background img
banner
banner

Περίμεναν ελαφρύνσεις, τους ζητήθηκαν μελέτες

ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ… ΕΠΙ ΞΥΛΟΥ ΚΡΕΜΑΜΕΝΟΙ

Έντονη αναστάτωση προκάλεσε στις τάξεις των επαγγελματιών εστίασης, ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας της πανδημίας για την τοπική οικονομία από τον δήμο Αιγιαλείας και κυρίως το κάλεσμα του δημάρχου προς τους εκπροσώπους τους, να του καταθέσουν καταγεγραμμένα τα οικονομικά στοιχεία για τις επιπτώσεις εξαιτίας της μη λειτουργίας των καταστημάτων τους. Αμέσως μετά την σχετική ανακοίνωση από το γραφείο δημάρχου, αντιπροσωπεία των επαγγελματιών του κλάδου συνεκλήθη, αποφασίζοντας να ζητήσουν συνάντηση με τον δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να καταθέσουν τις προτάσεις- διεκδικήσεις τους!

Το κάλεσμα του δημάρχου για κοινή δράση στην υλοποίηση του σχεδίου από την κρίση

Συγκεκριμένα, την περασμένη Τετάρτη το μεσημέρι, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος γνωστοποίησε την πρόθεση σχεδιασμού για την έξοδο από την κρίση για την επάνοδο στην κανονικότητα, προτείνοντας συντονισμένη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των επιπτώσεων που επέφερε ή θα επιφέρει η υγειονομική κρίση στην τοπική κοινωνία. Τόνιζε δε πως το Τοπικό Σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει καταγραφή των οικονομικών δραστηριοτήτων, επιχειρήσεων, επαγγελματικών κλάδων και εργαζομένων που επλήγησαν και λήψη μέτρων υποστήριξή τους, καταγραφή των τομέων οικονομικής δραστηριότητας που θα επηρεαστούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και λήψη μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων και την ενίσχυσή τους, μελέτη και καταγραφή των επιπτώσεων στη λειτουργία του Δήμου και λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή τους και καταγραφή κάθε άλλης επίπτωσης που θα επηρεάσει αρνητικά άμεσα, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα την τοπική οικονομική ζωή.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους τοπικούς κοινωνικούς και οικονομικούς Φορείς (Εργατικό Κέντρο, Επιμελητήριο Αχαΐας, Εμπορικό Σύλλογο, Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής, Επιστημονικούς Συλλόγους, Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών κ.ά.) να προχωρήσουν ως τις 4 Μαΐου, στη καταγραφή των επιπτώσεων που επέφερε η κρίση στον κλάδο τους και στη διαμόρφωση προτάσεων για την ταχύτερη δυνατή έξοδο από την κρίση. Σημείωνε ακόμη πως το Σχέδιο θα περιλαμβάνει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την στήριξη κάθε δραστηριότητας, επαγγελματικού και επιχειρηματικού κλάδου, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που αναλογούν σε κάθε κλάδο, ώστε να τύχει στήριξης, αλλά και να συμβάλλει στην ταχύτερη δυνατή τοπική ανάκαμψη, τις ενέργειες που πρέπει να αναλάβει κάθε Φορέας για τη στήριξη των μελών του και της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας και τις τυχόν διεκδικήσεις για τη λήψη μέτρων υποστήριξης από άλλους μη τοπικούς Φορείς.

Άμεση αντίδραση και σύσκεψη με αποφάσεις

Η αντίδραση των επαγγελματιών ήταν άμεση καθώς προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση, δεδομένης της πίεσης που τους ασκείται με τις επιχειρήσεις τους να είναι κλειστές και το μέλλον να φαντάζει αβέβαιο. Όπως ανέφεραν στην συνάντηση, με τη συμμετοχή ανθρώπων του κλάδου αλλά και του α΄ αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστου Τηλιγάδη που είχε κληθεί, στη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί πριν το Πάσχα δόθηκε ουσιαστικά πίστωση χρόνου στον δήμαρχο ώστε ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, να προχωρήσει στην λήψη ευνοϊκών μέτρων για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σημείωσαν ωστόσο πως εκεί που περίμεναν ανακοινώσεις ελαφρύνσεων τους ζητήθηκαν οικονομοτεχνικές μελέτες για την κατάσταση των επιχειρήσεων, πράγμα που – όπως εκτίμησαν – θα είναι και ζημιογόνο για τους ίδιους και χρονοβόρο, τη στιγμή που… καίγονται. Οι επαγγελματίες θεωρούν αδιανόητο να καταβάλλουν π.χ. τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων για την περίοδο που οι επιχειρήσεις τους είναι κλειστές, ενώ αμφιβάλλουν αν θα έχουν αυτή τη δυνατότητα και όταν ανοίξουν, καθώς οι απώλειες θα είναι τεράστιες και δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν. Να σημειωθεί ότι για τις κινήσεις τους είναι ενήμερος τόσο ο Εμπορικός, Εισαγωγικός και Επιχειρηματικός Σύλλογος Αιγιαλείας όσο και ο Σύλλογος Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας, που ταυτίζονται με τις θέσεις τους. Σχολίασαν μάλιστα και το γεγονός ότι ο ίδιος ο δήμαρχος τους είχε αναφέρει πως ο δήμος πρέπει να είναι ατμομηχανή της επιχειρηματικότητας και ότι ενώ στην παρούσα φάση έπρεπε να ληφθούν ρεαλιστικές και γενναίες αποφάσεις, διαιωνίζεται μία εις βάρος τους κατάσταση.

Οι προτάσεις του επισιτιστικού κλάδου

Αποφάσισαν δε να καταθέσουν τις προτάσεις τους στον δήμαρχο και τους υπολοίπους αρχηγούς των παρατάξεων ζητώντας ακόμη και έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να ληφθούν άμεσα αποφάσεις. Τα μέτρα που προτείνουν κατά την φάση εξέλιξης και μετά την κρίση της πανδημίας, που αφορούν τα καταστήματα εστίασης

Οι προτάσεις του επισιτιστικού κλάδου για την ομαλή επαναλειτουργία των καταστημάτων και αναζητώντας αποτελεσματικά μέτρα βοηθείας, ώστε να δοθεί ώθηση και λύση στην τοπική οικονομία είναι:

  • Η μη καταβολή του φόρου παρεπιδημούντων, 0,5% και 5%  αντίστοιχα,  για το διάστημα από 14 Μαρτίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2020.
  • Η καταβολή, για το ίδιο διάστημα, του συμβολικού ποσού του 1€ ανά τ.μ., ως αντίτιμο κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων (πλατείες, παραλίες, πεζοδρόμια κλπ), καθώς όλα τα καταστήματα θα λειτουργούν με μειωμένα τραπεζοκαθίσματα λόγω των μέτρων πρόληψης του covid 19.
  • Σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής, να δύνανται αυτά να συμψηφιστούν με μελλοντικές απαιτήσεις τελών.
  • Να ισχύσει η ΚΥΑ  της απαλλαγής των τελών για το χρονικό διάστημα που είναι κλειστά. Αναστολή δόσεων και κατασχέσεων.
  • Μείωση ενοικίων Δημοτικών ακινήτων. -Απολύμανση κοινοχρήστων χώρων.

΄΄Τα παραπάνω μέτρα θεωρούνται  μέτρα τόνωσης των επιχειρήσεων και ρευστότητας της αγοράς, καθώς πρόκειται για κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για την επανέναρξη των επιχειρήσεων και ως εκ τούτου χρήματα που θα επιστρέψουν στην αγορά΄΄, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επαγγελματίες, ζητώντας να εισακουστούν το συντομότερο δυνατό…


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr