background img
banner
banner

Και… επίσημα η συνεργασία Δήμου – Φιλοζωικού για τα αδέσποτα

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΠΟΥ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Απόφαση, κατά πλειοψηφία για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Δήμου Αιγιαλείας και Φιλοζωικού Συλλόγου Αιγιαλείας «Τα Φιλαράκια», για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, έλαβε στην τελευταία συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας. Το θέμα της πληθώρας αδέσποτων στους δρόμους της Αιγιάλειας, που εκ των συνθηκών κάποια από αυτά έχουν γίνει επιθετικά προς πολίτες, απασχολεί πολύ κόσμο, ζητώντας ακόμη και με υπομνήματα και υπογραφές, από τη δημοτική αρχή, μία πιο αποτελεσματική διαχείριση.

Η σύναψη της συνεργασίας κρίθηκε απαραίτητη από τη δημοτική αρχή, λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού (κτηνίατρους, βοηθούς κ.λπ.), αλλά και την μέχρι σήμερα εποικοδομητική συνεργασία του δήμου με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Αιγιαλείας «Τα Φιλαράκια» που δραστηριοποιείται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Αιγιαλείας. Το Μνημόνιο αναφέρεται στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς με τον έλεγχο της υγείας τους και του πληθυσμού (στειρώσεις) και την προστασία τους από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό.

Σκοπό της συνεργασίας αποτελεί, κατά κύριο λόγο η αντιμετώπιση του φαινομένου των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στα διοικητικά όρια του δήμου, η προστασία και η φροντίδα για την ευζωία αυτών, η ενημέρωση, με κάθε τρόπο, των κατοίκων του δήμου οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ζώα συντροφιάς, για τις υποχρεώσεις τους έναντι των ζώων τους, τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προκύπτουν από τον Νόμο 4039/2012 στην περίπτωση παράβασης των διατάξεων του και γενικώς την ανάγκη επίδειξης σεβασμού στη ζωή σε οποιαδήποτε μορφή την συναντάμε και η εν γένει συνεργασία αμφότερων των μερών για προώθηση της φιλοζωικής κουλτούρας στη περιοχή και τη διενέργεια εκδηλώσεων με φιλοζωικό περιεχόμενο όπως Ημέρες Υιοθεσίας, Ημέρες Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών.

«Ναι» από Γούτο, «όχι» από Ψυχράμη

Να σημειωθεί ότι υπέρ του Μνημονίου ψήφισαν οι παρατάξεις του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου, του Χρήστου Γούτου, ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Στράτος Βαρδάκης. Την εισήγηση καταψήφισαν οι παρατάξεις της κ. Ψυχράμη και του κ. Παπακωνσταντινόπουλου, ενώ παρόν ψήφισαν η Αγγελική Κουρή και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Γιώργος Γκίκας.

Ο κ. Γούτος, στην τοποθέτησή του επί του θέματος, τόνισε: ΄΄Στο πρώτο συμβούλιο που κάναμε είχα βάλει το θέμα των αδέσποτων. Φαίνεται πως πάμε να πετάξουμε το… μπαλάκι στον Φιλοζωικό. Παρόλα αυτά και αφού εκτιμάται ότι έτσι θα βελτιωθεί η κατάσταση και θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το ψηφίζουμε με την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα ξαναέχουμε επιθέσεις από σκυλιά στον κόσμο΄΄.

Πρότασης Β. Ψυχράμη να δοθούν κίνητρα στους δημότες να υιοθετήσουν αδέσποτα

Από την πλευρά της, η κ. Ψυχράμη, εξηγώντας τους λόγους που δεν ενέκρινε το Μνημόνιο, παρότι αναγνωρίζει την προσφορά του Φιλοζωικού Συλλόγου, επισήμανε: ΄΄Αυτό που πρέπει να κάνει ο δήμος βάσει της νομοθεσίας είναι να οργανώσει το Δημοτικό Κτηνιατρείο και να φτιάξει δικό του καταφύγιο. Πρέπει να δούμε σοβαρά το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα στους δημότες για υιοθεσία σε σχέση με τα δημοτικά τέλη ή τα τέλη της ύδρευσης. Με το να κάνουμε ένα τριετές μνημόνιο με τον Φιλοζωικό Σύλλογο ουσιαστικά του μεταφέρουμε τις ευθύνες της δημοτικής αρχής. Πρέπει από… χθες να έχουμε μεριμνήσει εμείς. Έπρεπε να έχουμε αξιοποιήσει τα χρήματα που δίνει η πολιτεία ώστε να έχουμε φτιάξει τον δικό μας χώρο με τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος. Το καταψηφίζουμε δεν πρέπει να επαφιόμαστε στην προσφορά των άλλων΄΄.

Υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων μερών

Στο πλαίσιο του τριετούς μνημονίου, ο δήμος αναλαμβάνει την υποχρέωση να παραδίδει στον Φιλοζωικό ξηρά τροφή για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που εντάσσονται στο οικείο πρόγραμμα στείρωσης και προστασίας αδέσποτων ζώων και επανατοποθετούνται στην περιοχή δράσης αυτών. Ακόμη, την υποχρέωση δημιουργίας και συντήρησης χώρων σίτισης /παροχής πόσιμου ύδατος των αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε επιλεγμένα σημεία των οικισμών όπου παρατηρείται συγκέντρωση αδέσποτων ζώων συντροφιάς, μετά από σύμφωνη γνώμη και υπόδειξη του χώρου τοποθέτησης αυτών από τα συμβούλια των κοινοτήτων και έγκριση από τα αρμόδια όργανα του Δήμου Αιγιαλείας (Επιτροπή Ποιότητας ζωής, Δημοτικό Συμβούλιο).

Ο δήμος θα προχωρήσει στην απαραίτητη μηχανοργάνωση και την αγορά κάθε είδους υλικών για την δημιουργία και τήρηση αρχείου καταγραφής των αδέσποτων ζώων συντροφιάς (αρχείο σήμανσης, εισερχομένων – εξερχομένων ζώων συντροφιάς , ιστορικό κτηνιατρικών υπηρεσιών, υιοθεσιών , ευθανασίας κ.τ.λ.) και την σύνδεσή του με την ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το αρχείο αυτό, θα είναι πάντα στην διάθεση του Φιλοζωικού Συλλόγου για ενημέρωση. Επίσης, αναλαμβάνει την υποχρέωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών του σχετικά με τα ζώα γενικά και τα αδέσποτα ζώα ειδικότερα.

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος μπορεί να αναλάβει την περισυλλογή των ζώων σε συνεργασία με τους υπαλλήλους του δήμου, τη σήμανση και καταγραφή – αναγνώριση κάθε ζώου, την αναζήτηση του ιδιοκτήτη όταν αυτό διαπιστώνεται κατά την περισυλλογή του αδέσποτου ζώου συντροφιάς και προσπάθεια επιστροφής σε αυτόν, τη στείρωση, τη μετεγχειρητική νοσηλεία και θεραπεία, την υιοθεσία, τη μετακίνηση των αδέσποτων, τη μέριμνα για την παροχή πόσιμου ύδατος και σίτισης, την επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον. Ακόμη, την υποχρέωση να συνδράμει τον δήμο σε όποια δραστηριότητα του σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που ζουν στα όρια του.

Την υποχρέωση να θέσει στη διάθεση του δήμου όποιο υλικό έχει για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και όποιον εξοπλισμό ή εμπειρία διαθέτει για την ευκολότερη σύλληψη των ζώων και να ενημερώνει το Δήμο για κάθε παράβαση του Νόμου 4039/2012 πέφτει στην αντίληψή του. Την υποχρέωση να συντάξει και να καταθέσει στην αρμόδια Δημοτική Υπηρεσία κατάσταση με τα στοιχεία και το συνολικό αριθμό των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που φροντίζει. Την υποχρέωση, αφού παραλάβει την ποσότητα τροφής που του αναλογεί, να σιτίζει με αυτή και μέχρι να εξαντληθεί, τα επανενταγμένα στην περιοχή δράσης του αδέσποτα ζώα συντροφιάς λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την τήρηση της καθαριότητας στο περιβάλλον και των γενικών όρων των κείμενων υγειονομικών διατάξεων. Την υποχρέωση να διαθέσει μέλος του το οποίο θα ενημερώνει το αρχείο καταγραφής των αδέσποτων ζώων συντροφιάς (αρχείο σήμανσης, εισερχομένων – εξερχομένων ζώων συντροφιάς , ιστορικό κτηνιατρικών υπηρεσιών, υιοθεσιών , ευθανασίας κ.τ.λ.).


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr