background img
banner
banner

‘’Μαχαίρι’’ στα δέντρα που εμποδίζουν

ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Σε κοπή δέντρων σε διάφορα σημεία του δήμου Αιγιαλείας προχωρά το Αυτοτελές Τμήμα Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας, διαδικασία που κρίθηκε απαραίτητη μέσα από τεχνικές εκθέσεις κατόπιν αυτοψιών, καθώς κρίθηκε πως είτε είναι ξερά και επικίνδυνα, είτε εμποδίζουν πολίτες, είτε έχουν προκαλέσει προβλήματα σε πεζοδρόμια και ιδιοκτησίες.

Βλάβη από δέντρα στα Συλιβαινιώτικα

Αισθητή παρέμβαση έχει αποφασιστεί στην κοινότητα Συλιβαινιωτίκων με κοπή δέντρων επί της οδού Μήλου, στην παραλία, μετά από αυτοψία που είχε διενεργηθεί πριν από λίγο καιρό, από τη στιγμή που διαπιστώθηκε πως επί της οδού Μήλου, στην συμβολή της με την οδό Ηπείρου, φύονται τρείς βραχυχίτωνες. Και τα τρία δέντρα έχουν προκαλέσει βλάβες στην πλακόστρωση του πεζοδρομίου. Ωστόσο τα δύο πρώτα έχουν προκαλέσει βλάβη και στην τσιμεντένια χαμηλή περίφραξη του κοινόχρηστου χώρου του συγκροτήματος κατοικιών. Αποφασίστηκε έτσι η κοπή των δύο πρώτων και επιδιόρθωση των βλαβών του πεζοδρομίου και στα τρία δέντρα. Στη συνέχεια φύονται τρία ακόμα δέντρα εκ των οποίων δύο βραχυχίτωνες και μια πορτοκαλιά. Τα δύο πρώτα έχουν προκαλέσει διάρρηξη της τσιμεντένιας μάντρας του επόμενου συγκροτήματος κατοικιών και βλάβες στην πλακόστρωση του πεζοδρομίου, ενώ το τρίτο δεν έχει προκαλέσει καμία απολύτως βλάβη.

Παρέμβαση στην Άβυθο και φύτευση αρμιρικιών

Απόφαση για την κοπή ενός δέντρου επί της παραλιακής οδού του οικισμού Αβύθου στην Κοινότητα Ροδοδάφνης Δήμου Αιγιαλείας έλαβε στην τελευταία συνεδρίασή της η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου. Κατόπιν τηλεφωνικού αιτήματος, το οποίο αφορά στην κοπή δέντρου (ιτιάς) στην παραλιακή οδό (ανατολικά της περιοχής Μάτι) του οικισμού της Αβύθου της Κοινότητας Ροδοδάφνης, η Υπηρεσία προέβη σε αυτοψία και διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο δέντρο παρουσιάζει μεγάλα ξερά κοιλώματα στο εσωτερικό του, και ενώ παραμένει ένα τμήμα του λειτουργικό, το οποίο δίνει βλάστηση, εμφανίζει εκτεταμένες προσβολές από ξυλοφάγα έντομα, με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνο να πέσει. Το δέντρο εφάπτεται σε μάντρα γειτονικής οικίας. Λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική του εικόνα και δεδομένου ότι στην περιοχή πνέουν κατά καιρούς ισχυροί άνεμοι στους οποίους το δέντρο είναι εκτεθειμένο αποφασίστηκε η κοπή του και η φύτευση νέου σε θέση που θα υποδειχθεί από την Κοινότητα. Θα γίνει έτσι φύτευση νέων δέντρων – αρμιρικιών στην ευρύτερη περιοχή, προς ενίσχυση της υπάρχουσας βλάστησης.

Κοπή δέντρου και φύτευση νέου στο Πανόραμα

Κοπή δέντρου θα πραγματοποιηθεί και επί της οδού Ελαιώνων 8 στον οικισμό Πανοράματος αφού σε αυτοψία διαπιστώθηκε ότι ένα δέντρο (μια ξυλοκερατιά) φύεται εξωτερικά και εφάπτεται με την τσιμεντένια περίφραξη της παρακείμενης οικίας. Το ριζικό σύστημα του δέντρου αναπτύσσεται εφαπτόμενο στην περίφραξη επάνω σε πρανές, με τμήμα του να βρίσκεται εκτεθειμένο στον αέρα, ενώ μέρος των στηρικτικών ριζών παρουσιάζει βλάβη (ξήρανση). Το σημείο που φύεται το δέντρο είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς δέντρα αυτού του είδους είναι ευαίσθητα και παρουσιάζουν προβλήματα ευστάθειας όταν πιέζεται το σύστημα ρίζας- λαιμού. Επιπλέον στο σημείο αυτό αναπτύσσεται σε βάρος της περίφραξης με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να προκαλέσει βλάβη.

Δέντρα που δημιουργούν προβλήματα επί της Π.Ε.Ο.

Κοπή δέντρων στην Κοινότητα Ροδοδάφνης (επί της Π.Ε.Ο στο ύψος της βρύσης της Κοινότητας) θα προχωρήσει το Τμήμα Πρασίνου, κατόπιν αίτησης του Προέδρου της Κοινότητας Ροδοδάφνης και διενέργεια αυτοψίας.

Έχει διαπιστωθεί ότι στο σημείο όπου βρίσκεται η βρύση φύονται αρκετά δέντρα. Δύο από αυτά είναι μια μουριά και μια λεύκα. Και τα δύο αυτά δέντρα εμφανίζουν κανονική βλάστηση. Ωστόσο, η μουριά η οποία αναπτύσσεται επάνω από το περίπτερο είναι σάπια, εμφανίζοντας ένα μεγάλο κοίλωμα κατά μήκος του κορμού της καθώς και εκτεταμένες προσβολές από ξυλοφάγα έντομα. Η λεύκα, η οποία είναι ιδιαιτέρως ψηλή, παρουσιάζει μεγάλα έλκη, έντονο σάπισμα και προσβολή από ξυλοφάγα έντομα στον λαιμό της (στο σημείο ακριβώς επάνω από το έδαφος

Εμποδίζει άτομο με κινητικά προβλήματα

Τέλος, η Ποιότητα Ζωής έχει δώσει το «πράσινο φως» για κοπή δέντρου επί της οδού Πλάτωνος 36 περιοχή Καλλιθέα στο Αίγιο. Το δέντρο – νεραντζιά είναι υγιές, ωστόσο φύεται ακριβώς μπροστά από το παράθυρο της γειτονικής οικίας και στο μεσοδιάστημα των δύο εισόδων του σπιτιού.

Η όδευση του πεζοδρομίου είναι προβληματική καθώς ακριβώς δίπλα από το δέντρο υπάρχουν σκαλάκια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι στην συγκεκριμένη οικία διαμένει άνθρωπος με σοβαρά κινητικά προβλήματα, ο οποίος δυσκολεύεται στην καθημερινή του μετακίνηση εξωτερικά του σπιτιού του, αποφασίστηκε η άμεση κοπή του δέντρου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr