα λάχανα επίσης 0,50 ευρώ το κιλό, οι ντομάτες από 1,00 έως 1,50 ευρώ το κιλό, τα αγγούρια 0,50 ευρώ το ένα, τα κρεμμύδια 0.50 ευρώ το κιλό και οι πατάτες (όχι φρέσκες ακόμη) 0,70 ευρώ το κιλό. Όσο για τις φράουλες που καταναλώνονται ιδιαίτερα αυτή την περίοδο κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα περίπου 1,50 ευρώ το κιλό.

Η αγορά του κρέατος είναι ίσως αυτή που πλήττεται περισσότερο αυτή την περίοδο, αφού ο παραδοσιακός οβελίας έχει ταυτιστεί με το ψήσιμο και τις συναθροίσεις. Η ρητή απαγόρευσή τους όμως βάζει… φραγμούς στην αγορά κι έτσι θα είναι σαφώς πολύ μικρότερος ο αριθμός των αμνοεριφίων που θα πωληθούν ολόκληρα όπως και τα κοκορέτσια. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κατανάλωση. Ποια είναι όμως η εικόνα που επικρατεί στα κρεοπωλεία της περιοχής;

Βούλγαρης: «Μουδιασμένη» ζήτηση στα κρεοπωλεία

Μιλώντας στo protionline.gr, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Αιγιαλείας Παναγιώτης Βούλγαρης, σημειώνει: ΄΄Ως τώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ζήτηση μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό. Και είναι επόμενο από τη στιγμή που συρρικνώθηκαν εισοδήματα. Τόσος κόσμος δεν δουλεύει και αναγκάζεται να μένει στα σπίτια. Σε ό,τι αφορά τις αγορές εν όψει Πάσχα, υπάρχει ενδιαφέρον από αυτούς που έρχονται να ψωνίσουν, ρωτούν για τις τιμές, αλλά για αγορές είναι νωρίς ακόμη. Έχουμε ξεκινήσει να σφάζουμε και από Μ. Δευτέρα (σήμερα) θα έχουμε αμνοερίφια στα κρεοπωλεία μας. Το θέμα είναι να υπάρχει και η ανάλογη ζήτηση…΄΄.

Αναφορικά με τις τιμές, ο κ. Βούλγαρης επισημαίνει πως είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι, αφού τόσο τα αρνιά όσο και τα κατσίκια θα κυμανθούν από 7,00 έως 8,00 ευρώ το κιλό. Στις ίδιες τιμές θα διατεθούν συκωταριές και κοκορέτσια.

Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με τα οποία, το σούβλισμα του αρνιού μειώνεται φέτος από το 58% στο 13% και το ψήσιμο στον φούρνο ως εναλλακτική ανεβαίνει από το 34% στο 67%. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με τον μειωμένο αριθμό ατόμων στα οικογενειακά τραπέζια μεταφράζεται σε εκτιμήσεις για αγορές μικρότερων ποσοτήτων, αλλά και την επιλογή διαφορετικών «κοπών» για τα είδη κρέατος από τους καταναλωτές.

Επίσης, τα οικογενειακά τραπέζια αυτών των ημερών θα είναι μικρότερα. Το 2019, το 67% ή 2 στους 3 καταναλωτές συμμετείχαν σε μεγάλα οικογενειακά τραπέζια άνω των 10 ατόμων. Το ποσοστό αυτό πέφτει το 2020 στο 3%, ενώ αντίθετα το ποσοστό των καταναλωτών που θα συμμετέχουν σε μικρό τραπέζι κάτω των 10 ατόμων ανεβαίνει από 38% σε 52%. Τέλος το 31% το οποίο επέλεγε να κάνει το πασχαλινό του τραπέζι στον κλάδο της εστίασης, το 2020 πρακτικά μηδενίζεται λόγω των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr