background img
banner
banner

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΙΚΗΣ: ‘’Ήρεμη δύναμη’’ από την αρχαιότητα ως σήμερα | ΦΩΤΟ

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΤΟ PROTIONLINE.GR Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τα πρωτεύοντα θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα στην κοινότητα Ελίκης, δεν είναι άλλα από τον ανύπαρκτο ηλεκτροφωτισμό κατά τόπους, αλλά και το πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης. Η παραγωγική γη και οι εργατικοί κάτοικοι της περιοχής και του οικισμού Καλαντέρι, συνεχίζουν όχι μόνο να ¨γεννούν¨ προϊόντα, αλλά κυρίως θετική δημιουργία. Η δε αποφασιστικότητα των ανθρώπων του Συμβουλίου Κοινότητας για την διευθέτηση της πρόσφατης απομάκρυνσης των ¨ιστορικών σκουπιδιών¨ από την θέση ¨Νησί¨ του ΣΜΑ, αποδείχτηκε όχι μόνο βοηθητική, αλλά και καθοριστική.

Η Ελίκη ένα γραφικό και εξελισσόμενο χωριό της Αιγιάλειας. Σύμφωνα με τον μύθο, η σημερινή Ελίκη οφείλει το όνομά της στην αρχαία ομώνυμη πόλη, η οποία το 373 π.Χ. βυθίστηκε έπειτα από καταστροφικό σεισμό.

Το 2001 ήρθε στο φως αρχαιολογική ανακάλυψη μεγάλης ιστορικής σημασίας, όταν εντοπίστηκαν κάποια κατεστραμμένα κτίρια της ¨χαμένης πόλης¨, ενώ αποκαλύφθηκαν αρχιτεκτονικά ευρήματα του προγενέστερου οικισμού από την εποχή του Χαλκού. Επίσης, εντοπίστηκε και ο κύριος παραλιακός οδικός άξονας που κατασκευάστηκε κατά την ρωμαϊκή περίοδο και συνέδεε τις άλλες πόλεις της Αιγιάλειας, με την Ελίκη. Βρίσκεται στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία και απαριθμεί σήμερα 370 μόνιμους κάτοικους. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου είναι ο ¨προστάτης¨ της περιοχής. Εκτός από το κυρίως χωριό, υπάρχει και ο οικισμός Καλαντέρι. Ο Βαγγέλης Παναγόπουλος, έγινε πρόεδρος της κοινότητας πρώτη φορά το 2015 και εξακολουθεί το έργο του μέχρι και σήμερα.

«Άψογη η συνεργασία σε κάθε τομέα με την Δημοτική Αρχή»

Ερωτώμενος ο πρόεδρος της κοινότητας της Ελίκης, για το πώς κρίνει το μέχρι στιγμής έργο της δημοτικής αρχής, επισημαίνει: «Τα αποτελέσματα της Δημοτικής Αρχής είναι ήδη ορατά. Οφείλουμε πολλά στον κ. Καραϊσκο, ήταν καίρια η συμβολή του στην αποκατάσταση του ΣΜΑ που μας επηρέαζε άμεσα, αλλά και πάντοτε στην ¨πρώτη γραμμή¨ για τα τρέχοντα θέματα. Έχουμε καλή συνεργασία και με την τεχνική υπηρεσία του δήμου και με τους αρμόδιους, είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι σε κάθε τομέα. Δεν ξέρω αν στο τέλος της θητείας του δημάρχου, θα έχουν γίνει όλα όσα ήθελε… αλλά σίγουρα θα έχουν υλοποιηθεί τα περισσότερα από αυτά» τονίζει ο κ. Παναγόπουλος, ο οποίος πρόσφατα μάλιστα πρωτοστάτησε με την επιτροπή δράσης που συστάθηκε για την αποκατάσταση του ΣΜΑ. Μαζί με τους προέδρους των όμορων κοινοτήτων Τέμενης και Βαλιμιτίκων, καθώς και τους προέδρους των Πολιτιστικών Συλλόγων τους, έδωσε τον δικό του… αγώνα για την συνεχή ενημέρωση του κόσμου με τις εξελίξεις, αλλά και πρακτική βοήθεια για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Ελίκη VS Σκουπίδια

Αν κάποιος έκανε μια βόλτα στους δρόμους της κοινότητας μέχρι πριν λίγα χρόνια, θα μπορούσε να διαπιστώσει τον μόνιμο ¨βραχνά¨ και τα πολλά σημεία συσσώρευσης σκουπιδιών. Οι δράσεις της Αντιδημαρχίας Καθαρισμού και η θέληση του Τ.Σ. φέρνουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με μια άψογη συνεργασία. Οι λιγοστές αλλαγές κάποιων προβληματικών κάδων που απομένουν, σύντομα θα έχουν αποκατασταθεί και αυτές, αφού οι απαιτούμενες ενέργειες έχουν ήδη δρομολογηθεί. «Αυτή τη στιγμή η εικόνα είναι πολύ καλή. Η επάρκεια των κάδων απορριμμάτων σε όλη την περιοχή είναι ικανοποιητική και υπάρχουν και σημεία με ¨μπλε¨ κάδους ανακύκλωσης» αναφέρει ο πρόεδρος. Οι δε κάτοικοι της κοινότητας, λειτουργούν με αρκετή συνέπεια ως προς την διαδικασία εναπόθεσης των απορριμμάτων, φροντίζοντας δε να διατηρούν όλα σημεία στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Το μοναδικό ¨αγκαθάκι¨ που συναντάται είναι ότι το όχημα του δήμου που πλένει τους κάδους, κάνει την επίσκεψή του με ρυθμούς… ¨slow motion¨.

Η κοινότητα στον… μεγεθυντικό φακό

Ο ηλεκτροφωτισμός της περιοχής λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τόπο σε όλα τα επίπεδα. Ο εργολάβος της ΔΕΗ ¨εμφανίζεται¨ με συνέπεια και οι όποιες βλάβες ή έκτακτα περιστατικά, αποκαθίστανται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το πιο μεγάλο ¨βάσανο¨ της κοινότητας στο κομμάτι του φωτισμού όμως… είναι εκείνο το κομμάτι του δρόμου από το ύψος του Δημοτικού Σχολείου μέχρι το οινοποιείο ¨Κανακάρης¨ το οποίο δεν έχει επαρκή φωτισμό, με αποτέλεσμα κατά τις βραδινές ώρες η ορατότητα να κρίνεται άκρως περιορισμένη. Το συγκεκριμένο κομμάτι, ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας και το Τ.Σ. έχει κάνει προ καιρού τις απαραίτητες γραφειοκρατικές ενέργειες προς την αποκατάστασή του.

Στο οδικό δίκτυο της κοινότητας Ελίκης, κάποιοι αγροτικοί δρόμοι υπάγονται σε ένα ειδικό πρόγραμμα που έχει μελετηθεί, προκειμένου να πραγματοποιηθεί τσιμεντόστρωση ή ασφαλτόστρωση. Η τεχνική υπηρεσία του δήμου και η Τοπική Αρχή έχουν άψογη συνεργασία για τα οδικά θέματα που ¨τρέχουν¨ ή προκύπτουν. Βεβαίως… διαβρώσεις και λακκούβες σε πολλά σημεία υπάρχουν, αλλά αντιμετωπίζονται συνήθως με την ρίψη χαλικιού ή μικρά τσουβαλάκια πίσσας. Παλαιότερα δε, στον κύριο κεντρικό δρόμο είχαν γίνει έργα προκειμένου να ¨περάσει¨ μερικό από το κεντρικό δίκτυο ύδρευσης, με αποτέλεσμα αρκετά σημεία να έχουν ¨κληρονομήσει¨ κακοτεχνίες ή διαβρώσεις που όσο να ‘ναι… δυσκολεύουν την ζωή των ντόπιων και των περαστικών στις μετακινήσεις.

Δεν υπάρχει κρούσμα κορωνοϊού που να έχει γίνει επισήμως γνωστό. Ο κόσμος τηρεί το υγειονομικό πρωτόκολλο με σύνεση και είναι αρκετά προσεκτικός. Όμως δυστυχώς, ο οικονομικός ¨πόλεμος¨ που έχει εξαπολύσει ο covid-19, δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Σαφώς δε, η επιδημία ¨απειλεί¨ και την θερινή επισκεψιμότητα στην περιοχή, η οποία είναι μια οικονομική τοπική ¨ανάσα¨ σε κάθε περίπτωση.

Πρόσφατα συστάθηκε ένα νέος Σύλλογος στο χωριό, ο οποίος από τις πρώτες ημέρες της ύπαρξής του εμφανίστηκε αρκετά ¨αεικίνητος¨ και δραστικός. Πρόκειται για τον ¨Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Νέων Ελίκης¨ που ¨δείχνει¨ πως θα συμβάλει πολλά στην ευρύτερη περιοχή, καθώς οι συνεργασίες με όμορους Συλλόγους, οι δράσεις και οι εθελοντικές ενέργειες, είναι το πρώτο μέλημά του.

Άρδευση – Ύδρευση

Υπάρχει ακόμα ένα κομμάτι αμιαντοσωληνώσεων παλαιού τύπου συνολικού μήκους ενός χιλιομέτρου, που ¨ταλαιπωρεί¨ ακόμα τους κατοίκους της κοινότητας, για το πόσιμο νερό. Αυτό το κομμάτι βρίσκεται κάτω από το κύριο οδικό δίκτυο. Όμως και σε πολλά άλλα σημεία του δικτύου που διασχίζει μέσα το χωριό, υπάρχουν μικρότερα σημεία που δεν έχουν νέου τύπου σωληνώσεις. Ο στόχος του Τ.Σ και του αρμόδιου τμήματος του δήμου είναι κατά το 2021,να έχουν αποκατασταθεί και αυτά τα κομμάτια και έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες για αυτό. Οι τυχόν βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης που προκύπτουν, αντιμετωπίζονται με αμεσότητα και συνέπεια.

Το αρδευτικό δίκτυο δε, δουλεύει σε ικανοποιητικό βαθμό και σε γενικές γραμμές, δεν παρουσιάζει προβλήματα. Στις όποιες παρεμβάσεις που προκύπτουν κατά καιρούς και δίνουν λύσεις πρακτικές και σε αυτό, συμβάλουν αρκετά οι ντόπιοι και τα μέλη του Τ.Σ με προσωπική φροντίδα και έργο.

Η ¨Πόλη του Ποσειδώνα¨ από το παρελθόν… στο μέλλον

Αποτελεί μεγάλη ¨δύναμη¨ του τόπου το αρχαιολογικό ενδιαφέρον της ¨Πόλης του Ποσειδώνα¨. Η Ντόρα Κατσωνοπούλου, που ηγείται της αρχαιολογικής ομάδας και σκαπάνης των τελευταίων ετών στην περιοχή, έχει φέρει στο φως σημαντικότατα ευρήματα με τις συνεχής ανασκαφές για την ανάδειξη της Αρχαίας Ελίκης. Αυτές, οδήγησαν μέσα από πρωτοποριακές έρευνες της επιστημονικής ομάδας, τον εντοπισμό της αρχαίας πόλης στην παραλιακή πεδιάδα, στο ¨τρίγωνο¨ Ελίκης – Ριζόμυλου- Νικολεΐκων και καθιέρωσαν και σε διεθνές επίπεδο το σημείο ως ¨Περιοχή της Αρχαίας Ελίκης¨. Το ερευνητικό έργο συνεχίζεται και στο πλευρό της κάθε προσπάθειας, βρίσκεται πάντοτε σύσσωμη η Τοπική Αρχή, με κάθε διάθεση συνεργασίας και σε θεωρητικό και σε πρακτικό επίπεδο.

Εν κατακλείδι…

Να σημειωθεί ότι στην κοινότητα δεν υπάρχει αυτή την στιγμή κάποια οργανωμένη παιδική χαρά και οι άνθρωποι του τόπου αναμένουν την κατασκευή μιας νέας παιδικής χαράς, που με σχετική εισήγηση έχουν ζητήσει στα αρμόδια τμήματα του δήμου. Η κεντρική πλατεία του χωριού είναι σε αρκετά καλή κατάσταση και η συντήρησή της γίνεται τακτικά και με συνέπεια. Είναι δε, ένα σημείο που ειδικά τους θερινούς μήνες ¨σφύζει¨ από ζωή, καθώς οι ντόπιοι προτιμούν το σημείο για βόλτα, αναζητώντας στιγμές χαλάρωσης.

Επίσης, υπάρχει ένα παλαιό κτήριο στην κοινότητα, το λεγόμενο ¨παλαιό ελαιοτριβείο¨ το οποίο είναι αγορασμένο από τον δήμο και μένει όχι μόνο ανεκμετάλλευτο πολλά χρόνια τώρα, αλλά έχει γίνει και… επικίνδυνο, καθώς είναι ετοιμόρροπο και στην χειρότερη κατάσταση που ήταν ποτέ. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες εισηγήσεις για ανακατασκευή από το Τ.Σ. και η τεχνική υπηρεσία εξετάζει την περίπτωση μέσα στο 2021, να γίνει μια ειδική μελέτη, με σκοπό να επισκευαστεί και να επαναλειτουργήσει. Η κοινότητα έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και για αυτό το θέμα, βρισκόμενη τώρα σε… στάση αναμονής των αποφάσεων και των εξελίξεων από την Δημοτική Αρχή.

Η Αιγιάλεια αποτελείται από κοινότητες που η καθεμία από αυτές προσφέρει στον τόπο πολλά και διαφορετικά πλεονεκτήματα. Μια από αυτές, είναι και η Ελίκη και για τον πολιτισμό της και για την παραγωγική της γη. Αλλά πολύ περισσότερο, για το όραμα που έχουν οι άνθρωποί της, έχοντας το βλέμμα στραμμένο πάντοτε στην προοπτική, την γη τους και την εξέλιξη.
Γιατί αυτό, έχουν μάθει να αγαπούν: Τον τόπο τους και την εξέλιξη.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr