background img
banner
banner

Ο μεγάλος περίπατος του Κάστρου

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΑΛΜΕΝΙΚΟΥ «ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΩΡΙΑΣ»

Στις 12 Ιουλίου 2020, ο Προοδευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σαλμενίκου « Το Κάστρο της Ωριάς» διοργάνωσε με επιτυχία το πρώτο περίπατο στα ιστορικά μνημεία του χωριού του με απώτερο σκοπό την ανάδειξη και την προβολή τους στον τοπικό πληθυσμό. Ο περίπατος περιελάμβανε την περιήγηση στο φαράγγι Φοίνικα, στο Κάστρο της Ωριάς- Σαλμενίκου, καθώς και στο ιστορικό γεφύρι του Τσετσεβού.

Το Κάστρο της Ωριάς- Σαλμενίκου χρονολογείται από το 12ο αιώνα και κατοικούσαν σ’ αυτό και πέριξ του Κάστρου, περίπου έξι χιλιάδες άτομα . Πρόκειται για ένα φυσικό οχυρό που διαρρέεται από τον ποταμό Φοίνικα το οποίο στην πορεία του μετά το Κάστρο σχηματίζει το φαράγγι του Φοίνικα. Το Κάστρο αλώθηκε τον Ιούλιο του 1461,με διοικητή τον Κωνσταντίνο Γραίτζα Παλαιολόγο και με την άλωση του θεωρείται πως αλώθηκε και ολόκληρη η Πελοπόννησος από τα τουρκικά στρατεύματα. Το γεφύρι του Τσετσεβού χρονολογείται από τα παλαιότερα στο Κάστρο. Πρόκειται για ένα τοξωτό γεφύρι που συνέδεε την περιοχή με τα περίχωρα της Πάτρας.

Η συμμετοχή στον περίπατο ήταν μεγάλη και γέμισε τον Προοδευτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σαλμενίκου «Το Κάστρο της Ωριάς» με χαρά αλλά και πολλές ευθύνες για το μέλλον.
Ο περίπατος περιελάμβανε, την παροχή ιστορικών πληροφοριών των μνημείων κατά την διάρκεια της περιήγησης, στάση έξω από το Κάστρο και ανάγνωση της ιστορίας του από μαθητές, στάση με την παροχή σάντουιτς, νερού και αναψυκτικών στους οδοιπόρους , καθώς και την τελική επίσκεψη στο γεφύρι Τσετσεβού. Η διαδρομή ήταν σχεδόν 5,5 χιλιόμετρα και καλύφθηκε υγειονομικά από την ύπαρξη κλιμακίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

«Δεσμευόμαστε ως Προοδευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σαλμενίκου « Το Κάστρο της Ωριάς» να προσπαθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας να επιτύχουμε την αναγνώριση και επιστημονική ανάδειξη των ιστορικών μνημείων του χωριού μας από τις κεντρικές και περιφερειακές πολιτειακές δομές με την αρωγή πάντοτε των μελών και φίλων του Συλλόγου μας.

Ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία του τον Αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Φίλια καθως και τους χορηγούς Εταιρεία «Κρίνος», το κατάστημα εστίασης «Το Κάστρο της Ωριάς», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο Προοδευτικός Σύλλογος Σαλμενίκου “Το Κάστρο της Ωριάς” σε συνεργασία με το Δημοτικό Σαλμενίκου, ανεβάζει για 2η φορά την θεατρική παράσταση “Πλούτος” του Αριστοφάνη την Κυριακή 2 Αυγούστου και ώρα 20.30 στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου. Ο Τυφλός Πλούτος τι θα κάνει τελικά; Θα θεραπευθεί, θα τα μοιράσει όλα σωστά και δίκαια; Θα το ανακαλύψουμε μαζί!


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr