background img
banner
banner

ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΑΣ: ‘‘Η Αιγιάλεια και τα Καλάβρυτα ως εμβληματικές περιοχές, έχουν περίοπτη θέση στο σχέδιο για τον εορτασμό των 200 χρόνων’’

Το ευέλικτο, λόγω των συνθηκών, σχέδιο δράσης 51 σελίδων με τίτλο «Δυτική Ελλάδα 2021», για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που δημιούργησαν ο αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης Ανδρέας Φίλιας και οι συνεργάτες του, καλείται να υλοποιήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.  Ανεβάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη και εν μέσω πανδημίας, καινοτομούν και εκπλήσσουν, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη της ιστορίας της Περιφέρειας μέσα από τη συμβολή των πόλεών της στην Επανάσταση του 1821. Σαφή θέση στον προγραμματισμό δεν θα μπορούσαν να μην έχουν η Αιγιάλεια και τα Καλάβρυτα που έπαιξαν τον δικό τους καθοριστικό ρόλο στον ρου των πραγμάτων.

Το Αίγιο με τη «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας», η Ανατολική Αιγιάλεια με τα «Πρώτα τουφέκια της Επανάστασης» στο Αγρίδι και βέβαια τα Καλάβρυτα και η Αγία Λαύρα με την «Ύψωση του Λαβάρου της Επανάστασης» καταλαμβάνουν τη θέση που τους αρμόζει στο πλάνο της Περιφέρειας για το οποίο σήμερα μιλά στo protionline.gr ο κ. Φίλιας, δίδοντας πληροφορίες για κάθε πυλώνα εκ των τριών αξόνων του σχεδίου δράσης.

Ήδη, οι προετοιμασίες έχουν δρομολογηθεί με τον κ. Φίλια και τους συνεργάτες του να μην αφήνουν τίποτα στην τύχη του και με εμπειρία και εξειδίκευση να θέτουν το σχέδιο σε τροχιά εκτέλεσης. Είναι εμφανές ότι ο αντιπεριφερειάρχης, ως εκπαιδευτικός και γνώστης της ιστορίας του τόπου κινείται με σταθερά και άριστα οργανωμένα βήματα ώστε το σχέδιο «Δυτική Ελλάδα 2021» όχι μόνο να τιμήσει το έτος που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση, αλλά να αποτελέσει αναπτυξιακό «εργαλείο» και για το μέλλον.

Ο κ. Φίλιας είναι απόφοιτος της Αρσακείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Πατρών, του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, με μετεκπαίδευση στο Διδασκαλείο του Πανεπιστημίου Πατρών. Επίσης, κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα «Σπουδές στην Επιστήμη» από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Υπηρετεί τη δημόσια εκπαίδευση από το 1987. Από το 2005 έως το 2009 ήταν μέλος της Επιτροπής Επιμόρφωσης Νομού Αχαΐας. Έχει έντονη συνδικαλιστική δράση ενώ έχει διατελέσει και αναπληρωτής αιρετός ΠΥΣΠΕ. Έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος Πατρέων, αντιδήμαρχος Παιδείας Διαφάνειας & Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης, πρόεδρος Σχολικών Επιτροπών του δήμου Πατρέων, πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ποιότητας Ζωής κ.ά. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

Γνωρίζουμε ότι το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει τρεις άξονες. Τι περιλαμβάνει ο πρώτος άξονας;
Αφορά δράσεις οι οποίες γίνονται αποκλειστικά και μόνο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Είναι δραστηριότητες με διάρκεια στον χρόνο και έχουν τη μορφή της υποδομής με συνολικό προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ. Κατ’ αρχήν έχουμε δρομολογήσει ένα έργο το οποίο εντάξαμε στο ΕΣΠΑ και έχει δημοπρατηθεί, ενώ χωρίζεται σε υποέργα. Το πρώτο κομμάτι του είναι η δημιουργία ενός κινητού ψηφιακού πάρκου. Ένα ψηφιακό μουσείο που θα στεγάζεται σε δώδεκα κοντέινερς που στήνονται σε συγκεκριμένη διάταξη ανά τρία ή ανά δύο ή ένα μόνο του. Στην ουσία, με αυτό δημιουργούμε έναν χώρο στον οποίο οι επισκέπτες θα μπαίνουν από τη μία πλευρά και θα εξέρχονται από την άλλη βλέποντας την ιστορία της Δυτικής Ελλάδας που παρουσιάζεται μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία, δηλαδή την εικονική πραγματικότητα, vr, ολογράμματα. Έτσι εκμεταλλευόμαστε όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας του σήμερα. Επομένως, δείχνουμε τη συνάφεια αλλά και το γεγονός ότι η ζωή προχώρησε, προοδεύσαμε χωρίς να ξεχνάμε την ιστορία μας. Πιανόμαστε δηλαδή από το παρελθόν για να δείξουμε τους στόχους μας. Παράλληλα, μέσω της τεχνολογίας είμαστε πιο ελκυστικοί στη νεολαία και της δίνουμε τη δυνατότητα να μάθει την ιστορία μας. Έτσι οι νέοι μπορούν να συμμετάσχουν και ενεργά. Στο πάρκο, στο τέλος θα υπάρχουν και εκπαιδευτικές δράσεις. Σε μία από τις αίθουσες θα υπάρχουν επιτραπέζιες οθόνες με εκπαιδευτικά σενάρια που θα έχουμε δημιουργήσει εμείς, ή οι εκπαιδευτικοί των τάξεων που θα επισκέπτονται το ψηφιακό πάρκο. Έτσι οι μαθητές, αφού περιδιαβούν το πάρκο θα μπορούν να κάνουν δράσεις. Να μάθουν δηλαδή, παίζοντας.

Πού θα βρίσκεται το ψηφιακό πάρκο; Πώς θα το επισκέπτεται κανείς;
Όταν ολοκληρωθεί το πάρκο, θα κάνει τον γύρο της Δυτικής Ελλάδας. Θα επισκεφθεί δέκα πόλεις, Αγρίνιο, Πάτρα, Πύργο, Καλάβρυτα, κ.ά. ενώ θα κλείσει την περιοδεία του στο Αίγιο. Αφού ολοκληρώσει τη διαδρομή του, θα είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να μπορεί να χωριστεί στα δύο, δηλαδή να λειτουργεί και με τα μισά κοντέινερς. Από εκεί πέρα στόχος μας είναι να λειτουργεί μόνιμα στα Καλάβρυτα και το Μεσολόγγι ως εμβληματικές πόλεις σε σχέση με την Επανάσταση του ’21. Έτσι θα συμβάλει τουριστικά και αναπτυξιακά γιατί θα υπάρχει ένας ακόμη λόγος να επισκεφθεί κάποιος π.χ. τα ιστορικά Καλάβρυτα. Να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι ανάλογο σε όλη την Ελλάδα σε τέτοια έκταση.

Με «σύμμαχο» την τεχνολογία ποιες άλλες δράσεις έχετε προγραμματίσει;
Το δεύτερο επίσης μεγάλο έργο, έχει να κάνει με την αυτόματη ξενάγηση σε όλη την έκταση της Δυτικής Ελλάδας. Μιλάμε δηλαδή, για περίπου 2.500 σημεία, όπου θα μπορεί κάποιος να ξεναγηθεί από μόνος του μέσω του κινητού τηλεφώνου, χωρίς δυσκολίες και δίχως να χρειάζεται να υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο. Θα μπορεί να το κάνει χωρίς να χρειάζεται να εγκατασταθεί οποιαδήποτε εφαρμογή. Με το που θα προσεγγίζει το κάθε σημείο, θα βγαίνει στην συσκευή του ένα «αναδυόμενο» παράθυρο, το οποίο θα παρέχει κάθε πληροφορία για το πού είναι η ακριβής θέση καθώς και πληροφορίες για τον χώρο. Όπως έγινε ήδη με την περίπτωση στο «Πάρκο των ηρώων» που το GPS αναγνώρισε άμεσα την τοποθεσία και παρείχε τις πληροφορίες για το άγαλμα του Καψάλη, με λεπτομέρειες όπως φωτογραφίες, βίντεο και πληροφορίες του ήρωα. Επίσης, θα υπάρχει και η λειτουργία της «απομακρυσμένης πρόσβασης» για σημεία και χώρους που είναι πολύ ορεινά. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο μεγάλη είναι η τεχνολογική βοήθεια που θα υπάρχει και πόσο σημαντικό καθίσταται.
Να σημειωθεί ότι θα υπάρξει σχετικό portal και από μακριά, δηλαδή θα έχει την δυνατότητα να προετοιμάσει την επίσκεψή του στον εκάστοτε χώρο που θα ήθελε να επισκεφθεί. Ή ακόμα καλύτερα… να «αναγκαστεί» να επισκεφθεί τον εκάστοτε χώρο, βλέποντάς τον στο κινητό του… ως δέλεαρ. Αυτό, σημαίνει αυτόματα τουρισμός και ανάπτυξη. Σημαίνει επισκεψιμότητα και σύγχρονη εποχή.

Τι άλλο έχει προβλέψει στο πλαίσιο του πρώτου άξονα του σχεδίου;
Η τρίτη δράση είναι ένα ντοκιμαντέρ συνολικής διάρκειας 60’ το οποίο θα περιγράφει την ιστορία της Δυτικής Ελλάδας. Δηλαδή τι συνέβη σε όλη την έκτασή της. Ναι μεν το Μεσολόγγι ή τα Καλάβρυτα είναι σημαντικά σημεία αναφοράς και μεγάλες ιστορικές «φλόγες», αλλά υπάρχουν και άλλες: Είναι η Βοστίτσα, είναι η Αιγείρα, το Βαρθολομιό, η Ναύπακτος και ένα σωρό άλλες εμβληματικές τοποθεσίες που έχουν συμβεί πολλά ιστορικά γεγονότα. Όλα αυτά, θα αναφέρονται ως ένα «λεύκωμα». Ήδη και γι’ αυτό, τα πράγματα έχουν δρομολογηθεί. Όλα αυτά, ανήκουν στον πρώτο πυλώνα. Αφορούν τα δύο εκατομμύρια ευρώ που… προλάβαμε και εντάξαμε στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Ήταν πραγματικά δύσκολο να το πετύχουμε αυτό. Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, καταφέραμε και πήραμε αυτή την σημαντική έγκριση για να γίνουν οι σχετικές δημοπρατήσεις, εν μέσω των δυσκολιών που υπήρξαν λόγω του κορωνοϊού.

Πώς προετοιμάστηκε το πλάνο; Ποιοι είναι οι συνεργάτες σας;
Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να ψηφίσουμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο την γνωμοδοτική επιτροπή. Αυτή, αποτελείται από καθηγητές πανεπιστημίου, ιστορικούς, ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων, επιστήμονες. Κάποιοι από αυτούς, οι ιστορικοί, ήταν αυτοί που διαμόρφωσαν και κατέγραψαν το κομμάτι των γεγονότων και σημείωσαν την «χρονογραμμή» των ιστορικών διαδρομών. Το «λεύκωμα» δημιουργήθηκε υπό την εποπτεία της γνωμοδοτικής επιτροπής, αλλά και των υπουργείων Πολιτισμού και Ψηφιακής Τεχνολογίας και Πολιτικής. Υπήρξε πολύ αυστηρή επίβλεψη στην όλη διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο, «σιγουρεύουμε» ότι όλα είναι σωστά και έγκυρα, επιστημονικά τεκμηριωμένα. Με έρευνα, μελέτη και σωστή προσέγγιση, αποφύγαμε τα ιστορικά λάθη και τις ανακρίβειες.

Απ’ όσο γνωρίζουμε έχουν υποβληθεί προτάσεις και από δήμος και φορείς σχετικά με τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα…
Πράγματι, ο δεύτερος πυλώνας, είναι η συμμετοχή της κοινωνίας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι τεράστια σε πληθυσμό. Ανάμεσα σε όλον αυτόν τον κόσμο, υπάρχουν σύλλογοι πολιτιστικοί, κοινωνικοί, φορείς του δημοσίου τομέα, πανεπιστήμια. Όλα αυτά, κάνουν γενικότερα δράσεις για διάφορα γεγονότα. Σαν Περιφέρεια απευθύναμε μια ανοιχτή πρόσκληση – πρόταση σε όλους, λέγοντας «είστε η κοινωνία και σας θέλουμε συμμέτοχους, ελάτε να μας πείτε τι σκέφτεστε να διοργανώσετε». Να συνυπάρχουν δηλαδή οι δράσεις και οι διοργανώσεις. Να συμβαίνουν όλα, με την συμμετοχή και των δύο πλευρών. Να υπάρχει δηλαδή αλληλοβοήθεια, με βάση το κεφάλαιο των χρημάτων που διαθέτουμε. Τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, τελικά, όλο αυτό μπήκε σε λειτουργία. Δόθηκε και μια παράταση γιατί υπήρξε πράγματι μεγάλο ενδιαφέρον και είχαμε πολλές αιτήσεις. Συνολικά δεχτήκαμε 320 προτάσεις. Όλες πέρασαν από την γνωμοδοτική επιτροπή. Και όλα, συνέβαιναν εν μέσω του πρώτου κύματος του ιού, κάτι που αυτό και μόνο, κάνει αυτό το εγχείρημα… άθλο. Ώρες ολόκληρες, εθελοντικές συσκέψεις και μελέτες. Από όλες αυτές τις προτάσεις, θα υλοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος. Δεχθήκαμε τις 100 προτάσεις από αυτές, διότι το συνολικό ποσό, έβγαινε αρκετά μεγάλο και δεν μπορούσαμε να ανταποκριθούμε.

Πώς αξιολογήθηκαν οι προτάσεις; Υπάρχουν κάποιες που αφορούν την Αιγιάλεια;
Τα κριτήρια που είχαμε για την επιλογή των προτάσεων, δεν είχαν να κάνουν μόνο με αυτές που μας ενδιαφέρουν. Ήταν η διασπορά σε όλο το μήκος και το πλάτος της Δυτικής Ελλάδας. Δεν υπήρξε επιλογή με «άλλα» κριτήρια, αλλά μόνο με το κριτήριο της συνολικής προσφοράς, να καλύψει δηλαδή όλες αν είναι δυνατόν τις περιοχές του ενδιαφέροντος. Ορισμένες από αυτές αφορούν και το Αίγιο αλλά και την Ακράτα. Προσπαθούμε να κάνουμε μια σωστή «διασπορά» αναγκών. Το Αίγιο έχει καταθέσει τέσσερις προτάσεις. Εμείς θα χρηματοδοτήσουμε ένα μέρος από αυτές. Πρόκειται για θεατρικές παραστάσεις, για πολιτιστικές εκδηλώσεις, συνέδρια και μια πολύ μεγάλη γκάμα δράσεων. Είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με τον δήμο Αιγιαλείας. Ακριβώς επειδή πρόκειται για συντονισμό μεγάλου αριθμού δράσεων, μείζονος βαρύτητας, θα ήμασταν έτοιμοι από τον περασμένο Ιούνιο. Δεν το κάναμε όμως, γιατί η επιδημία του κορωνοϊού μας καθυστερεί και μας προβληματίζει. Δεν ξέραμε καν τι χρήματα θα έχουμε στην διάθεσή μας, λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών και καθυστερήσεων, από την επιδημία.

Από πού χρηματοδοτούνται οι δράσεις;
Τα χρήματα αυτά είναι της Περιφέρειας, δεν έχουμε άλλη χρηματοδότηση από οποιαδήποτε άλλη πηγή. Άρα, αφού δεν γνωρίζαμε τι χρήματα υπάρχουν, βαδίζαμε στα τυφλά. Δυστυχώς, η Περιφέρεια αναγκάστηκε να δαπανήσει ένα μεγάλο μέρος των δύο εκατομμυρίων ευρώ, σε νοσοκομεία και ιατρικές μονάδες, λόγω του covid-19. Υπάρχει μια ανησυχία από εμάς, απέναντι στον κόσμο που έχει συγκεκριμένες και σταθερές προτάσεις. Σκεφτείτε να είχαμε ήδη δώσει την έγκριση σε κάποιους από αυτούς και λόγω του ιού να υπήρχε πρόβλημα κεφαλαίου! Αναγκαζόμαστε να περπατήσουμε δίπλα, μαζί στο μέγιστο πρόβλημα της εποχής, την επιδημία. Είχαμε στο μυαλό εξ αρχής ότι πιθανόν κάποιες εκδηλώσεις του χειμώνα, δεν θα πραγματοποιηθούν. Αν κάποιες από αυτές μπορούν να γίνουν το καλοκαίρι, φυσικά και θα γίνουν. Διαφορετικά, θα πάμε παρακάτω, σε άλλες που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σε ανοιχτούς χώρους.

Στο πλαίσιο του τρίτου πυλώνα του σχεδίου, ποιες δράσεις προετοιμάζονται;
Ο τρίτος πυλώνας είναι ουσιαστικά ίδιος με τον δεύτερο. Διαχωρισμός υπάρχει, γιατί στον τρίτο πυλώνα, πιθανό να υπάρξουν χορηγοί, εταιρείες ή φορείς από όλη την Ελλάδα. Αυτή την στιγμή, δεν έχουμε απάντηση από κανέναν, διότι το αύριο λόγω του ιού, είναι απρόβλεπτο και θολό. Όμως εμείς, είμαστε υποχρεωμένοι να το υιοθετήσουμε και να τον θεωρήσουμε ως τον τρίτο πυλώνα μας. Άρα, πιθανό στο μέλλον, να υπάρχει δράση για χορηγία από διάφορους. Η Περιφέρεια οφείλει να προβλέπει τα πάντα, κάθε περίπτωση. Κάθε χρηματοδότηση και που θα διοχετεύεται στην συνέχεια. Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας, πάνω σε αυτό δουλεύουμε και ελπίζουμε και παλεύουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ · ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr