background img
banner
banner

Εμβολιασμός: Η αρχή του τέλους της πανδημίας

-*Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΡΗΓΑΤΟΥ-

Η Covid – 19 είναι πανδημία, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Η πανδημία συναγωνίζεται μέχρι και τους πολέμους. Ποια είναι η διαφορά της από τους κανονικούς πολέμους; Ότι ο εχθρός είναι αόρατος και όταν είναι αόρατος δεν μπορείς να τον διαχειριστείς σωστά και να τον αντιμετωπίσεις. Άρα η εφαρμογή των μέτρων και ο εμβολιασμός είναι τα μοναδικά όπλα αυτού του πολέμου για να σκοτωθεί ο εχθρός, ο ιός SARS-CoV-2. Όπως είχε πει και ο Μπιλ Γκέιτς ήδη από το 2018, «ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για μια πανδημία με
την ίδια σοβαρότητα με την οποία προετοιμάζεται για πόλεμο».

Θα έχετε παρατηρήσει πως ουκ ολίγες ταινίες καταστροφής στο Netflix είναι αυτές που ξεκινούν με κάποιον που αγνοεί έναν επιστήμονα. Το ίδιο συνέβη από την αρχή της μετάδοσης του SARS-CoV-2 στους ανθρώπους, όταν πολλοί ηγέτες κρατών υποτίμησαν τον ιό που εξαπλωνόταν με ταχείς ρυθμούς παγκόσμια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο απερχόμενος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τράμπ και ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον. Οι ανωτέρω δεν αμφέβαλλαν μόνο για τον ιό SARS-CoV-2, νόσησαν μαζί τους και εκατομμύρια πολίτες αυτών των χωρών σε μεγάλο βαθμό σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Έτσι, μέσα σε λίγους μήνες από δύο χώρες υπερδυνάμεις κατέληξαν ανάμεσα σε αυτές που απαριθμούν τα περισσότερα θύματα του αόρατου πολέμου.

Πώς θα σταματήσουν οι θάνατοι; Πώς θα μειωθούν τα κρούσματα; Καθόλου αμελητέα δεν θα πρέπει να είναι τα ανωτέρω. Όμως αυτά θα πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν και να αρχίσουν να μειώνονται αισθητά παγκοσμίως.

Πώς αυτό θα επιτευχθεί; Με την χορήγηση εμβολίου σε όλον τον πληθυσμό των χωρών. Όσοι περισσότεροι πολίτες εμβολιαστούν τόσες περισσότερες θα είναι οι πιθανότητες να ελαττωθεί η εξάπλωση του μεταδοτικού ιού SARS-CoV-2.

Για να τελειώσει η πανδημία πρέπει να επιτύχουμε την ανοσία της αγέλης. Για τον νέο κορωνοιό, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 60% του πληθυσμού πρέπει να αποκτήσει ανοσία. Δηλαδή οκτώ δισεκατομμύρια άνθρωποι περίπου. Είναι ένας αγώνας δρόμου όχι για να γίνει το εμβόλιο αλλά για να σωθεί η ανθρωπότητα από τον ιό. Έναν ιό που αφαίρεσε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Το ερώτημα είναι θα τον νικήσουμε αφού είναι ένα εμβόλιο που έγινε σε χρόνο ρεκόρ; Η πίστη στην επιστήμη είναι μονόδρομος. Η επιστήμη θα σώσει την ανθρωπότητα.
Όσοι περισσότεροι άνθρωποι εμβολιαστούν τόσοι περισσότεροι θα αποκτήσουν ανοσία σε πιθανή μόλυνση από τον ιό.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα λιγοστέψει ο αριθμός των ανθρώπων που θα μολύνεται από τον ιό, άρα και η μετάδοση αυτού θα γίνεται με μικρότερο βαθμό. Κυρίαρχος στόχος μας το 2021 θα πρέπει να είναι ο εμβολιασμός. Είναι καθήκον μας η πίστη στην επιστήμη και την ανθρωπότητα.

* Η Αντωνία Ρηγάτου είναι Δημοσιογράφος, Αναλύτρια στο Κέντρο Διεθνών & Στρατηγικών Αναλύσεων. Πτυχιούχος Επικοινωνίας, Διπλωματούχος στη «Σύγχρονη Δημοσιογραφία» και Υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών επί σειρά ετών.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr