background img
banner
banner

Κατά της Ενεργειακής Κοινότητας η Λαϊκή Συσπείρωση

ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ»

Τη διαφωνία της για συμμετοχή του δήμου Αιγιαλείας στην Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για την οποία έλαβε θετική απόφαση κατά πλειοψηφία προχθές το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, εκφράζει η Λαϊκή Συσπείρωση Αιγιάλειας. Μάλιστα, κάνει λόγο για… «πράσινες ενεργειακές μπίζνες του δήμου και της Περιφέρειας» που δεν ανταποκρίνονται στις ενεργειακές ανάγκες του λαού…

Να σημειωθεί ότι η επικεφαλής της παράταξης Αγγελική Κουρή, που την εκπροσωπεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν παρέστη στη συνεδρίαση, ωστόσο μέσω ανακοίνωσης, τονίζει πως ΄΄η δυνατότητα που δόθηκε στη Τοπική Διοίκηση να προχωρά στη σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων, καλλιεργεί αυταπάτες, για μια δήθεν κοινωνικοποιημένη μορφή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Παραπέμπει στην ανάπτυξη μιας δήθεν κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας που θα μπορεί τάχα, να ανταγωνιστεί τα μεγαθήρια της ενέργειας στη «ζούγκλα» της ελεύθερης αγοράς, με αποτέλεσμα, αργά η γρήγορα, να οδηγηθούν στα χέρια των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων της ενέργειας΄΄.

«Δεν συμβάλει στη μείωση της ενεργειακής φτώχειας του λαού»

Σημειώνει ακόμη πως ΄΄πρόκειται για μια πρωτοβουλία και νομοθέτημα της προηγούμενης κυβέρνησης, που συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση αποσκοπώντας στα κονδύλια της ΕΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα κονδύλια θα δοθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους, ώστε να επενδύσουν στην λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη. Αν και φαίνεται ως κάτι… καινοτόμο, η εφαρμογή του σε άλλες χώρες δεν έφερε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ούτε βέβαια συνέβαλε στη μείωση της ενεργειακής φτώχειας του λαού που δήθεν στόχευε. Αντίθετα έπαιξε ρόλο στο να γίνει ευκολότερη η αποδοχή μεγάλων ενεργειακών ιδιωτικών «πράσινων επενδύσεων» από τις τοπικές κοινωνίες στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης.
Παράλληλα όμως τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος όπου εφαρμόστηκε, όπως και στη χώρα μας, αυξήθηκαν΄΄.

Ως παράδειγμα αναφέρει τις… ζωντανές επιπτώσεις από την επιβολή του λεγόμενου φιλοπεριβαλλοντικού χαρατσιού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τονίζοντας πως ΄΄οι ανεμογεννήτριες ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια στα βουνά της χώρας, οι φωτοβολταϊκές επενδύσεις οδήγησαν στη χρεωκοπία χιλιάδων μικροεπενδυτών και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ΄΄.
Για τους λόγους αυτούς, σημειώνει πως ΄΄η Λαϊκή Συσπείρωση διαφωνεί πολιτικά και απορρίπτει τις «πράσινες μπίζνες» της Περιφέρειας και του Δήμου Αιγιαλείας. Παλεύει για μια άλλη οικονομική ανάπτυξη όπου οι σύγχρονες ενεργειακές ανάγκες του λαού θα ικανοποιούνται με βάση τα συμφέροντά του και όχι τα κέρδη των ιδιωτών΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr